Otvoreno treće izdanje manifestacije Torpedo Day

15. rujna 2022. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Manifestacija koja povezuje različite industrije i akademski sektor s novim tehnologijama u Proizvodnom parku Torpedo ovoga puta je okupila riječke i slovenske male i srednje poduzetnike.

U trećem izdanju manifestacije sudjelovalo je i jedno od vodećih svjetskih proizvođača na području pogonske tehnologije, industrijske automatizacije i robotike poduzeće Yaskawa Electric, osnovano u Japanu 1915. godine. Također održan je i B2B matchmaking poduzeća riječkih i slovenskih poduzetnika. Potpisan je i Ugovor o suradnju Riječke razvojne agencije Porin i Podjetniškog inkubatora Kočevje.

„S njima surađujemo već dugi niz godina, a formalnim potpisivanjem Ugovora samo ćemo ojačati našu suradnju“, istaknuo je direktor Riječke razvojne agencije Porin Dario Zorić i iskazao zadovoljstvo sudjelovanjem poduzeća Yascawa Electric na ovoj manifestaciji. „Ponosan sam što su nas prepoznali kao relevantnog partnera u regiji. Proizvodni park Torpedo ima industrijsku opremu za 3D printanje, 3D modeliranje, 3D skeniranje i vjerujem da ćemo i u budućnosti razvijati uspješne suradnje s firmama koje se bave robotikom kao što je japanski div Yaskawa Electrics“, rekao je Zorić.

Zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Riječkom razvojnom agencijom Porin iskazao je i direktor Podjetniškog inkubatora Kočevje Marko Stijepić. „Mi smo malena regija, Rijeka i Kočevje su blizu i prirodni smo si partneri i vjerujem u uspješnu suradnju i u budućnosti. Moramo se nastaviti lokalno povezivati jer od izmjene znanja i međusobnih iskustava svi imamo koristi“, istaknuo je Stijepić.

U njihovoj je provedbi u nastavku programa održana i prezentacija Kubo robotike namijenjena učenicima osnovnih škola i nastavnicima čime se nastoji potaknuti interes djece za robotiku.

Sudionike manifestacije pozdravio je i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je istaknuo kako vjeruje da će ulazak Hrvatske u Eurozonu i Schengen doprinijeti još boljoj suradnji hrvatskih i slovenskih poduzetnika. „Ovakva događanja izvrsna su prilika za razmjenu primjena dobrih praksi naših poduzetnika. Fokus novog financijskog razdoblja Europske unije do 2027. godine u središte stavlja uprave teme digitalizacije i robotike s ciljem konkurentnosti Europe u tom području budući da je jasno kako su SAD i azijske zemlje sjedišta firmi globalnih lidera iz tog područja. Drago mi je stoga što u programu Torpedo Daya sudjeluje i Yaskawa Electric, ali i kako imamo priliku vidjeti prezentaciju Kubo robotike i poslušati iskustva iz prakse i razmisliti o načinima moguće implementacije takvih programa u naše osnovne škole“, rekao je Filipović.

U sklopu programa sudionici su imali priliku razgledati prostor Proizvodnog parka Torpedo, a održana je i demonstracija rada strojeva koji se u tom prostoru nalaze.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone