OPATIJA – IZBORI ZA MJESNE ODBORE, VAŽNI SAMO ONIMA KOJI SE KANDIDIRAJU

11. listopada 2019. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

izboriOPATIJA – Ove se nedjelje u Opatiji održavaju izbori za mjesne odbore. Kao što se već više puta pokazalo širom Hrvatske izbori za mjesne odbore svugdje krasi isto: upitan smisao.

Zašto je to tako?

Ingerencije mjesnih odbora su blizu nepostojećih i rad se svodi na predlaganje koje nitko ne mora poslušati. Opatija je tu ipak pozitivan primjer i ona svojim mjesnim odborima daje po nekoliko desetaka tisuća kuna kako bi se samostalno bavili manjim komunalnim poslovima: popravili rukohvate, postaviti klupu i slično. Ali neovisno o tome većina mjesnih odbora u Opatiji funkcionira samo pri izboru i zatim ulazi u zimski 4-godišnji san.

Izlaznost na izborima za mjesne odbore u Rijeci izlaznost je bila oko 9%. U Opatiji je ona još manja i članom mjesnog odbora se postaje na komičan način: dovoljno je pronaći 5 ili 7 ljudi (ovisno o odboru) i oni sami sa svojom obitelji idu glasovati za sebe.

Kako je to moguće?

Opatija je grad koji ima 11.000 stanovnika i nevjerojatan broj od čak 15 mjesnih odbora! Pojedini mjesni odbori se protežu na svega 300-tinjak stanovnika i jedan mandat u mjesnom odboru može biti težak jadnih 10 glasova. To znači da pobjednika, neovisno o rezultatu nema jer rezultat ne predstavlja sliku ičega.

Ali ako već pobjednika nema unaprijed se znaju gubitnici. To je IDS koji je tri izborna ciklusa unatrag bio među važnijim čimbenicima u Opatiji, a onda su protjerani svi članovi koji su nešto značili i na ovim izborima ove stranke gotovo nema.

Tko se u Opatiji kandidira na takvim izborima?

SDP sa partnerima pokrio je sve odbore. Suprotno bi bilo neobično s obzirom da SDP koristi stranačku mašineriju. Iznenađenje su nezavisne liste koje su prisutne gotovo u svim mjesnim odborima i gotovo su sve povezane s Nezavisnom listom gradonačelnika Ive Dujmića. Zatim je tu HDZ koji također koristi svoju stranačku mašineriju. Sve ostalo je na rubu irelevantnog i izolirane liste koje se sporadično javljaju u jednom ili dva odbora.

Javljaju se i tragikomične situacije, a sve ih se može pronaći preko društvenih mreža.

Na “suparničkim” listama za članove istog odbora našle se jedna obitelj gdje se suprug i supruga javno sprdaju kako njihova obitelj ne može izgubiti.

Nositelj liste naziva “mladi” je osoba s oko 50-tak godina.

Čak ima kandidata koji preko društvenih mreža izjavljuju da neće glasati za sebe.

(Zlatko M.)