POLICIJA: nanijeli materijalnu štetu od milijun i pol kuna

3. lipnja 2022. | Kategorija: Hrvatska

policijaKVARNER – Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske, u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci, dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana u dobi od 37 i 41 godine, a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je u razdoblju od listopada 2018. pa do 24. lipnja 2021. godine, 41-godišnjak kao odgovorna osoba dvaju trgovačkih društava s područja Rijeke počinio dva kaznena djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, dva djela utaja poreza ili carine, zatim isti broj kaznenih djela povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, kao i kazneno djelo davanje lažnog iskaza. Kaznena djela počinio je na štetu navedenih trgovačkih društava, dok je djelima utaje poreza ili carine oštećen Državni proračun Republike Hrvatske.
 
Također se za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju sumnjiči i 37- godišnjak koji je isto počinio tijekom pet mjeseci 2018. godine, od svibnja do listopada, kada je bio odgovorna osoba jednog od navedenih trgovačkih društava. Sumnjiče se da su neosnovano podizali novčana sredstava društava za privatne svrhe iako su znali da će time oštetiti svoje tvrtke.
U navedenom razdoblju 41-godišnjak nije podnosio ni obvezne prijave poreza na dodanu vrijednost čime je oštetio Državni proračun. Sveukupna materijalna šteta cijeni se na oko milijun i pol kuna.
 
Po završetku istraživanja, obojica osumnjičenika su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu.