Mjesec hrvatske knjige 2023.: posljednje riječko slavlje hrvatske knjige bez nove knjižnice

19. listopada 2023. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica Rijeka pripremila je raznovrsni program koji uključuje mnoštvo događanja, od susreta s piscima i prevoditeljima i predstavljanja knjiga, preko storytellinga, predavanja i radionica do svečanosti dodjele Književne nagrade Drago Gervais.

Uz zanimljivi program, koji se održava u knjižničnim ograncima, Narodnoj čitaonici i art kvartu Benčić, Gradska knjižnica Mjesec hrvatske knjige prije svega obilježava pripremanjem otvaranja nove zgrade knjižnice u art kvartu Benčić. Tako je, nakon što se početkom rujna zatvorila knjižnica u Filodrammatici, ovog tjedna započela selidba knjižnične građe iz  Središnjeg odjela Palača Modello u novu knjižnicu.

Mjesec hrvatske knjige započinje večerašnjim susretom s dramskim tekstopiscem, scenaristom i proizaikom Filipom Rutićem, koji boravi u dvotjednoj književnoj rezidenciji „Kamov“. Riječani će imati priliku susresti se i s drugom rezidenticom, odnosno književnicom, prevoditeljicom i dramaturginjom Katjom Grcić. Svake godine rezidencijalni program ima i središnju temu, a ove godine to su otpornost zajednice i pojedinca u složenom svakodnevnom kontekstu življenja.

Osnaživanje zajednice i pojedinaca glavna je nit vodilja programskog ciklusa “OK knjižnica, OK zajednica”, u sklopu kojeg se na programu Mjeseca hrvatske knjige našlo i predavanje “Zgrade 2.0 – pametne zgrade za pametne gradove”. Predavanje će održati Nikola Bađun i Borut Omerzo, doktorandi i istraživači u Laboratoriju za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Kao dio ciklusa “OK knjižnica, OK zajednica” te dio aktivnosti American Cornera Rijeka u ogranku Drenova bit će održan medijsko-kulinarski praktikum: Drenzin – medijska radionica izrade fanzina o drenu.

„Kako smo tražili pravu…“ jedan je od središnjih programa Mjeseca hrvatske knjige. Radi se o storytelling večeri, odnosno o susretu kazivanja priča, s prevoditeljima, a održat će se u tri grada – Zagrebu, Splitu i Rijeci. To je prilika da se čuje glas ovih velikih znalaca koji razotkrivaju što se sve događa „u sjeni“ i s čim se sve susreću u svom prevoditeljskom poslu dok traže pravu – riječ. Svoju osobnu priču, zanimljivu epizodu o veseljima ili mukama prevođenja ispričat će publici u opuštenom okruženju – knjižnici ili prigodnom mjestu izvan knjižnice. Događaj je organiziran u suradnji s Knjižnicama Grada Zagreba i Društvom hrvatskih književnih prevodilaca uz podršku American Cornera Rijeka. Riječka publika imat će priliku družiti se sa Snježanom Husić, Martinom Mayhewom, Jelenom Butković i Mirnom Potkovac Endrighetti.

O tome kako je na svojim šetnjama kanjonom Rječine skupljao inspiraciju za serijal urbane fantastike smješten u Rijeci, odnosno romane „A Town Called River“ i „Seasons of the River“, svim zainteresiranima govorit će Igor Rendić, a u ogranku Trsat održat će se i predstavljanje knjiga autorice Marilene Dužman. Ogranak Zamet ugostit će pak multimedijalno predavanje o 45 dana putovanja električnim biciklom od Osla do Nordkappa Ena i promociju knjige Hrvoja Jurića ‘’Put sjevera’’.

Vjerska hinduistička zajednica Hrvatske u Narodnoj čitaonici predstavlja jedan od najpoznatijih svjetskih epova, Ramajanu, u prijevodu mr.sc. Mahamadaleshwara Swamija Gyaneshwar Purija. Narodna čitaonica ugostite će i predstavljanje knjige Dubravka Habeka “Carski drobljenac”. Roman je dinamična priča o grupi hrvatskih sanitetaca koji združeni vihorom Velikog rata dijele sudbinu unutar jedne putujuće bolnice.

Varaždinski novinar i TV voditelj, Kristijan Petrović, poznat pod pseudonimom The Dark Storyteller, kao nastavak svojih gostovanjima po gradovima i općinama posjetit će i Rijeku te pripovijedati mitove i legende te mračne priče okultne povijesti i folklora, od stare Mezopotamije pa do naših prostora.

Na malom okruglom stolu i pop-up publicističkom čitateljskom klubu u Palači Modello razgovarat će se o knjizi „The Game“ Alessandra Baricca. „The game“ je knjiga o digitalnoj kulturi i njenoj obrani iz perspektive jednog od najcjenjenijih autora današnjice.

Kraj programa Mjeseca hrvatske knjige u Rijeci obilježit će predstavljanje novog vizualnog identiteta i web stranice Gradske knjižnice Rijeka te svečana dodjela Književne nagrade Drago Gervais 2023. godinu. Nagrade će biti uručene autorici Doris Pandžić za rukopis pod naslovom “Vi niste ovdje” u kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela te autorici Vlasti Sušanj – Kapićevoj za zbirku pjesama “Krunica od versi” u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskoga narječja hrvatskoga jezika. Grad Rijeka dodjeljuje Književnu nagradu Drago Gervais za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva, a provoditelj natječajnog procesa i izdavač pobjedničkog djela je Gradska knjižnica Rijeka.