LOŠINJ – OTKAZANA ADBUNADA

30. rujna 2020. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
Mali Lošinj

Mali Lošinj

MALI LOŠINJ – Nastavno na objave o otkazivanju ovogodišnje Arbunade i pretpostavke kako se radi o odluci lokalnog stožera Grad je  reagirao. Prenosimo reagiranje u cijelsoti:

“Na samom početku želimo napomenuti kako se nitko od organizatora, odnosno iz Sportsko ribolovnog društva Udica nije pisano obratio niti Gradu Malom Lošinju niti Stožeru civilne zaštite Malog Lošinja po pitanju organizacije ovogodišnje Arbunade i davanja mišljenja o istome.
Razumijemo da je u ovim uvjetima znatno veća odgovornost na organizatorima koji su dužni ispoštovati sve epidemiološke preporuke, međutim to nije opravdanje da se odgovornost za neodržavanje prebaci na Stožer ili Grad. To je isključivo odluka organizatora pojedinih manifestacija ili sportskih natjecanja.
Na tragu posljednih učestalih objava, želimo razjasniti kako Grad Mali Lošinj i Stožer nemaju ovlasti niti otkazati niti odgoditi pojedina događanja, osim onih koje samostalno organiziraju, već mogu dati samo mišljenje o tome da li neka manifestacija predstavlja možebitni epidemiološki rizik ili ne. Zadnja odluka je uvijek na organizatoru.
Manifestacije koje su tradicionalne, poput festivala „Lošinjskim jedrima oko svijeta“ koji se organizira u suradnji Grada, Turističke zajednice, Kluba pomoraca te raznih sportskih klubova i ove se godine održala, u manjem obimu nego inače, u skladu sa epidemiološkim mjerama, upravo iz razloga kako bi se tradicija nastavila.
Što se tiče Arbunade, ne vidimo razloga zašto se ista, uz poštivanje određenih epidemioloških mjera, nije mogla organizirati.
Ne vjerujemo da je problem niti financijske prirode, s obzirom da su ove godine sredstva sportskim klubovima smanjena za 30%, a većina njih određeni broj mjeseci nije bila aktivna uslijed prvih mjera nacionalnog Stožera, pa su zasigurno i tu nastale određene uštede samih klubova. Isto tako, Grad je uvijek financijski i organizacijski podupirao takve manifestacije baš iz razloga što želi sačuvati našu tradiciju, a iz tog razloga osigurana su i dodatna financijska sredstva u iznosu od 30 tisuća kuna za novogodišnji Kup.
The 38th Arbunada

Arbunada

Isto tako, ovo je dobra prilika da se osvrnemo i na neodržavanje šahovskog turnira za koji lokalni Stožer nije izdao zabranu održavanja, već mišljenje koje se naslanja na ranije izdanu preporuku Ministarstva turizma i sporta Hrvatskom šahovskom savezu za odgodu navedenog turnira, uz obrazloženje kako u ovom trenutku, s obzirom na epidemiološku situaciju, te činjenicu da se radi o velikom broju sportaša koji su po nekoliko sati sučeljeni jedni drugima, turnir predstavlja određeni rizik. Konačnu odluku o neodržavanju donio je Hrvatski šahovski savez.
Ističemo kako će se  održati vatrogasna utrka i organizatori su voljni organizirati sve u skladu s epidemiološkim mjerama u čemu će im i Grad pomoći.
Nažalost, situacija je takva da bilo kakvo događanje koje predviđa veći broj sudionika, posebno ukoliko ih je više od 100, zahtjeva strogo pridržavanje mjera što pojedini klubovi odnosno organizatori nisu u mogućnosti ispoštovati.
Razumijemo da je poštivanje svih epidemioloških mjera i njihovo provođenje izuzetno zahtjevno i traži iznimnu dozu strpljenja, stoga molimo sve organizatore, klubove, pravne osobe i građane za razmijevanje, kako bi svi zajedno čim lakše prebrodili ovu krizu, puno većih razmjera od granica našega grada, te kako bi iz nje izašli kao složna zajednica koja je naučila čuvati i poštovati prave vrijednosti. A sve one kojima je potrebna bilo kakva pomoć u organizaciji događanja, pozivamo da se obrate Gradu koji je u službi svih naših građana”, navode u Gradu Mali Lošinj.
(kv)