KVARNER – Početak izgradnje drugog kraka autoceste tunel Učka – Matulji

19. veljače 2024. | Kategorija: Hrvatska

radovi tunel podmurviceKVARNER – Na Kvarnerskoj strani tunela Učka svečano je obilježen početak radova izgradnje punog profila dionice autoceste tunel Učka – Matulji, kao nastavak Istarskog ipsilona koji će se povezati s riječkom zaobilaznicom.

Buduća dionica autoceste tunel Učka – Matulji duga je 10,5 kilometara, a radovi će trajati 3 godine. Riječ je o jako zahtjevnom građevinskom pothvatu s visokim pokosima, ukupno vrijednom oko 200 milijuna eura, na kojem će raditi domaće građevinske tvrtke.

– Tijekom odvijanja radova ni u jednom trenutku neće doći do zaustavljanja prometa postojećom trakom. Druga cijev tunela Učka u fazi je opremanja i bit će puštena u promet ovoga ljeta. Na izlazu iz tunela gradi se i odmorište “Kvarner” s jedinstvenim pogledom, s benzinskom crpkom, ugostiteljskim sadržajem te parkom i dječjim igralištem. Rješavamo i ogroman problem za naselja Kolavići i Benčinići za koja će biti sagrađene pristupne ceste. Kvalitetu života stanovnika na ovom području poboljšat ćemo sa šest kilometara zidova za zaštitu od buke, kazao je generalni direktor BINA-ISTRA-e Dario Silić.

– Kada su u pitanju novi kilometri autoceste ostaje još izgraditi spoj Križišće – Žuta Lokva, a nakon toga narednih 10 godina sve snage usmjerit ćemo u obnovu i izgradnju željezničkih pruga, najavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.