OTOK KRK – U sklopu projekta 72 sata bez kompromisa na Krku angažirano 60 mladih volontera

21. listopada 2021. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

KRK – Dugo najavljivani volonterski projekt namijenjen mladima 72 sata bez kompromisa na otoku Krku održan je po drugi put, a okupio je više od 60 mladih, beskompromisnih volontera uključenih u 17 volonterskih akcija. Organizator otočnog dijela projekta bio je Caritas Biskupije Krk, a volonteri koji su intenzivno radili na njegovoj pripremi i provedbi bili su: Robert Brozić u svojstvu voditelja projekta, Sanja Bjelobradić kao voditeljica tima za ugovaranje akcija i Lucija Depikolzvane kao voditeljica medijskog tima.

Projekt se odvijao između 14. i 17. listopada 2021. godine, i to pod geslom: Zagrli srcem, promičući solidarnost, zajedništvo i kreativnost, odnosno volonterstvo kao vrijednost koja izgrađuje mlade, ali i zajednicu u kojoj žive. Na nacionalnom nivou, više od 400 volonterskih inicijativa provedeno je u 16 hrvatskih gradova, a one su okupile zavidnu brojku od čak 3000 mladih volontera.

Projekt je krenuo 14. listopada nastupom ženske Klape Vejanke u Domu za starije osobe Mali Kartec u Krku, a nastavljen je misnim slavljem kojeg je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak. U svojoj je propovijedi projekt 72 sata bez kompromisa povezao s biskupom Antunom Mahnićem, čiji se spomen tog dana obilježavao, a koji je za vrijeme svojeg djelovanja, pred više od stotinu godina također bio pokretač različitih inicijativa namijenjenih mladima.

Dvodnevni volonterski maraton
Drugi dan projekta, 15. listopad, započeo je uistinu radno. U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Krk volonteri su odradili inventuru opreme koja se koristi u slučajevima kriznih situacija, dok su u Centru za rehabilitaciju proveli vrijednu socijalnu akciju. Volontiralo se i u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir Krk gdje je popravljena zaštitna ograda igrališta i uređen segment okoliša. Unatoč vjetru, beskompromisni bili su i mladi volonteri u drugim školama. U Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan – Područnoj školi Vrh ocrtan je šareni poligon u čijem su kreiranju sudjelovala i djeca iz škole, a u školskom vrtu Područne škole Punat izgrađene su dvije povišene gredice za nastavu u prirodi. Volonterskim maratonom bio je zahvaćen i Dom za starije osobe Mali Kartec Krk gdje je nastavljena već prethodno započeta akcija popisivanja knjiga i uređenja biblioteke.

Trećeg dana, 16. listopada, Krk su iznova preuzeli mladi volonteri od kojih su neki pridošli i sa susjednih otoka. U već spomenutom Malom Kartecu tako se nastavilo s popisivanjem knjiga, a očišćeno je i njegovo potkrovlje. Posebnu radost volonteri su donijeli jednoj obitelji kojoj su složili drva za ogrjev i uredili okoliš te u vrtu posadili cvijeće i povrće. U jednoj od poslovnica Trgovine Krk prikupljala se hrana i higijenske potrepštine za socijalnu samoposlugu Kruh sv. Elizabete u Rijeci. U Dječjem vrtiću Katarina Frankopanu – Matičnom vrtiću Krk volonteri su dali svoj doprinos pomogavši djelatnicama vrtića u uređivanju okoliša. U prolasku Prnibom moglo se vidjeti volontere u ekološkoj akciji čišćenja okoliša. Oni su uz razgovor i druženje s bivšim ovisnicima Udruge Gromača sakupili nekoliko vreća otpada. Volontiralo se i u Puntu. U dvorištu Dječjeg vrtića Katarina Frankopan – Područnog vrtića Punat volonteri su sanirali dječja igrala i drvene kućice te uredili okoliš, a u Dječjem vrtiću Svete Male Terezije ofarbali stolce i stolice. Na ranču Udruge Moj prijatelj u Njivicama pomagalo se u provedbi terapijskog jahanja čiji su korisnici djeca s posebnim potrebama, s time da je posljednja u nizu radnih akcija održana u mjestu Sv. Vid-Miholjice gdje su volonteri uredili prostor koji čuva vrijednu etnografsku zbirku i stari toš.

Projekt je, 17. listopada, završio nedjeljnom misom koju je predvodio krčki župnik Anton Valković. Na kraju ovog višednevnog volonterskog puta, organizacijski tim zahvalio se svim suradnicima u projektu, ali i svima koji su na razne načine podržali njegovu pripremu, organizaciju i realizaciju, a posebice svim beskompromisnim volonterima koji su Krk iznova učinili barem malo ljepšim i boljim mjestom za život.