Na Korzu otvorena 20. jubilarna izložba fotografija pod nazivom „Žena“

8. ožujka 2024. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U organizaciji Fotokluba Color na postamentima na Korzu otvorena je izložba pod nazivom „Žena“ koja je u svom jubilarnom 20. izdanju okupila najveći broj autorica i autora do sada. Izloženo je 76. fotografija od 45. autorica i autora.

Selektorica izložbe je povjesničarka umjetnosti Ana Žanko iz Sinja, a prema riječima predsjednika Fotokluba Color Ivice Nikolca na natječaj za izložbu zaprimljeno je oko 600 fotografija, 99 autorica i autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.

Nikolac se zahvalio svim fotografkinjama i fotografima koji su poslali svoje radove na natječaj te je posebnu zahvalu uputio prof. Rajku Đedoviću koji je prije 20 godina i pokrenuo ovu izložbu. „Riječ je o iznimno prestižnoj izložbi što potvrđuje ovako veliki broj prijavljenih autorica i autora, kao i kvaliteta radova. Jubilej smo ove godine, u suradnji s Gradom odlučili proslaviti postavljanjem izložbe na postamentima Korzu kako bi ju mogao vidjeti što veći broj građana. Postavili smo još jednu izložbu na istu temu koja pokazuje 46 odabranih radova s izložbi održanih prijašnjih godina, koju otvaramo u petak, 8. ožujka na Međunarodni dan žena u našem novom galerijskom prostoru, Galeriji Pasaž u Križanićevoj 1b.  Tom izložbom želimo prikazati različite načine pristupa temi izložbe Žena te ujedno promovirati Galeriju Pasaž“, rekao je Nikolac koji je zahvalio Gradu Rijeci na sufinanciranju izložbe i potpori od samih početaka.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je iskazao zadovoljstvo što je ova izložba postavljenja uoči obilježavanja Dana žena. „Ova izložba jedna je od brojnih aktivnosti kojima se obilježava ovaj značajan datum koji je još jedna prilika za govorenje o važnosti prava žena u društvu. Iz Rijeke danas kao i inače šaljemo jasnu poruku o važnosti borbe za žensku ravnopravnost, o svemu onome što je do sada učinjeno kao i o onome što nas još čeka u budućnosti budući da vidimo da u društvu postoje neke silnice koje nas pokušavaju vratiti unazad“, istaknuo je Filipović.

Valja istaknuti i ovogodišnje nagrađene autore i fotografije. Za prvu nagradu odabrana je fotografija „Plešući s crvenom na žutoj“ autora Nenada Martića iz Fotokluba Zagreb, druga nagrada pripala je Andreji Ravnik iz Digitalnog Foto Kluba Celje za fotografiju naziva „asiL anoM“, dok je treće nagrađeni rad „Fjoka“ autorice Lucije Stolnik iz Fotokluba Zagreb.

Pohvale za svoje radove ove su godine zaslužili Boris Golub (Fotoklub Zagreb) za fotografiju „Summit“, Dubravka Ovčarić (Foto Klub Color) za fotografiju „Sjena“, Goran Kupčerić (Fotoklub Valpovo) za fotografiju „Ukrajinke“, Marijo Maduna (Foto klub Mostar) za fotografiju „Girl power“, Neda Rački (Fotoklub Zagreb) za fotografiju „U izlogu“ i Zvonko Radičanin (Fotoklub Zagreb) za fotografiju „Hommage to Fan Ho“.

Selektorica izložbe Ana Žanko u predgovoru kataloga izložbe kaže kako je možda više nego li ijedna druga tema u povijesti umjetnosti, tema žene podložena eksploataciji, banalizaciji i krajnje klišeiziranoj interpretaciji u kojoj se ženski lik, odnosno žensko tijelo, često svodi isključivo na objekt/predmet pogleda i žudnje. „U toj igri uloga ženi, odnosno njenom tijelu, pripada samo pravo da bude lijepo i poželjno. Polazeći od takvih strepnji, obradovalo me vidjeti da većina autora i autorica nije u pristupu temi upala u zamku eksploatacije i objektivizacije drugosti, nego je ponudila širu interpretaciju i drugačiji pogled“, piše Žanko i ističe kako se pri odabiru vodila kriterijima ne samo tehničke kvalitete i savršenstva forme, nego i zanimljivosti i kvalitetom sadržaja, autorskim osjećajem za poetiku trenutka i decentnost naracije. „U tom smislu pobjedničke i pohvaljene fotografije za mene predstavljaju najbolji omjer svih gore spomenutih faktora koje fotografija treba imati, a da bi iskočila/odskočila iz jednoličnosti hiperprodukcije i vizualnog zasićenja. Usprkos stilskoj različitosti, zajednički nazivnik svih fotografija uvrštenih u selekciju jest snažan osjećaj poštovanja i divljenja spram žene, ženskog tijela, krhkosti i snage koju utjelovljuje. Bilo da se radi o uličnoj fotografiji, aktu, portretnoj ili umjetničkoj fotografiji, ženska lica i tijela na ovim fotografijama prenose važnu poruku o ženskoj snazi, ljepoti, zajedništvu i važnim društvenim i političkim temama koje prožimaju sve aspekte naše svakodnevice“, stoji u predgovoru.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog fotosaveza i uz financijsku podršku Grada Rijeke putem Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade.