OTOK KRK – Krčki vatrogasci dobili novo višenamjensko vozilo za tehničke intervencije

21. listopada 2019. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

vatrogasci krkOTOK KRK – Tijekom svečanosti priređene na Krčkoj rivi, vodstvu Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Krka uručeni su ključevi novog višenamjenskog MAN-ovog vozila za tehničke intervencije kojim će odsad, na zadovoljstvo i sigurnost svih otočana, raspolagati krčki vatrogasci.

Podsjetimo, htijenje da se postojeće, 32 godine staro vatrogasno vozilo zamjeni njegovom suvremenijom inačicom postoji još od 2010., međutim tek je prošle godine JVP Grada Krka, u dogovoru s Gradom Krkom, isplanirala da se osiguranim zajedničkim sredstvima krene u njegovu nabavu. Riječ je, naime, o višenamjenskom vozilu namijenjenom najrazličitijim tehničkim intervencijama poput spašavanja iz prometnih i drugih nesreća, požara, poplava i slično, opremljenom najsuvremenijim uređajima i alatima, čija je ukupna vrijednost 3,5 milijuna kuna (0,7 milijuna kuna otpada na PDV), od čega udio Grada Krka iznosi 2,2 milijuna kuna, dok se za ostatak, višegodišnjom štednjom, pobrinula sama JVP Grada Krka.

S ovom, svakako, vrijednom investicijom javnost i okupljene vatrogasne dužnosnike upoznali su zapovjednik JVP Grada Krka Dinko Petrov i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, dok su riječi podrške i hvale krčkim vatrogascima ovom prigodom uputili zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

O ovome vrijednom tehničkom vozilu, uvodi Petrov, počeli smo razmišljati sada već daleke 2010. godine, prije svega zbog zamjene postojećeg tehničkog vozila koje danas broji 32 godine i čije je stanje postajalo sve problematičnije, a zbog svoje dotrajalosti i upitne ispravnosti nesigurno za tehničke intervencije kojih je sve više, s time da u posljednjih sedam godina intenzitetom prevladavaju one vezane uz požare. Zbog svoje značajne vrijednosti od 3,5 milijuna kuna ova investicija nije realizirana sve do danas iako je prethodno bilo nekoliko pokušaja, među kojima se posebno izdvaja namjera iz 2016. da se takvo vozilo nabavi posredstvom fondova Europske unije koji su na raspolaganju imali određena sredstva baš za takve namjene, ali se ona nisu dala realizirati budući da na nivou države nije bio donesen odgovarajući strateški dokument. Ovdje, svakako, moram istaknuti, nastavlja Petrov, da smo kroz sve te godine kao JVP Grada Krka konstantno štedjeli te tako prikupljali inicijalna sredstva koja su se iz godine u godinu akumulirala postavši dobrim preduvjetom da se, u konačnici, uz pomoć sredstava Grada Krka kao našeg osnivača, zatvori financijska konstrukcija, što je, na kraju, dovelo do realizacije ove dugo promišljane inicijative.

Nabava i opremanje novog tehničkog vozila, Odlukom Grada Krka i Upravnog vijeća JVP Grada Krka, planirano je kroz tri proračunske godine – 2018., 2019. i 2020. – s time da participacija Grada u svakoj od dvije proračunske godine iznosi 1,1 milijun kuna, što je ukupno 2,2 milijuna kuna, dok JVP Grada Krka pokriva razliku od 1,3 milijuna kuna. Po provedenoj međunarodnoj javnoj nabavi, zaključuje Petrov, izrada i opremanje vozila povjereni su renomiranom proizvođaču vatrogasnih vozila, zagrebačkoj tvrtki Ziegler d.o.o., koja je nakon potpisa ugovora, 03. prosinca 2018., prionula poslu te na vrijeme isporučila danas predstavljeno vozilo. Ono će, u sprezi s našim vatrogascima, pokazati svoju pravu vrijednost u naredno vrijeme tijekom samih intervencija, a ako spasi samo jedan ljudski život, a siguran sam da će ih spasiti i puno više, možemo kazati da se ovo ulaganje itekako isplatilo!

vatrogasciNabava ovog tehničkog vozila, tumači Vasilić, rezultat je višegodišnje štednje JVP Grada Krka koja je u financiranju sudjelovala s 1,3 milijuna kuna, dok je ostatak od 2,2 milijuna kuna financiran iz Proračuna Grada Krka. Iako je vozilo namijenjeno čitavom otoku, u Gradu Krku htjeli smo nagraditi iznimno uspješnu višegodišnju suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave u smislu dugogodišnjeg zajedničkog (su)financiranja dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva, tako da smo vozilo odlučili financirati sami, ne tražeći participaciju otočnih općina. Iznimna mi je čast, zaključuje naposljetku Vasilić, da vozilo danas možemo predati JVP Grada Krka, jer znam da će ga ondje znati čuvati i njime biti na raspolaganju svim otočanima, u svakome trenutku.

Službeni dio programa na Krčkoj rivi zaključen je pokaznom vatrogasnom vježbom spašavanja osobe iz vozila, i to korištenjem opreme i alata što ih na raspolaganje vatrogascima stavlja novopribavljeno vozilo. (kv)