LOŠINJ – CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

5. studenoga 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

medicina liječnikOTOK LOŠINJ – Počelo je cijepljenje protiv gripe. Kako se cijepljenje provodi širom Kvarnera, tako se i u lošinjskoj ispostavi Zavoda za javno zdravstvo ističu kako je cijepljenje osobama starijima od 65 godina izuzetno korisno.

“Preporučamo cijepljenje odraslima i djeci s kroničnim bolestima te dijabetesom, bolestima bubrega te osobama koje imaju problema s imunosnim sustavom. Preporuča se i djeci”, ističu.

Zbog mnogobrojnih dezinformacija i pseudoznanosti koja ističe posve neutemeljene “opasnosti” od cjepljenja, mnogi građani ne koriste ovaj vid zaštite. Sva relevantna istraživanja koja se provode već desetljećima jednoglasna su u zaključcima kako je sustav cjepljenja dosad spasio više od 100 milijuna ljudi te cjepljenje pozitivno djeluje na zaštitu osoba.

“Računica je jednostavna. Zamislite 100 osoba. Ukoliko se ne cijepe velika je vjerojatnost da će njih 90 imati problema. Ukoliko se cijepe vjerojatnost je da će 1 od njih imati problema. Cjepljenje nije 100% sigurnost, jer taj 1 se uvijek može desiti. Ali najvećem broju će cjepljenje pomoći. A ukoliko se ne cijepe, gotovo će svi stradati”, ističe jedno istraživanje na kojemu su sudjelovali prominentni istraživači sa sveučilišta na Harvadu i na Oxfordu, dva od najpoznatijih svjetskih sveučilišta.
(kv)