OTOK RAB – Sudionici tzv. Krešinog maratona 11. put zapjenili more u Barbatskom kanalu

6. rujna 2021. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

OTOK RAB – Humanitarni plivački maraton za osobe s invaliditetom „Srcem protiv barijera“ tradicionalno se održava već jedanaestu godinu zaredom, a tradicionalno, organizatori na čelu s njegovim pokretačem Krešimirom Butkovićem, te brojni sudionici i oni koji svojim dolaskom dolaze pružiti podršku, susreću se, prije svega s vremenskim barijerama. Tako je i ove, posljednje subote u mjesecu kolovozu loša vremenska prognoza najavljivala najgori mogući scenarij – otkazivanje maratona. Ali i ovoga puta bez uspjeha. “Namrgođeno” nebo i osjetno rashlađeno more premala su prepreka za ekipu Krešinog maratona, što je i dosadašnjih godina uspješno dokazivala. U ovom slučaju cilj jasno opravdava sredstva, ili bolje rečeno, pozitivan stav i snaga volje najjači su motivator i pokretač.

Zahvaljujući spasilačkom timu i timu hitne pomoći, policiji te ostalim volonterima koji su svojim uključivanjem u osiguravanje sigurnosti svih sudionika maratona, a posebno osoba s invaliditetom, omogućili njegovo održavanje unatoč vremenskim neprilikama, dvjestotinjak plivača svih generacija zapjenilo je more duž obale Barbatskog kanala. Upravo zbog jakog vjetra i ove se godine plivala simbolična i sigurnija dionica umjesto one na relaciji Vodenča – Dolin – Vodenča, čime je uspješno odaslana snažna poruka ujedinjenosti u zajedničkom cilju – jačanje senzibiliteta kod ljudi prema osobama s invaliditetom i omogućavanje jednakih mogućnosti za sve.

 

Iako je pandemija koronavirusa također jedna od barijera ovog humanitarnog događaja, i već je drugu godinu onemogućila sudjelovanje članova udruga osoba s invaliditetom iz raznih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja, nekolicina njih, uspjela je pristići na otok u vlastitom angažmanu i biti podrška Kreši i brojnim prijateljima.

Grad Rab, kao partner projekta od njegovog pokretanja 2010. godine, uspio je „nošen“ zaraznim Krešinim optimizmom, uz suorganizatore, GDCK Rab i Udrugu Komin, te uz podršku pokrovitelja, TZG Raba i POU Rab, medijskih pokrovitelja, Radio Raba i Raba Danas, Trgovine Petra u ulozi donatora pića, rapskih časnih sestara benediktinki koje su donirale košaru kremica i ulja, obitelji Popić i vrijednih članova Komina te mnogih drugih pojedinaca, ponajviše susjeda koji su dali ruku pomoći pri realizaciji maratona, srušiti i treću, ujedno najveću barijeru, a to je barijera u mentalnom sklopu društva. Jedino promicanjem solidarnosti u društvu, posebno među mlađim generacijama koje treba učiti empatiji, ali i društvenoj odgovornosti, možemo ostvarivati promjene. Ovaj maraton svake godine napravi korak dalje po tom pitanju, a njegovi organizatori i sudionici svojom srčanošću doista ruše sve barijere pred sobom.

Kao „opipljiva“ potvrda sudjelovanja i ujedno svojevrsna uspomena, sudionicima su od strane gradonačelnika Nikole Grgurića podijeljene medalje, a prodajom majica s prepoznatljivim logom maratona prikupila su se značajna sredstva koja će biti preusmjerena u humanitarne svrhe, u cilju realizacije započetih i planiranih projekata prilagođenih osobama s invaliditetom kako bi im se olakšao pristup društvenom životu zajednice.