Od 24. siječnja zabrana parkiranja u Ulici Ivana Zajca, Veslarskoj, Rivi, Splitskoj i Zadarskoj, od 27. siječnja Adamićeva ulica zatvorena za promet

26. siječnja 2024. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Zbog početka radova, za vikend, 27. i 28. siječnja 2024. godine stupa na snagu privremena prometna regulacija kojom se Adamićeva ulica zatvara za sav promet te će se prometovanje kroz centar grada preusmjeriti na Ulicu Riva, gdje će biti zastupljen dvosmjerni režim kretanja vozila.

Građani mogu sve informacije o radovima te preregulaciji prometa dobiti u Korisničkom centru koji je uspostavio KD Vodovod i kanalizacija, na telefon 051 353 222 ili putem e-maila korisnicki.centar@kdvik-rijeka.hr.

Mole se građani za strpljenje i razumijevanje te poštivanje uspostavljene privremene prometne regulacije.

Prometna regulacija uvodi se zbog izvođenja radova na rekonstrukciji vodoopskrbe i odvodnje (KD Vodovod i kanalizacija), kolničke konstrukcije i signalizacije (Hrvatske ceste) te sustava oborinske odvodnje (Grad Rijeka).

Od 24. siječnja ukidanje parkiranja u Ulici Riva i obližnjim ulicama

S obzirom na opsežne radove na uspostavljanju privremene prometne signalizacije, s pripremnim radovima na izradi horizontalne i vertikalne signalizacije započelo se u ponedjeljak, 22. siječnja, u noćnim satima. Sa srijede 24. na četvrtak 25., četverotračni promet ulicom Riva bit će sveden na dvotračni, čime će se, već tada, ukinuti mogućnost parkiranja u Ulici Riva.

Također, u ponedjeljak 22. siječnja započelo se s dijeljenjem obavijesti o zabrani parkiranja u ulicama: Ivana Zajca, Riva, Splitska i Zadarska. Obavijesti se postavljaju na vozila te na ulaze okolnih zgrada.

Dvotračni promet u ulici Riva bit će zastupljen do uspostave nove privremene prometne regulacije i zatvaranja Adamićeve ulice.

Od subote, 27. siječnja potpuno zatvaranje Adamićeve ulice za promet

U subotu i nedjelju, 27. i 28. siječnja stupa na snagu privremena prometna regulacija kojom se Adamićeva ulica zatvara za sav promet, odnosno nastupa zabrana prometa u Adamićevoj i Scarpinoj ulici odnosno od Jadranskog trga do Jelačićevog trga.

 

Ključne promjene u usmjeravanju i regulaciji prometa su:

– Promet smjera zapad-istok svodi se na dva južna traka ulice Riva do zgrade Transadrije gdje novo kružno raskrižje omogućava nastavak u smjeru istoka, desno skretanje za tržnicu i lukobran.

– Zadarska ulica postaje jednosmjerna iz smjera ulice Riva i omogućava nastavak u smjeru zapada Trpimirovom odnosno sjevera ulicom Erazma Barčića.

– Promet smjera istok-zapad s Delte nastavlja ulicom Riva do kružnog raskrižja odnosno Zadarske ulice kojom se priključuje na postojeći režim prometa Trpimirovom ulicom.

– Promet smjera istok-zapad iz ulice Fiumara odvija se Veslarskom ulicom kojom je omogućen nastavak kretanja vozila u smjeru istoka ulicom Ivana Zajca i zapada  ulicom Riva

Promjene u odnosu na postojeći režim prometa odražavaju se i na režim prometa u susjednim priključnim ulicama:

 • Wenzelova ulica – postojeći jednosmjerni režim prometa dobiva mogućnost lijevog skretanja u ulicu Riva korištenjem postojećeg semafora.
 • Ribarska ulica – zadržava se postojeći režim prometa.
 • Veslarska ulica – postojeći jednosmjerni režim prometa dobiva mogućnost desnog skretanja u ulicu Riva. Uvodi se zabrana parkiranja duž cijele ulice obostrano.
 • Ulica Riva Boduli – zadržava se postojeći režim prometa.
 • Henckeova ulica – postaje slijepa ulica za potrebe dostave i prilaza gradilištu.
 • Prilaz garaži Euroherc – koristi se i za potrebe robne kuće RI, samo iz smjera istok-zapad.
 • Izlaz parkirališta Riva – zadržava se postojeći režim prometa reguliran semaforima.
 • Zanonova ulica – postojeća slijepa ulica/parkiralište, samo iz smjera istok-zapad.
 • Splitska ulica – postaje slijepa ulica za potrebe dostave, samo desna skretanja.
 • Zadarska ulica – postaje jednosmjerna iz smjera ulice Riva i uvodi se zabrana parkiranja.
 • Ulica Erazma Barčića – zadržava se dvosmjeran promet. Omogućen je ulaz iz Zadarske ulice i jednotračan izlaz desnim skretanjem u Trpimirovu ulicu (bez semafora) „na cestu s pravom prvenstva” (zaustavljanje i propuštanje vozila smjera istok-zapad).
 • Privozi na Trgu Žabica – zadržava se postojeći režim prometa.

Obilazno vođenje prometa – Orehovica, Bulevard

Zbog zabrane lijevih skretanja (osim za autobuse) iz smjera Ulice Ivana Zajca u Ribarsku ulicu, promet za smjerove predjela Bulevard i naselja Orehovica vodi se obilazno ulicom Delta te nastavno Slavka Cindrića – Strossmayerova za Bulevard i Milana Smokvine – Titov trg za Orehovica. Kako bi se mogla omogućiti skretanje iz Strossmayerove ulice za Bulevard, privremeno se za vozila duljine do 8 metara ukida zabrana lijevih skretanja iz Strossmayerove u Križanićevu ulicu.

Zatvaranje Adamićeve ulice - preregulacija prometa 11

Javni gradski prijevoz i pješački promet

Iz smjera istok-zapad, autobusna stajališta „Palazzo Modello“ i „Trg Republike Hrvatske“ – kod McDonaldsa ukidaju se. Stajalište „Palazzo Modello” izmješta se u ulicu Ivana Zajca preko puta Hrvatskog narodnog kazališta, a stajalište „Trg Republike Hrvatske“ na lokaciju kod palače Jadran, na kojoj se izmješta i stajalište „Riječki neboder“.

Iz smjera zapad-istok ukida se i BUS stajalište „Riva“ zbog smanjenja prometnih zastoja i osiguranja protočnosti prometa.

Kako bi se osigurao pješački prilaz poslovnim i stambenim prostorima predviđeno je da prostor uz fasade objekata bude slobodan za prolaz, a izvođač će povremeno prema potrebama zauzeća odnosno izvođenja radova izmjestiti pješačke prolaze.

Što se tiče pješačkih prijelaza, ukidaju se pješački prijelaz u Ulici Riva, u naposrednoj blizini Splitske ulice, odnosno trenutno jedini nesemaforizirani pješački prijelaz u Ulici Riva te pješački prijelaz u neposrednoj blizini Ul. Ignacija Henckea. Da bi se spriječilo prelaženje preko kolnika u Ulici Ivana Zajca, po sredini kolnika bit će postavljena fizička barijera.

Zatvaranje Adamićeve ulice - preregulacija prometa

Dostava, taxi stajališta i komunalni otoci

Na trasi zabrane prometa nalazi se više lokacija s obilježenim prostorima za dostavu i opskrbe. Lokacije dostave kao i taxi stajališta prikazane su u grafičkom prilogu a predviđene su u Trpimirovoj, Splitskoj i Henckeovoj ulici te na sjevernoj strani kolnika Ulice Ivana Zajca. Komunalni otoci izmješteni su uz kolnik ulica Riva i Ivana Zajca.

Zatvaranje Adamićeve ulice - preregulacija prometa 12

Povremeni prolazak željezničke kompozicije Ulicom Ivana Zajca

Prolazak željezničke kompozicije odvija se povremeno prema lučkim potrebama, no u satima vršnog prometa (od 6:30-8:30; 11:00-11:30; 14:30-16:30) vlak neće prometovati. Mole se građani da svoja vozila i vozila dostave ne ostavljaju na trasi pruge kako bi se minimizirali zastoji u prometu.

Radovi u Adamićevoj ulici dio velikog projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“

Radovi u Adamićevoj ulici predstavljaju drugu fazu radova rekonstrukcije državne ceste D8, koji obuhvaćaju radove na vodoopskrbi, odvodnji i oborinskoj odvodnji te rekonstrukciji kolnika. Radovi su započeli u srpnju 2023. godine u Krešimirovoj ulici.