Na postamentima na Korzu postavljena izložba „Rijeka sad i Rijeka nekad“

12. lipnja 2023. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Povodom Dana sv. Vida i Dana grada Rijeke na postamentima na Korzu otvorena je izložba „Rijeka sad i Rijeka nekad“ u organizaciji Fotokluba Rijeka.

Fotoklub Rijeka njeguje hobističku fotografiju već više od 125 godina, živeći s Rijekom dnevnu i povijesnu dinamičnost.

S ciljem čuvanja bogatog nasljeđa i skoro svakodnevnih mijena u prostoru grada, Fotoklub Rijeka godinama provodi fotografske natječaje u koje nastoje uključiti što više autora i građana, kako bi na što originalniji način interpretirali Rijeku, Riječanke i Riječane.

Prema riječima predsjednika Fotokluba Rijeka Borislava Božića povijest hobističke fotografije u Rijeci seže u daleku 1897. godinu, a razvojem kroz godine fotografija je do danas stekla važan status u području vizualnih komunikacija. „Početkom 50-ih godina prošlog stoljeća, u Novom listu je izašla najava otvorenja izložbe Fotokluba Rijeka na temu „Rijeka danas“ i klub od tada, svake godine organizira izložbu na tu temu. Upravo iz tog razloga na ovoj izložbi možemo vidjeti slike Rijeke nastale u protekle tri godine, ali i one koje su nastale prije 70, 80 godina što nam omogućuje da vidimo koliko se naš grad kroz godine mijenjao, koliko postaje bolje mjesto za život“, rekao je Božić i dodao kako je ponosan što je Fotoklub Rijeka na ovaj način uključen u proslavu Dana sv. Vida i Dana grada Rijeke.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši kako izložene fotografije pričaju priču o bogatoj i zanimljivoj povijesti Rijeke. „Fotografije Rijeke nekada, svjedok su kako se grad mijenja, vjerujem s godinama na bolje. Zbog dnevne dinamike koja nam je svima često previše užurbana, neke nam vizure ponekad prolaze i nezapaženo, što vjerujem nije situacija i s turistima koji u sve većem broju dolaze i otkrivaju naš grad, a i ova je izložba prilika da i oni Rijeku upoznaju bolje, da vide kako je nekada izgledala“, rekao je gradonačelnik Filipović i pozvao građane da zastanu i pogledaju ovu izložbu koja na Korzu ostaje do 20. lipnja.