Na Lošinju svečano otvoreno 31. Euro – afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu!

15. rujna 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

cresko-lošinjski arhipelag

cresko-lošinjski arhipelag

LOŠINJ – U Malom Lošinju, 14. rujna 2017. godine održano je svečano otvorenje 31. Euro – Afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu. Inače, prvenstvo se na Lošinju održava od 13. do 17. rujna 2017. godine u organizaciji Sportskog ribolovno društvo ‘Udica’ Mali Lošinj, u suradnji s Gradom Malog Lošinja, Turističkom zajednicom Grada Malog Lošinja te Jadranka Grupom, a pod pokroviteljstvom ureda predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.
Nakon poribljavanja te sastanka kapetana i tehničke komisije, 14. rujna 2017. osamnaest reprezentacija prodefiliralo je centrom grada Malog Lošinja. Svečano otvorenje 31. Euro- afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu obilježeno je i nastupima Puhačkog orkestra Josip Kašman, Lošinjskih mažoretkinja i Folklornog društva Manfrina.
Gradonačelnica Grada Malog Lošinja, Ana Kučić svim sudionicima i posjetiteljima poželjela je dobrodošlicu na otok vitalnosti. Lošinj svoj povijesni imidž otoka vitalnosti i destinacije zdravlja i sporta uspješno gradi već 130 godina, a svojedobno smo prozvani ‘svjetskom prijestolnicom podvodnog ribolova’. Naime, Mali Lošinj je 1957. bio domaćin Europskog prvenstva, koje je naknadno priznato i kao Svjetsko. Također, na Lošinju su organizirana brojna regionalna i državna prvenstva, kao i susreti veterana podvodnog ribolova. U 2010. godini bili smo i domaćini Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu kada smo još jednom potvrdili da smo grad s dugogodišnjom tradicijom pomorstva, ribolova i sjajnih domaćinstava. Uvjerena sam kako ćemo i ove godine opravdati Vaša očekivanja. Kažu da je za podvodni ribolov potrebna snažna volja, maksimalna koncentracija, iskustvo, instinkt i osjećaj za podmorje. U narednim danima svima Vama želim sve to, ali i puno hrabrosti, opreza i sreće kako biste u našem akvatoriju, idealnom za podvodni ribolov, koji obiluje mnogobrojnim vrstama riba, dali sve od sebe i imali sjajan ulov i iznimne rezultate, izjavila je gradonačelnica Kučić.
Uz gradonačelnicu, pozdravne govore prisutnima su uputili i predsjednik Sportskog ribolovnog društva ‘Udica’ Dragan Jambrošić, predstavnik Primorsko goranske županije Gracijano Petrinić, predsjednik Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru Đuro Marinović te predsjednik sportske komisije Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (CMAS) – svjetske konfederacije podvodnih aktivnosti, Anton Cruz, koji je službeno proglasio otvorenje 31. Euro- afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu uz zvuk fanfara.
Predsjednik sportske komisije CMAS, Anton Cruz zahvalio je svim organizatorima te zamolio sve kapetane, sportaše i komisiju da poštuju pravila i pridržavaju se programa zaštite i sigurnosti koji je sastavila organizacija. Poseban naglasak bih stavio poštvanje pravila, jer su komisija i Svjetska konfederacija podvodnih aktivnosti uložili velike napore kako bi osigurali najbolju moguću zaštitu sportaša i spriječili nezgode. Uz osobnu želju da najbolji pobjedi i u ime Svjetske konfederacije podvodnih aktivnosti, proglašavam 31. Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu otvorenim!
Nakon svečanog dijela otvaranja, nastupilo je i ono zabavno te je tako za odličnu atmosferu bila zaslužna splitska grupa T.B.F. (The Beat Fleat).
U dva dana natjecanja (15. i 16. rujna), u akvatoriju otoka Lošinja lovit će otprilike 120 sudionika prvenstva iz 18 različitih zemalja Europe i Afrike; Hrvatske, Italije, Grčke, Finske, San Marina, Slovenije, Turske, Ukraine, Portugala, Južne Afrike, Danske, Španjolske, Bugarske, Cipra, Rusije, Tunisa, Egipta i Norveške. Natjecanje započinje 15. rujna 2017. nakon čega se dostavljeni ulov vaga. Također, 16. rujna 2017. po završetku prvenstva i vaganja ulova, u malološinjskoj sportskoj dvorani na Bočacu u 19 sati slijedi proglašenje pobjednika i dodjela medalja te ceremonija Svečanog zatvaranja natjecanja.
Zahvaljujući vrhunskoj organizaciji, pogodnom akvatoriju i najuspješnijim podvodnim ribolovcima, posjetitelje i sudionike zasigurno zanimljivo prvenstvo na otoku vitalnosti.