MALI LOŠINJ – POTPISAN UGOVOR ZA REKONSTRUKCIJU LUKE MRTVAŠKA

25. studenoga 2019. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

mali lošinjMALI LOŠINJ – Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković i ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj, Filip Balija, u nazočnosti ministra turizma Garija Cappellija, zamjenice župana Primorsko – goranske županije Marine Medarić i gradonačelnice Ane Kučić, potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za dogradnju luke Mrtvaška u Malom Lošinju.

“Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 81,5 milijuna kuna, uz sufinanciranje iz Kohezijskog fonda u iznosu od 69 milijuna kuna, dok će ostatak od 12,2 milijuna kuna biti financiran iz državnog proračuna. Ovo je samo jedan od projekata u sklopu velikog investicijskog ciklusa koji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi s ciljem prometnog povezivanja hrvatskih otoka, njihova gospodarskog razvoja, kao i zbog zadržavanja lokalnog stanovništva.” izjavio je ministar Butković.

Realizacijom ovoga projekta stvorit će se preduvjeti za pomorsku povezanost Malog Lošinja i Dalmacije sa svim susjednim otocima, posebice Rabom i Pagom te će se omogućiti bolja zaštita privezanih plovila, što će pozitivno utjecati na razinu sigurnosti pomorskog prometa u luci ali i na području lošinjskog arhipelaga. Izgradnjom dvije trajektne rampe i nove prometno – operativne površine povećat će se ukupni kapacitet pomorskog prometa u luci te osigurati veća brzina pristanka i odlaska brodova prema kopnu i susjednim otocima.

“O tome koliko je ta luka važna, ne moramo previše govoriti, jer kvaliteta života stanovnika na otocima ovisi prvenstveno o prometnoj povezanosti. Stoga mi je posebno drago da smo obišli i zračnu luku Lošinj koja je ovih dana dobila građevinsku dozvolu. Uskoro započinju i nedavno potpisani radovi na aglomeracijama u sklopu kojih će se završiti izgradnja posljednje dionice državne ceste D100 Osor- Nerezine. Posljednih godina puno smo ulagali u sanaciju ili izgradnju pristana na našim otocima, pa je tako prije nekoliko godina saniran pristan na Iloviku, nakon toga na Susku i na Malim Srakanama, uskoro kreću i Unije, a sada i Mrtvaška. Zaista možemo biti zadovoljni sa suradnjom koju ostvarujemo sa Vladom Republike Hrvatske, svim nadležnim Ministarstvima, te sa Primorsko goranskom županijom i Županijskom Lučkom upravom. Međutim, nema luke bez ceste pa je stoga Grad izdvojio sredstva izradio projektnu dokumentaciju sve do idejnog projekata i lokacijske dozvole te smo dali prijedlog nadležnom ministarstvu za prekategorizaciju istoimene dionice u državnu prometnicu.” izjavila je prilikom potpisivanja Ugovora gradonačelnica Ana Kučić.

I ministar Cappelli osvrnuo se na važnost ovog projekta “Vlada premijera Andreja Plenkovića istaknula je ravnomjeran razvoj kao jedan od svojih prioriteta, a da se takva politika ostvaruje dokaz su i brojni projekti koji se odnose na zivot otočana. Samo unatrag mjesec dana na području Primorsko-goranske županije potpisani su projekti vrijedni više stotina milijuna kuna. Tako smo povodom proslave Dana Grada za Mali Lošinj kao Vlada osigurali projekte vrijedne gotovo 500 milijuna kuna za aglomeraciju, turističku infrastrukturu i studiju održivosti. Nakon 15 godina jučer je konačno dobivena i građevinska dozvola za proširenje Zračne Luke Mali Lošinj koja će doprinijeti boljoj povezanosti otoka s kopnom i drugim destinacijama značajnim za širenje turističke potražnje na veći broj dana u godini. I ovaj vrijedan projekt dogradnje luke Mrtvaška jednako će biti u funkciji boljeg zivota otočana, a svi ti projekti imaju zajednički nazivnik: doprinos razvoju i otvaranje novih radnih mjesta čime se pozitivno utječe i na demografiju.” (kv)