MOŽEMO!: tražili smo da se u proračun uključe zeleno-lijeve mjere

6. prosinca 2022. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Rijeka

Rijeka

Možemo! Rijeka: Pregovori s Gradonačelnikom oko proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu blizu su dovršetka, tražili smo da se u proračun uključi niz važnih zeleno-lijevih mjera.

 RIJEKA – Iz Možemo! Rijeka stigle su informacije o skorom dovršetku pregovora oko proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu.

Koordinator lokalne grupe i vijećnik u riječkom Gradskom vijeću Nebojša Zelič pojasnio je kako su tijekom listopada i studenog vodili pregovore s gradonačelnikom Markom Filipovićem oko uključenja niza važnih zeleno-lijevih mjera u proračun: ”Naš politički program je vrlo jasan. Cilj je da Rijeka bude održiv, pravedan i otvoren grad, a smatramo da zeleno-lijeve politike najbolje odgovaraju potrebama i mogućnostima Rijeke. Iz ovog razloga inzistiramo na stavu da naša podrška proračunu kao najvažnijem financijskom i političkom dokumentu isključivo ovisi o tome hoće li on sadržavati naše mjere”.

Zelič je potom istaknuo neke od mjera koje su tražili u pregovorima: ”Što se zelenih politika tiče, tražili smo snažniji iskorak u izgradnji solarnih elektrana na krovovima škola, dvorana i drugih javnih objekata, s naglaskom na Dvoranu mladosti, odnosno da se dosegne cilj proizvodnje od ukupno 2 MW, čime bi Rijeka postala predvodnik u energetskoj tranziciji. Također, tražili smo da se pokrene program razvoja zelene infrastrukture vrijedan gotovo 1.5 milijuna kuna, u što su uključeni ozelenjavanje javnih površina i ulica te sadnja stabala na području cijelog grada, s naglaskom na područje centra. Tražili smo i da se ide u pronalazak izvora financiranja za početak uređenja biciklističkih staza i prateće prometne signalizacije, a podržali smo i povećanje sredstava za čišćenje javnih površina i parkova”.

”Što se lijevih politika tiče, tražili smo da pomoćnici u nastavi dobiju povećanje satnice za 30%, s obzirom da rade iznimno osjetljiv posao, a inzistirali smo i da se poveća standard programa produženog boravka u školama. Također, tražili smo da se uvede socijalno mentorstvo kao inovacija u sustavu socijalne skrbi, a podržali smo i značajno povećanje sredstava za plaće zaposlenika i osoblja u gradskim dječjim vrtićima. Od ostalih mjera, tražili smo povećanje izdvajanja za javne potrebe u kulturi u visini 20%, zatim uređenje pješačkih površina i ocrtavanje novih pješačkih prijelaza s ciljem povećanja sigurnosti pješaka te obnovu rasvjete u pothodniku na Piramidi. Istaknuli bismo i da je još ranije na našu inicijativu pokrenut program sufinanciranja prijevoza onkoloških pacijenata, za što su već predviđena sredstva u proračunu”, dodao je Zelič.

”Ako konačna verzija proračuna za 2023. godinu bude sadržavala ove naše mjere, podržat ćemo proračun. Smatramo da smo bili vrlo korektni i konstruktivni u pregovorima, te da će Riječanke i Riječani biti zadovoljni s rezultatima naših napora. Uvjereni smo da je budućnost Rijeke zelena i lijeva te da Rijeka ponovno može biti značajan grad i pozitivan primjer u Hrvatskoj i Europskoj uniji”, zaključio je Zelič.

(kv)