KVARNERSKI OTOCI DOMINIRAJU: Mali Lošinj najbolji na području gospodarstva, Cres po pitanju obrazovanja i demografije, a Krk najbolji mali grad ukupne kvalitete života

24. listopada 2021. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
krk

Krk

KVARNER – Mali LošinjSveta Nedjelja i Samobor najbolji su gradovi na području gospodarstva, CresLabin Velika Gorica kada su u pitanju demografska i obrazovna politika, a KrkRovinj i Varaždin najbolja su mjesta za život. Šampion povlačenja sredstava iz EU fondova je Grad Virovitica, dok je najveći napredak na polju kvalitete života ostvario Grad Križevci.

Veliki projekt četvrtog po redu izbora najboljih hrvatskih gradova kojeg su zajednički proveli internetski portal Gradonačelnik.hrdnevnik Jutarnji list i agencija Ipsos, 21. listopada 2021. godine, okrunjen je proglašenjem i dodjelom nagrada pobjednicima. Svečanost je održana u Hotelu Wyndham Grand u Novom Vinodolskom, a u program su uveli glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, izaslanik predsjednika Udruge hrvatskih gradova Alan Labus, predsjednik Hrvatske udruge županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić te predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Tamara Perko, dok su tijek i način izbora najboljih hrvatskih gradova zajednički predstavili predstavnici portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos: Zdravko Ivić i Ante Šalinović.

Cres

Cres

Šalinović je pritom ustvrdio kako se jedan od najvećih izazova u rangiranju gradova nalazio u svođenju prikupljenih podataka u ravan koja bi omogućila objektivne pokazatelje ili metriku. Osvrnuvši se na kategoriju kvalitete života, skrenuo je pozornost na nalaz prema kojem je ocjena građana o kvaliteti života u njihovim sredinama u porastu od 2018. godine.

– Kada pogledamo da ocjena građana o kvaliteti života u njihovim sredinama iznosi 3,2, možemo izraziti zadovoljstvo takvim ishodom, čime je stečena baza za daljnji iskorak koji predstavlja izazov svim gradskim upravama, ustvrdio je Šalinović, nakon čijeg je izlaganja krenulo proglašenje najboljih hrvatskih gradova.

Najboljim gradovima na području gospodarstva, u kategoriji mali (s najviše 10 tisuća stanovnika), srednji (od 10 – 35 tisuća stanovnika) i veliki grad (iznad 35 tisuća stanovnika), redom su proglašeni Mali LošinjSveta Nedelja i Samobor, dok su CresLabin i Velika Gorica pobjednici po pitanju demografske, obrazovne i socijalne politike, s time da su KrkRovinj i Varaždin proglašeni najboljim mjestima za život, što je, ujedno, i najprestižnija kategorija. Šampionom povlačenja sredstava iz fondova Europske unije proglašen je Grad Virovitica, dok je najveći napredak na polju kvalitete života ostvario Grad Križevci. Među najuspješnijim županijskim EU projektima svoje su pobjedničke pozicije zaslužili: projekt Renew Heat Karlovačke županije u kategoriji Doprinos poduzetništvu, projekt BLUEMED Dubrovačko-neretvanske županije u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama, zatim projekt Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite Vukovarsko-srijemske županije u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici te projekt Key Q+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske Istarske županije u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. U posebnoj kategoriji izbora najboljih županijskih EU projekata u kojoj su čitatelji Jutarnjeg lista, putem posebne platforme, birali najboljeg, pobjedu je odnio projekt Renew Heat Karlovačke županije, čiji je cilj pokretanje energetske tranzicije na regionalnoj razini kroz promicanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije – drva.

Čak šest gradova – Krk, Rovinj, Cres, Labin, Sveta Nedjelja i Virovitica – uspjelo je u ovogodišnjem izboru obraniti titulu najboljeg, no najveći uspjeh iznova je ostvarila Sveta Nedjelja, jedini grad koji je četiri puta za redom uspio pobijediti konkurenciju i osvojiti naslov najboljeg grada na području gospodarstva!

Mali Lošinj

Mali Lošinj

Podsjetimo, u finale izbora najboljih gradova na području gospodarstva, pored laureata, ušli su Krk, Hvar, Komiža, Varaždinske Toplice (potkategorija malih gradova), Rovinj, Poreč, Umag, Dugo Selo (potkategorija srednjih gradova), Varaždin, Pula, Krapina i Koprivnica (potkategorija velikih gradova). U kategoriji demografske i obrazovne politike finalisti su bili Krk, Buje, Komiža, Novigrad (potkategorija malih gradova), Crikvenica, Poreč, Rovinj, Umag (potkategorija srednjih gradova), Čakovec, Pazin, Šibenik i Bjelovar (potkategorija velikih gradova), a u kategoriji ukupne kvalitete života Novigrad, Mali Lošinj, Supetar, Rab (potkategorija malih gradova), Zaprešić, Poreč, Sveta Nedjelja, Labin (potkategorija srednjih gradova), Zagreb, Čakovec, Samobor i Velika Gorica (potkategorija velikih gradova). Po pitanju povlačenja sredstava iz fondova Europske unije, u finalu su bili Rijeka, Beli Manastir, Zagreb i Petrinja, a po pitanju najvećeg napretka u kvaliteti života Metković, Sinj, Klanjec i Sisak.

I ovogodišnji izbor najboljih gradova rađen je primjenom više desetaka različitih kriterija pa je tako u kategoriji kvalitete života promatrano čak 29 pokazatelja, od ekonomskih i proračunskih, preko demografskih, pa sve do kriterija razine zaštite okoliša. Takva detaljna analiza potvrda je da će ovaj izbor i ubuduće biti vjerodostojan i precizan odgovor na pitanje koje su gradske sredine u nas najuspješnije u podizanju kvalitete življenja i standarda građana.