MALI LOŠINJ – Proslavljen Dan Grada Malog Lošinja

13. studenoga 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Mali Lošinj

Mali Lošinj

MALI LOŠINJ – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na centralnom križu groblja Sv. Martin započela je proslava obilježavanja Dana Grada Malog Lošinja koja se tradicionalno država 11. studenog, odnosno na blagdan zaštitnika mjesta Sv. Martina. Ovogodišnju proslavu uveličali su ministar turizma Gari Cappelli i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ali i mnogobrojni načelnici i gradonačelnici s kojima Lošinj surađuje.
Gosti iz Preloga predvođeni zamjenikom gradonačelnika Zdravkom Kvakanom i gradskom upravom, Malom Lošinju poklonili su dolazak Zrinske garde iz Čakovca koji su prilikom otkrivanja spomen ploče slavnoj pomorskoj školi – Nautici, gradonačelnici Malog Lošinja Ani Kučić podnijeli prijavak.
Ovogodišnja svečana sjednica Gradskog vijeća bila je prilika da se najzaslužnijim građanima i organizacijama podijele javna priznanja, pa su tako Lidija Kosmos i Katedra Čakavskog sabora Cres Lošinj primili Nagradu Grada, Raymond Prag primio je povelju o imenovanju počasnim građaninom, a dr. Anamarija Vodanović dodijeljena je nagrada za životno djelo. Zahvalnice Grada primili su sportski klubovi koji organizacijom raznih državnih i međunarodnih natjecanja doprinose razvoju ugleda Malog Lošinja, ali i promoviraju sport kod djece, pa su tako ove godine nagrađeni SRD Udica i SD Škarpina za organizaciju Euroafričkog kupa u podvodnom ribolovu, Atletski klub Lošinj za organizaciju raznih natjecanja, Rukometni klub Lošinj za promoviranje sporta kod najmlađih, te Šahovski klub Lošinj za suorganizaciju Kupa Hrvatske u šahu. Plaketu Grada primila je Veronika Vidoš, dok je Grbom Grada nagrađena časna sestra Kerubina Picinić, ali i mons. Ivan Brnić, te dr. Goran Ivanišević. Priznanja su dodijeljena i najboljim učenicima osnovne i srednje škole.
Posebno emotivan bio je govor gradonačelnice Ane Kučić koja je naglasila kako je vrijeme da se Grad ponovno okrene čovjeku: “Na kraju, kada sabiremo dojmove, moramo reći kako smo puno toga realizirali, ali pred nama je još mnogo toga. Nastavit ćemo sa osiguravanjem preduvjeta za nova zapošljavanja i ostanak mladih na otoku. To nam je prioritet! Nastavljamo sa stanogradnjom, sa ulaganjima u zdravstvo, odgoj, obrazovanje, u turizam, u poljoprivredu, u naše obrtnike i poduzetnike, ali nastavljamo i sa brigom za one naše stare, nemoćne. Ja, vjerujem u Vas, u nas. Vjerujem u našu snagu, i sigurna sam da ćete nam dati podršku da napravimo zaokret, ne zato što nešto nije dobro, nego zato što može još bolje. Vrijeme je da ponovno vratimo čovjeka u središte svega i da vratimo povjerenje u čovjeka. Voditi Grad donosi odgovornost, prvenstveno kod donošenja odluka – za koje će u konačnici posljedice snositi oni koji dolaze poslije nas, naša djeca. Moramo se vratiti našim korijenima. Moramo njegovati našu autentičnost, naše stare zanate, našu poljoprivredu, stočarstvo, sve ono što smo dobili od naših predaka. I to moramo prenositi na one koji tek dolaze. Jednom, neće biti važni niti veliki projekti, niti kilometri izgrađenih cesta, niti sva naša ulaganja ako ne uložimo u ono što zaista vrijedi – u čovjeka, u ponosnog i prkosnog otočanina koji ima snage i volje suprotstaviti se svim životnim nedaćama i izazovima, kao tijekom svih onih godina povijesti do sada, u onog otočanina koji vjeruje da može biti putokaz i da svojim primjerom može biti promjena. Budimo mi ti otočani, i budimo uvijek ponosni na svoj otok!“ istaknula je na kraju gradonačelnica Kučić.
Ministar Butković najavio je kako će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture već u proračunu za 2018. godinu osigurati financijska sredstva za rekonstrukciju odnedavno državne ceste Mali Lošinj – Veli Lošinj, dok je ministar turizma Gari Cappelli, dugogodišnji gradonačelnik Malog Lošinja, poručio svojim otočanima da budu ponosni reputacijom koju Lošinj uživa u očima struke. „Nema grada i mjesta u Hrvatskoj u kojoj sam bio, a da me nisu pitali na koji način smo u tako kratkom roku od desetak godina razvili Lošinj i od njega napravili otok, grad koji je istaknut kao najbolji primjer održivog razvoja“ dodao je ministar Cappelli.
Inače, na ovogodišnju proslavu dana rada treba je doći ministar državne imovine Goran Marić da Gradu uruči Odluku o darovanju dvaju nekretnina – bivšeg Doma JNA na Velopinu, namijenjenom za izgradnju Edukacijskog Centra za znanost o moru, te zgradu Carine koja se nalazi u blizini zgrade gradske uprave.