Otvoren Institut kralja Sedžonga u Rijeci

20. rujna 2022. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci svečano je otvorena riječka podružnica južnokorejskog Instituta kralja Sedžonga u kojem će predavači, izvorni govornici korejskog jezika, držati nastavu prema standardiziranom nastavnom planu i programu, što će svim polaznicima uvelike olakšati učenje.

King Sejong Institute vodeći je brend instituta za učenje i poučavanje korejskog jezika u inozemstvu. S radom je započeo 2007. godine, a od lipnja 2022. postoje 244 podružnice u 84 zemlje diljem svijeta, s više od 81 tisućom polaznika. Riječka podružnica Instituta pružat će integrirane i standardizirane informacije i usluge za učenje korejskog jezika te ponuditi pravi doživljaj raznolikosti korejske kulture. Predavači, izvorni govornici korejskog jezika, držat će nastavu prema standardiziranom nastavnom planu i programu, što će svim polaznicima uvelike olakšati učenje. Predviđeno trajanje tečaja je 10 do 12 tjedana, a Institut u Rijeci s radom će početi u prvom tjednu listopada sa satovima osnova korejskog jezika i kulture te taekwondoa, tradicionalne korejske borilačke vještine.

Otvaranje riječke podružnice južnokorejskog Instituta kralja Sedžonga

Svečanosti su nazočili gosti iz Republike Koreje, predstavnici korejskog Veleposlanstva, Sveučilišta u Rijeci te partnerskih ustanova.

Pozdravne govore održali su Nj. E. Sung-Wook Hong, veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj, prof. dr. sc. Seong Keun Yi, rektor Ženskog sveučilišta Sungshin, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

Između Sveučilišta u Rijeci i obrazovnih institucija u Koreji postoji dugogodišnja i plodna povezanost i partnerstvo. Pod vodstvom rektora akademika Daniela Rukavine daleke 2008. godine uspostavljena je suradnju između Sveučilišta Hankuk (Južnoslavenski studiji) i Sveučilišta u Rijeci. Taekwondo akademija Sveučilišta u Rijeci svečano je otvorena u lipnju 2016. u nazočnosti predsjednika Chungwona Chouea i u suradnji sa Svjetskim taekwondo savezom i Pohang University of Science and Technology.

Iznimna nam je čast što je na našem Sveučilištu osnovan Institut kralja Sedžonga i što se već više od 60 ljudi prijavilo na početni tečaj korejskog jezika i kulture, a što ukazuje na interes naših sugrađana za korejski jezik i kulturu, istaknula je u svojem obraćanju rektorica Prijić Samaržija.

Otvaranje riječke podružnice južnokorejskog Instituta kralja Sedžonga

Razvoj grada na temeljima društva znanja nije moguć bez tradicijom bogatog i kvalitetnog Sveučilišta. Sveučilište je svih ovih godina bilo ključni akter u stvaranju kvalitetnih i traženih mladih stručnjaka. Biti društvo znanja je jedan od najvažnijih smjerova na razvojnom putu Rijeke, putu koji je potaknut brojnim građanskim inicijativama i volonterskim aktivnostima usmjerenim upravo na daljnji razvoj Rijeke kao moderne, otvorene, multikulturalne zajednice. Studirati u Rijeci znači imati izvrsne profesore i najbolje uvjete za obrazovanje i zato mi je drago što se naš grad u posljednjih dvadesetak godina čvrsto opredijelio za razvoj i podršku obrazovanju, znanju, znanosti i novim tehnologijama. Također, ove se godine obilježava 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Republike Koreje stoga je ovo savršen trenutak za otvaranje King Sejong Instituta, naglasio je gradonačelnik Filipović.

Otvaranje riječke podružnice južnokorejskog Instituta kralja Sedžonga

Veleposlanik Hong istaknuo je kako je oduševljen Riječkim karnevalom, koji je posjetio ove godine prvi puta, a koji je iznimno održati po ljeti, umjesto krajem zime. Ovo su značajni diplomatski pomaci. Nadamo se da će Riječani zavoljeti korejski jezik i kulturu, zaključio je.

Videovezom obratio se i čestitao i veleposlanik Republike Hrvatske u Seulu Nj. E. dr. sc. Damir Kušen.

Ponosni smo što otvaramo Institut i na na ovom obećavajućem i rastućem Sveučilištu, kazao je rektor Yi, te zahvalio rektorici Prijić Samaržiji, prorektorici Žuvić, kao i ambasadorima.

Prostorije podružnice južnokorejskog Instituta kralja Sedžonga.

Direktor Odjela za poslovanje King Sejong Instituta g. Jongkwon Jeong uručio je ploču s nazivom Instituta prorektorici za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marti Žuvić, koja je imenovana i direktoricom Instituta te joj uručio ploču s nazivom Instituta.

Nakon svečane ceremonije uslijedio je obilazak prostora na Kampusu, koji su Institutu dodijeljeni na korištenje.