NAVIJAČKE SKUPINE U RIJECI MEĐU NAJSTARIJIMA U HRVATSKOJ

12. travnja 2019. | Kategorija: Sport

IMAG0043

JESTE ZNALI? – Torcida, kako neki kažu, znači razdvojba. U riječnicima portugalskog se nalazi i prevod upleteni i združena braća. Evo već par godina od kad su u Splitu odlučili da se Torcida osnovala 1950 godine, i to u Zagrebu. Navodno su osnivači neki inžinjeri i profesori, a po nekim dokumentima i sama UDBA. Sve to sad nije važno do samog naziva Torcida. Gdje su izvori?

Možda se te 1950 godine i desilo okupljanje koje je dovelo do organizacije navijanja, a možda i nije, ali jedno je sigurno: tada se nije koristio naziv Torcida! Također se navodi navodno okupljanje navijača Hajduka 1927 godine?! A izvori su vrlo, u najmanju ruku, magloviti i ne suviše jasni.

Prva navijačka skupina u Rijeci su bili Uscocchi 1926 godine (navijači Fiumane, današnje Rijeke) koja nije bila službeno registrirana (što se tada na način kako danas to shvaćamo nije niti moglo), ali je imala obilježja riječke trobojnice i svega što navijačku skupinu čini navijačkom skupinom: pa su čak postojali i navijački rekviziti kao što su šalovi, itd. Za razliku od današnje Torcide izvori ovih činjenica nisu magloviti, već ih se može pronaći u tadašnjim novinama koje su izlazile u Rijeci, a danas su dostupni u Sveučilišnoj knjižnjici u Rijeci.

IMAG0018NK Rijeka imala je od 1964 godine službeno registriran „ Klub navijača Rijeke“. Što se tiče Armade svi već ionako sve znaju.

Torcida (riječ-naziv, a ne navijačka skupina Splićana) se prvi put pojavljuje upravo u Rijeci 1970 godine na Kantridi kad ga novinari, navijači i riječani povezuju sa značenjem veselje, pobjeda, fešta. Lovranska glazba je uvijek na važnim utakmica bila“ ispoda ure“ i „radila“ torcidu.

Zlatko Moranjak

 

 

REPREZENTACIJA RIJEKE 1945.

REPREZENTACIJA RIJEKE 1945.