Na Gatu Karoline riječke otvoren međunarodni eno-gastro festival WineRi

28. svibnja 2022. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

5. izdanje Međunarodnog eno-gastro festivala koje se na Gatu Karoline riječke održava 27. i 28. svibnja okupilo je više od 60 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Izlagači ove godine posjetiteljima nude više od 250 različitih vina iz ove tri zemlje, a izuzev vina posjetitelji imaju prilike kušati i likere i rakije te suhomesnate proizvode, ribu, sir i još puno toga.

Prema riječima Žarka Stilina, direktora Udruženja Kvarner Wines, Primorsko-goranska županija najbogatija je autohtonim vinskim sortama. „Sustavno radimo na brendiranju naših vina i vjerujem da ćemo kroz nekoliko narednih godina marketinški brendirati naša vina do te mjere da ona budu jedan od motiva turističkih posjeta Kvarneru“, rekao je Stilin i dodao kako je cilj povećati i zastupljenost autohtonih sorti vina i u ugostiteljskim objektima.

Otvorenju je prisustvovao i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je istaknuo kako je ova manifestacija prepoznata od strane Grada Rijeke kao značajna za razvoj turističke i eno-gastro ponude našeg kraja. „Ovaj period u godini u Rijeci je i inače prepun događanja, tu su i Fiumanka, i festival Fiumare, ove godine iznimno će se održati i maškarana povorka. Grad ponovo diše i živi nakon dvije godine pandemije i drago mi je zbog toga. Vjerujem da će posjetitelji prepoznati ovaj festival i želim mu puno uspjeha i ovogodišnjem, ali i svim budućim izdanjima“, rekao je Filipović.

Otvorenje festivala posjetili su među ostalim i župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Pešić Živadinov i Marko Mikašinović ispred Turističke zajednice Grada Rijeke.

Organizator festivala je Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera u suradnji s tvrtkama Promocija i aha marketing, te Karolina barom i udrugama AHA, Žlahtina i Kvarnerska Kvaliteta.

Sponzori festivala su Primorsko – goranska županija, Grad Rijeka, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Grada Rijeke, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj primorsko – goranske županije, Jamnica d.d.

Pokrovitelji festivala su Ured predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvo poljoprivrede. Podupiratelji i partneri festivala su Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska obrtnička komora odnosno komora Primorsko – goranske županije i Udruženje obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle, Kostrena, te tvrtke Tent event, dBoki i dizajnerski obrt Ordinacija za fascinacija.