OPATIJA – U Gervaisu otvorena SEE LEADER konferencija

20. studenoga 2019. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Otvorena SEE LEADER konferencija

U Hrvatskoj djeluju 54 LAG-a i 14 FLAG-ova

 Tri stotine sudionika te brojni uzvanici i gosti sudjeluju na 1. SEE LEADER međunarodnoj konferenciji o praktičnim i teoretskim implikacijama u provedbi LEADER/CLLD pristupa u jugoistočnoj Europi koja je danas svečano otvorena u Centru Gervais.

Cilj konferencije je poticanje jačeg povezivanja LEADER/CLLD partnerstava, koji okupljaju javnu, civilnu i gospodarsku interesnu skupinu, sa znanstvenim i istraživačkim organizacijama i stručnjacima, kako bi što uspješnije, zajednički, pronalazili rješenja za razvoj ruralnih, ribarstvenih, otočkih i urbanih zajednica, a kojeg autonomno kreiraju te iste zajednice.
Svoj osobit doprinos dat će i više od 20 znanstvenika u tri znanstvena ‘sessiona’, dok će predstavnici LAG-ova i FLAG-ova iz jugoistočne Europe imati priliku razmijeniti iskustva i pronaći partnere za projekte na SEE LEADER Networking Fair-u, a na LEADER/CLLD forumu istaknut će najvažnije smjernice za programiranje sljedećeg proračunskog razdoblja EU pred predstavnicima Europske komisije.

Zanimljiv je podatak da u Hrvatskoj postoji 68 LEADER/CLLD organizacija (54 LAG-a i 14 FLAG-ova) koje raspolažu alokacijom u visini od 98 milijuna eura u okviru trenutnog proračunskog razdoblja sufinanciranog iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

– Za program ruralnog razvoja RH do sada je isplaćeno 42 posto dodijeljenih alokacija. Jutros je krenuo i novi val isplata od 300 milijuna kuna. Program ruralnog razvoja ne može se provoditi bez LAG-ova i kroz zajedničku suradnju može se i poboljšati. Svjesni smo da je ponekad problem u sporosti obrade natječajne dokumentacije, no za iduće programsko razdoblje od 2021. do 2027. vjerujem da ćemo zajedno djelovati još brže i konkretnije, naglasila je ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković koja je konferenciju i otvorila.

Osim službenog djela, konferenciju će obilježiti i onaj ležerniji. Za sve goste pripremljena su četiri zanimljiva izleta čiji je cilj predstaviti ono najbolje što naš kraj nudi. U ponudi će biti Eno gastro Tour, Maritime Heritage Tour, Cultural Heritage Tour te Best Practice Tour koji će sudionike odvesti put Slovenije. Kuća od Belice i Peknjica u Kastvu, posjet Kući lovranskega guca u Lovranu, Eko muzeju u Mošćeničkoj dragi te Brseč i Mošćenice samo su neke od lokacija koje će gosti konferencije imati prilike upoznati u Hrvatskoj, dok u Sloveniji gosti posjetiti Ilirsku Bistricu. Uz ovaj gastro i kulturni dio organizatori su pripremili i koktel party u Angiolina Beach Baru, gala večeru u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner i koncert Riccarda Staraja & Midnight blues banda u klubu Gervais.

Glavni organizator konferencije je LEADER mreža Hrvatske (LMH), krovno udruženje Lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju i ribarstvu (LAG-ova i FLAG-ova) uz niz partnerskih institucija kao što su Međunarodni centar za napredne mediteranske agronomske studije – Institut iz Montpelliera (Francuska); Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku; Ekonomski fakulteti Sveučilišta u Splitu; Filozofski fakulteti Sveučilišta u Ljubljani; Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) te Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i brojni drugi…

Potporu konferenciji pruža Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, nacionalna Mreža za ruralni razvoj te niz jedinica lokalne i regionalne samouprave, među kojima i Primorsko-goranska županija, Karlovačka županija i sve JLS u članstvu LAG-a Terra liburna. Zemlja partner prve konferencije je Republika Slovenija. Ova značajna konferencija ima za cilj prepoznati jedinstvenost lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice za integrirani teritorijalni razvoj u jugoistočnoj Europi, sumirajući rezultate proteklih godina provedbe te pružanjem smjernica za novo programsko razdoblje 2021.-2027.

Udruga LAG TERRA LIBURNA osnovana je 2013. godine. LAG djeluje na područjima Grada Kastva, Općine Viškovo, Općine Matulji, Općine Klana, Općine Jelenje, Općine Lovran, Općine Mošćenička Draga i Grada Opatije, te svojim djelovanjem obuhvaća preko 60.000 stanovnika.

Lokalnu akcijsku grupu u ribarstvu “Vela Vrata” osnovalo je 17 osnivača krajem 2016. godine i djeluje na području 5 jedinica lokalne samouprave: Cres, Mali Lošinj, Opatija, Lovran i Mošćenička Draga.

Grad Opatija provodi projekte po modelima  LAGA i FLAGA,  pa su tako već dobivena bespovratna sredstva za izgradnju Sportsko-rekreacijskog centra u Dobreću, štp će iduće godine biti i realizirano. U tijeku je i natječaj FLAG-a za prijavu novih projekata.