CRES – Otvoren Centar otočnog folklora

19. lipnja 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

cres OTOK CRES – U Orlecu je otvoren Centar otočnog folklora. Vrpcu na ulazu u zgradu nekadašnje područne škole zajednički su prerezali župan Zlatko Komadina, dožupanica Marina Medarić i gradonačelnik Kristijan Jurjako.

– Mnogi od vas ovdje okupljenih išli su u ovu školu, a kako bi se i naši novi naraštaju mogli baviti svojom poviješću, kulturom i tradicijom, uredili smo ovu školsku zgradu. Naša ideja je da obnavljamo sve škole, da stvorimo bolje uvjete djeci za obrazovanje, ali da i bivše škole vratimo u život, u funkciju društvenog života mjesta u kojem se nalaze, rekao je župan Komadina i najavio dva značajna projekta koji će se realizirati na području Orleca, proširenje i uređenje pristupne ceste, te izgradnja najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj.

Primorsko-goranskoj županiji u svojim su se obraćanjima zahvalili ravnatelj Pope i gradonačelnik Jurjako.

– Da nije bilo ideje, vizije i razumijevanja Primorsko-goranske županije danas ne bismo prisustvovali jednom ovako veselom događaju. Zgrada bi možda propadala kao što je to drugdje slučaj, no ova područna škola danas dobiva novi život. Tu ćete vi mještani moći prezentirati ono što vam je najvažnije, tradiciju, živu kulturnu baštinu koju njegujete, a to je vaš folklor. Dobili smo mjesto na kojem će se turisti i gosti moći upoznati s tom vašoj tradicijom, s uspjesima folklornog društva i razgledati izložene nošnje. U ovom prostoru će folklorno društvo moći vježbati i pripremati se za nastupe na kojima prezentira svoju baštinu, ali i prenositi je na mlade naraštaje. Hvala Županiji na ovom poklonu za sve nas, rekao je gradonačelnik Jurjako.

U prigodnom programu sudjelovali su najmlađi folkloraši iz Dječjeg vrtića Girice.

Projekt potpune obnove i prenamjene u Centar otočnog folklora započeo je 2015. godine u suradnji Primorsko-goranske županije, Grada Cresa, OŠ Frane Petrića i Folklornog društva „Orlec“. Ukupno je u obnovu uloženo 840.000 kn, od čega je u trogodišnjem razdoblju Županija osigurala 710.000 kn, a Škola 130.000 kn vlastitih sredstava. Prizemlje je uređeno za potrebe folklornog društva, te se tu nalazi dvorana za održavanje proba i skupova kao i izložbeni prostor za predmete tradicijske kulture. U staklenim vitrinama izložene su razne verzije otočnih nošnji, svečane, zimske, dnevne i nošnje iz susjednog sela. Na katu su opremljena dva stana za smještaj deficitarnog učiteljskog kadra OŠ Frane Petrića, a primjereno je uređen i okoliš zgrade.