OTOK SUSAK – BISER KVARNERA

2. kolovoza 2019. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
Otok Susak, biser Kvarnera

Otok Susak, biser Kvarnera

OTOK SUSAK – Pješčani otok Susak tijekom ljeta uz brojne mještane, iseljenike i posjetitelje slavi svoj tradicionalni Dan iseljenika. Tako je ove godine on proslavljen čak 34. put.

Ovaj jedinstveni lošinjski otok još od 1985. godine tradicionalno posljednje nedjelje mjeseca srpnja, obilježava Dan iseljenika u čast i spomen  svim iseljenim otočanima. Iako su ove godine nepovoljne vremenske prilike uvelike otežavale organizaciju Dana iseljenika, ipak je veći dio programa održan.  

Nakon svečane Svete mise u crkvi Sv. Nikole smještenoj u Gornjem selu, dio mještana spustio se u Donje selo gdje u Klubu iseljenika održano tradicionalno druženje koje je ove godine uveličao i Đani Maršan, zadužen i za večernji glazbeni dio programa.

U klubu iseljenika prisutne je pozdravila gradonačelnica Kučić koja se osvrnula na  radove oko popločenja donjeg sela, šetnice do uvale Bok, desalinizatora i na Susku i Unijama, izgradnje rive na Malim Srakanama na kojima stalno boravi samo 2 ljudi, izgradnje staze od rive pa kroz selo na Velim Srakanama, rekonstrukcija i produljenje rive na Iloviku te dovođenje vode i izgradnja pročišćivača i kanalizacije. Ove godine na Susku su također, u suradnji sa Hrvatskim vodama,  sanirane i vododerine.

Puno toga smo ostvarili, no još je dosta posla pred nama, prvenstveno kada govorimo o osiguravanju osnovnih preduvjeta života. Grad sufinancira rad trgovina, plaćamo i djelatnike kako bi dućani u malim mjestima i otocima radili cijelu godinu, plaćamo smještaj liječnika i medicinskog osoblja 12 mjeseci u godini. Osiguravamo rad turističkih ambulanti, hitne, stacionira, hemodijalize, dajemo kadrovske stanove u zdravstvu, sudstvu, policiji, školstvu, javnoj i državnoj upravi, socijali, saniramo, uređujemo i gradimo prostore, kupujemo opremu za razne ustanove te na taj način doprinosimo uvjetima rada u uredima koje nisu u našoj nadležnosti, ali se usluga pruža našim stanovnicima…. Sve su to samo mali detalji svima vama vjerujem dobro poznati koji nedvojbeno podižu kvalitetu života svih nas otočana i svih vas koji nam u ljetnim mjesecima dolazite na Lošinj a ostatak godine o njemu sanjate… Međutim pored svih navedenih velikih projekata kroz sve ove godine na ovom području, čovjek je bio i ostao najvažnija karika ove otočne sredine. Poput mnogih drugih otočih sredina, znamo da bez čovjeka svega ovoga ne bi bilo… i zato toliko nastojimo i trudimo se, koliko god moguće, da naši mladi ne odlaze sa otoka, već da nam se vraćaju, da se ta nužnost koju ste vi naši iseljenici osjetili nikada više ne ponovi.“ istaknula je Ana Kučić napomenuvši kako su se u tom smjeru obratili i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović kada je ovog proljeća, u sklopu trodnevnog posjeta Malom Lošinju, posjetila i  Susak.

Prisutnima su se također obratili i izvršna direktorica Europske agencije za sigurnost mora Maja Markovčić Kostelac, predstavnik Hrvatske matice iseljenika Dean Miculinić te predsjednica Mjesnog odbora Susak Marija Rudić,

U sklopu popodnevnog programa, u učionici susačke škole održane su već tradicionalne igre za djecu Susak Junior Games. Obično su se zabavne igre edukativnog karaktera održavale na pješčanoj plaži otoka gdje su djeca sudjelovala u raznim natjecanjima te su upoznavala prirodu otoka: more, pijesak, trstiku i koristila se istima u igri i stvaralaštvu.

Ovogodišnje Susak Junior Games 2019 okrenule su se budućnosti te u suradnji sa Boženom Vrgoč, predsjednicom Instituta za STEM edukaciju i afterschool programe i vlasnicom centra Educativo iz Zagreba, oformili po prvi puta STEM radionice na Susku i tako mališanima pomogli naći logička rješenja u programiranju edukativnih robota.

 Ideator programa je tvrtka Dream Design, koja djeluje ne samo na otočkom području već i u široj regiji čijim kistovima slika osnivačica Ana Kersulić. Oduševljenje roditelja i djece vidljivo je iz činjenice da su sva djeca posjetitelja sudjelovala u programima te je cilj mladih poduzetnica ostvaren.

Ljubav prema otocima i želja za razvojem ponude u edukativno-zabavnom smjeru potaknula je ove dvije prijateljice na suradnju. Otočka kolajna započinje prvom pješćanom perlicom otoka Suska, a nastavlja se nizanjem biserja Kvarnera te u budućnosti Istarskih i Dalmatinskih dragulja.

U večernjim satima nastupio je Đani Maršan. Inače, Susak je najviše stanovnika imao nakon završetka II. svjetskog rata, međutim šezdesetih godina prošlog stoljeća dolazi do velikog iseljavanja u Ameriku, gdje danas živi više od 2500 Suščana, uglavnom u državi New Jersey. Danas Susak broji otprilike 130 stalno naseljenih stanovnika.

Organizatori kulturno zabavnog programa obilježavanja Dana Iseljenika bili su Grad Mali Lošinj, Hrvatska matica iseljenika, Mjesni odbor Susak te Turistička zajednica Grada Malog Lošinja.