MI SE SJEĆAMO – Pero Radaković: 55 tužnih godina od preranog odlaska riječke legende

1. studenoga 2021. | Kategorija: Sport

PERO RADAKOVIĆ Na današnji dan prije 52 godine otišao je velikan kojemu je  Rijeka bila jedini klub u životu - Novi listSPORT – Prije točno 55 godina u dobra spominjanja otišao je Pero Radaković, jedan od najboljih igrača Rijeke svih vremena i klupska legenda.

Utorak 1. studenog 1966. bio je koban za velikog igrača. Pojavio se na jutarnjem treningu prve momčadi i dok je izdvojen tehnicirao loptom u kutu igrališta, iznenada mu je pozlilo i srušio se na zemlju. Suigrači su odmah priskočili i onesviještenog ga unijeli u kola.

Nažalost, pomoći ovoga puta nije bilo. Mugoša je suznih očiju pritiskao papučicu gasa dok su maser Bobi i trener Osojnak pokušavali reanimirati nesretnog mladića na putu prema bolnici. Uzalud… Ponajbolji igrač Rijeke svih vremena otišao je tiho. U legendu.

Međunarodni omladinski nogometni turnir „Memorijal Petar Radaković“ održava se u znak sjećanja na klupsku legendu Petra Radakovića. Prvi put održan je 1969.

Igrao je na poziciji desnog krila, te je bio član momčadi Rijeke koja je 1958. godine u kvalifikacijama izborila povratak u Prvu jugoslavensku ligu.

Ujedno je najbrži strijelac u povijesti “Rijeke” zatresavši mrežu nakon samo tri sekunde. Sudbina je htjela da posljednji put dres voljene Rijeke obuče u pripremnoj utakmici protiv Istre 17. rujna 1966., a pobjedu Rijeke nad Beogradom 30. listopada gledao je s klupe.

Na posljednjem ispraćaju okupilo se 15 tisuća štovatelja velikog igrača, poklonivši se još jednom uzornom sportašu i simbolu poslijeratne Rijeke. Bijela ˝četvorka˝ će zauvijek imati posebnu težinu u riječkom klubu jer nosio ju je mladić koji je srušio mnoge barijere, mladić koji je 1962. proglašen za najboljeg sportaša grada Rijeke.

Petar „Pero“ Radaković (22.02.1937. – 01.11.1966.), uz Vladimira Lukarića, bio je prvi riječki reprezentativac i prvi igrač Rijeke koji je nastupio na svjetskom prvenstvu. Za najbolju selekciju igrao je 19 puta, tri godine zaredom (od 1961. do 1963) nosio je titulu najboljeg desnog pomagača u državi, a 1962. godine proglašen za najboljeg sportaša grada Rijeke.