OPATIJA – korona je ostavila traga, 14,5 milijuna manje planiranih prihoda

1. lipnja 2020. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

OPATIJA – Početak ove godine nagovještavao je odličnu turističku godinu, sve dok se nije dogodila pandemija COVID-19. Proračun Grada Opatije je ovime posebno pogođen jer se prihodi osiguravaju gotovo u potpunosti iz turističke djelatnosti i povezanih djelatnosti. Unatoč tome, odmah smo donijeli niz mjera pomoći gospodarstvu i građanima kako bi ublažili ekonomske posljedice s kojima su se susreli i zato sam donio u dva navrata odluku o obustavi drugih rashoda proračuna, kazao je gradonačelnik Ivo Dujmić na današnjoj konferenciji za novinare.

Gospodarski su subjekti oslobođeni od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i hotele, plaćanja mjesečne zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada, plaćanja spomeničke rente, plaćanja poreza za korištenje javnih površia, Grad je preuzeo troškove rada Dječjeg vrtića za vrijeme dok vrtić nije radio, osigurani su osobni dohotci u visini od 4.000 kn za zaposlene u udrugama i sportskim klubovima. Porezni prihodi od poreza na dohodak pali su za čak 45% u usporedbi sa svibnjem prošle godine. Zbog zabrane rada ugostiteljskih objekata izostao je i porez na potrošnju.

Naša je procjena da će Grad ostvariti cca. 14,5 mil. manje prihoda u odnosu na planirano za 2020.godinu, stoga je potrebno rebalansom, koji bi se trebao naći na idućoj sjednici Gradskog vijeća uravnotežiti prihode i rashode, rekao je gradonačelnik Dujmić.

Poznato je da je značajan pad planiranih prihoda od prodaje imovine Grada jer smo svjedoci da u zadnjih par godina Gradsko vijeće nije donijelo odluke o prodaji nekretnina te time direktno utjecalo na izostanak značajnih prihoda za Grad u razdoblju od 2018. do 2020. godine. To je i osnovni razlog što iz prethodne godine prenosimo manjak od 18 milijuna i 400 tisuća kuna. Taj manjak prihoda planiramo pokriti u trogodišnjem razdoblju. Brojni su rashodi proračuna koji se financiraju iz prihoda od prodaje imovine te ćemo nastavak investicija realizirati po ostvarenju ovih prihoda, kazao je Dujmić.

Bez obzira na poteškoće u punjenju proračuna, želimo zadržati sva prava koja smo namijenili našim građanima – od onih najmlađih pa do građana treće životne dobi. Sva prava ostaju, čak povećavamo iznose za poticanje zapošljavanja, samozapošljavanje, otvaranje obrta ili OPG-a. Da bismo to omogućili, sa socijalnim smo partnerima zaključili anekse kolektivnih ugovora kojima su smanjene plaće u rasponu od 20 do 30 posto u gradskoj upravi, Dječjem vrtiću, Gradskoj knjižnici i Festivalu Opatija te odgodili isplate ostalih materijalnih prava do 30. rujna ove godine. Pri tome su sindikati pokazali veliko razumijevanje za nastalu situaciju na čemu im zahvaljujem, kazao je gradonačelnik.

Pred nama je neizvjestan nastavak turističke godine s mnogo nepoznanica te ćemo i dalje pratiti prihode proračuna i prema njima prilagoditi rashode, zaključio je gradonačelnik Dujmić.