OSOR – U PLANU BROJNI PROJEKTI

11. ožujka 2023. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
OSOR – Koordinacija projekta aglomeracije u Osoru okupila je sve predstavnike izvođača, nadzora, investitora, arheologa i konzervatora koji zajedničkim snagama sudjeluju u realizaciji projekta. S obzirom da je dio Osorana, predstavnika privatnih iznajmljivača i ugostitelja izrazio zabrinutost zbog rokova, dinamike i načina izvođenja radova, na sastanku su uz navedene prisustvovali predstavnici Grada i članovi Mjesnog odbora Osor.

Podsjetimo, radovi u Osoru započeli su početkom listopada prošle godine, a odvijaju se u sklopu radova na aglomeraciji Nerezine koja se odnosi se na spajanje naselja Osor, Sv. Jakov i Nerezine (dijelovi naselja koji još nemaju riješen sustav zbrinjavanja otpadnih voda) te kampa Lopari na pročiščivač odgovarajućeg stupnja koji će se izgraditi u Nerezinama. Vrijednost radova u naselju Osor je malo manje od 5,1 milijuna EUR-a ili 38 milijuna kuna financiranih 85 % iz EU fondova.

Arheološka ispitivanja na trenutnim lokacijama su u završnoj fazi i njihov dovršetak očekuje se do kraja ožujka, nakon čega se polažu cijevi.
Na dosadašnjim trasama nađeno je puno vrijednih nalaza od helenističkog perioda pa sve do 17. stoljeća, puno zidova, dokazi o postojanju gradskih termi i javnog wc-a. Dogovoreno je da se mjesta na kojima su najvažnija nalazišta valoriziraju, ali će se sukladno uputi konzervatora o načinu izvedbe raspravljati tek kad se završe arheološka ispitivanja svih ulica, što je planirano za iduću godinu.

U razgovoru sa svim članovima Vijeća Mjesnog odbora Osor dogovoreno je da se definiraju i do 1. svibnja u potpunosti završe glavni putevi koji vode po glavnim šetnicama i do ugostiteljskih objekata, a da se ostale ulice ili dovrše ili privremeno saniraju do 15. lipnja što je rok do kojeg izvođač, zbog sredstava EU, ima obavezu izvoditi radove. Isto tako, do 1. svibnja će se osloboditi parking koji se nalazi uz gradske bedeme.

Dosad otvorene zone A i B imaju definirane besplatne kućne priključke u dogovoru s Mjesnim odborom, a isto tako u suradnji s njima će se definirati kućni priključci i u idućim fazama.
Posjet Osoru bio je prilika da se porazgovara sa članovima Vijeća Mjesnog odbora i o ostalim projektima koji se planiraju na području Osora. Tom prilikom izložen je gotov projekt uređenja parkirališta kod rotora sa 70 parkirnih mjesta i dijelom za parkiranje 4 autobusa, slijede dogovori sa konzervatorima oko načina izvedbe, a uređenje parkirališta slijedi po dovršetku radova na aglomeraciji.

Što se tiče javne rasvjete, u tijeku je odabir lampi za zamjenu rasvjetnih tijela koja obuhvaća šetnicu uz vanjske zidine, stazu uz groblju do Bijara te šetnicu uz državnu prometnicu. Paralelno s tim, radi se na pripremnim radnjama za izgradnju nove rasvjete koja nedostaje u naselju Osor, a postavit će se 31 novo rasvjetno tijelo te zamijeniti cjelokupna postojeća rasvjeta u naselju.

Predstavljen je i projekt dekorativne rasvjete za osvjetljenje dijela bedema i zvonika.
Sa predstavnicom konzervatora i članovima Mjesnog odbora razgovaralo se i o idejnom rješenju za uređenje arheološkog lokaliteta Sv.Petar, te o nastavku izrade projektne dokumentacije te u konačnici izvedbe .
Predstavnici Mjesnog odbora iskazali su zadovoljstvo obnovom Osorskih bedema koja se dugi niz godina izvodi, a posebice posljednjom fazom obnove bedema uz parkiralište.