OTOCI CRES I LOŠINJ MEĐU 26 EUROPSKIH OTOKA KOJI KREĆU PREMA ČISTOJ ENERGIJI

18. veljače 2019. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
cresko-lošinjski arhipelag

cresko-lošinjski arhipelag

CRES / LOŠINJ – U Bruxellesu objavljeno da je 26 europskih otoka službeno započelo tranziciju prema čistoj energiji uz potporu inicijative „Čista energije za EU otoke“ koju provodi Tajništvo za EU otoke pri Europskoj komisiji.

U prvoj će fazi cresko-lošinjsko otočje zajedno s još 5 otoka – Aran Islands (Irska), Sifnos (Grčka), Culatra (Portugal), Salina (Italija) i La Palma (Španjolska) – do ljeta 2019. godine izraditi i objaviti svoje planove tranzicije prema čistoj energiji. Drugih 20 otoka, među kojima su i Hvar, Brač te Korčula, učinit će to do ljeta 2020. godine.

Dominique Ristori, generalni direktor Opće uprave za energetiku Europske komisije (DG ENERGY), rekao je: „Ovih 26 odabranih otoka iskazuje izvanredan potencijal i entuzijazam za razvoj snažne i dugotrajne suradnje među dionicima oko tranzicije prema čistoj energiji. Krenuvši ovim putem, ne samo da će postati energetski neovisniji i napredniji, nego će također pružiti inspirativne primjere za druge otoke i Europu u cjelini. To će zauzvrat pomoći Europskoj uniji u ostvarenju svojih ambicioznih klimatskih i energetskih ciljeva.”

U EU postoji više od 2200 naseljenih otoka od kojih neki nisu spojeni na elektroenergetsku mrežu na kopnu. Unatoč obilju obnovljivih izvora energije, poput energije vjetra, sunca i valova, mnogi od njih trenutno ovise o skupom uvozu fosilnih goriva za svoju opskrbu energijom. Tranzicija prema čistoj energiji može pomoći otocima ne samo da postanu samodostatniji i prosperitetniji, već može stvoriti i nove prilike zapošljavanja u svojim zajednicama.

Beli, otok Cres

Beli, otok Cres

Cilj Tajništva „Čista energija za EU otoke“ jest pomoći što većem broju europskih otoka u pokretanju i unaprjeđenju tranzicije prema čistoj energiji na način koji uključuje cijeli otok i njegove dionike. Na temelju prethodnih iskustva s uspješnim tranzicijskim procesima, poznato je da ključ uspjeha uključivanje svih razina upravljanja otocima – građana, općina, lokalnih tvrtki, sveučilišta i škola – kao i relevantnih dionika s kopna kako bi zajedno pružali aktivnu podršku i oblikovali vlastitu tranziciju.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula izjavio je: “Otoci postaju sve vidljiviji na europskoj agendi. Podrška za 26 otoka diljem Unije važan je korak u tome da otočne zajednice postanu lučonoše tranzicije prema čistoj energiji. To je prvi, ali važan korak u osiguravanju trajne pomoći EU otocima. Čestitamo svima!”

Ovih 26 otoka odabrano je na temelju njihovog potencijala za uspostavu kvalitetnog tranzicijskog procesa uz potporu Tajništva. Kako bi poslužili kao inspirativni primjeri za što veći broj europskih otoka u nadolazećim godinama, posebna pozornost posvećena je uključivanju otoka koji pokrivaju širok raspon geografskih i kontekstualnih uvjeta.

Sudjelovanjem u ovoj inicijativi, lokalnim zajednicama cresko-lošinjskog otočja pružit će se prilika za izradu zajedničke vizije održive energetske budućnosti otoka i sveobuhvatnog programa energetske tranzicije. Program će obuhvaćati prijedloge aktivnosti u ključnim sektorima koji mogu doprinijeti potpunoj dekarbonizaciji otoka: proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, grijanje, hlađenje, prijevoz unutar otoka te prijevoz među otocima i prema kopnu. Bit će to također prilika za ispitivanje, odnosno primjenu tzv. pametnih (smart) rješenja u različitim sektorima kojima će se ubrzati dekarbonizacija otoka, unaprijediti kvaliteta življenja, doprinijeti globalnom smanjenju klimatskih promjena te u konačnici dodati vrijednost turističkoj destinaciji kojoj će ojačati ekološki atribut.