MALI LOŠINJ PODRŽAVA POSTEPENO UKIDANJE MJERA

22. travnja 2020. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

MALI LOŠINJ – Nastavno na Odluku nacionalnog Stožera o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Primorsko – goranske županije od dana 19. travnja 2020. godine, te nove preporuke lokalnog epidemiologa, malološinjski Stožer donio je novu Uputu o dolasku na otok Lošinj u kojoj je objedinio sve važeće odluke i mjere. Ono što je novitet, osim ukidanja propusnica za sve jedinice lokalne samouprave koje se nalaze unutar subregije Otoci (koja obuhvaća Grad Mali Lošinj, Grad Cres, Grad Krk, Grad Rab, Općinu Baška, Općinu Dobrinj, Općinu Lopar, Općinu Malinska — Dubašnica, Općinu Omišalj, Općinu Punat i Općinu Vrbnik) je izmjena epidemioloških mjera koje se odnose na sve one koji se kreću izvan subregije Otoci, a dužni su ih provesti po dolasku, odnosno povratku na otoke.

Sve fizičke osobe koje napuštaju mjesto prebivališta ili stalnog boravišta, a koje se nalazi na području subregije Otoci na duže od jednog dana, pri povratku, odnosno osobe koje dolaze na otok i zadržat će se duže od jednog dana pri dolasku, umjesto dosadašnje 14-dnevne samoizolacije, moraju biti pod zdravstvenim nadzorom koji uključuje mjerenje temperature dva puta dnevno (i javljanje iste epidemiološkoj službi) te obavezno nošenje zaštitnih rukavica i maski, uz ograničeno kretanje i poštivanje svih mjera koje su trenutačno na snazi u trajanju od 14 dana. I dalje osobe koje dolaze na otok iz stranih zemalja podliježu obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana i javljanja temperature epidemiološkoj službi.

S obzirom na dobru epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, posebice u Primorsko – goranskoj županiji, ali i na području Grada koji do sada nije imao niti jedan zabilježen pozitivan slučaj na koronavirus, Odluka o podjeli na tri subregije dočekana je sa odobravanjem.

Mali Lošinj

Mali Lošinj

„Otoci su specifične sredine, stoga posebno pozdravljam Odluku po kojoj je područje Primorsko – goranske županije podijeljeno na tri subregije. Kao Županija, iako smo bili među najizloženijima u samom početku, imamo stabilnu situaciju i ključno ju je u ovim trenucima održati, našim sugrađanima i gospodarstvenicima dati sigurnost postepenim popuštanjem mjera.

U odluke, mjere i preporuke nacionalnog i županijskog Stožera imamo puno povjerenje koje su zaslužili upravo svojim ranijim postupcima kada su sve odluke donosili konzultirajući se sa nama i osluškujući naše inpute s terena, bez obzira na politička opredjeljenja.

I mi sami znamo koliko je teško bilo uvoditi sve mjere kojima se nastojalo zaštiti zdravlje, posebice one u kojima su se jače mijenjale navike ljudi, ograničavala kretanja i gospodarske prilike, međutim tada smo slušali struku i baš zbog njih smo danas u situaciji da iz svojevrsne karantene postepeno izlazimo. No, zbog realne opasnosti od širenja zaraze, koja još uvijek postoji, ne bi bilo dobro to učiniti naglo i stihijski. Svima nama treba još malo strpljenja da odgovorno, postepeno i kontrolirano izađemo iz ovog usporenog režima funkcioniranja.

Od samog početka znali smo koje resurse imamo i što s pojedinom mjerom i odlukom dobivamo u korist očuvanja našeg zdravlja i radnih mjesta stoga smatramo da sada, nakon što smo, pretpostavljamo, najteži dio borbe sa koronavirusom prevladali i možemo se i moramo okrenuti ponovnom rastu i gospodarskom razvoju svojih gradova i otoka, trebamo dati podršku struci koja se od samog početka vodila brigom za sve nas. U ovom trenutku nikome ne koriste određena istupanja i prozivanja, kada smo nadomak cilja da zajedništvom i poštivanjem svih odluka bez političkog predznaka, prevladamo ovu situaciju na dobrobit svih nas.“ pojašnjava nam načelnica Stožera i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

Iz Stožera civilne zaštite Grada Malog Lošinja pozivaju sve da i dalje poštuju sve upute i preporuke nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite.