KRK: Svečano obilježena 25. obljetnica od konstituiranja Grada Krka

8. lipnja 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
Krk

Krk

KRK – Kao središnji dio proslave Dana Grada Krka  u Velikoj gradskoj vijećnici, održana je svečana Sjednica Gradskog vijeća Grada Krka, organizirana u povodu 25. obljetnice od konstituiranja Grada Krka, ali i 25. godišnjice gradonačelničkog mandata Darija Vasilića.

Pored vijećnika u aktualnom i svim prethodnim sazivima (od konstituiranja Grada Krka 1993. godine pa nadalje), ravnatelja gradskih ustanova i poduzeća te ostalih uzvanika, Sjednici su nazočili: primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Nikola Ivaniš, krčki biskup mons. Ivica Petanjak, zamjenik gradonačelnika Grada Raba Denis Deželjin, predstavnici Grada Cresa Patris Salković i Walter Salković, zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić, načelnik Općine Baška Toni Juranić, načelnik Općine Dobrinj Neven Komadina, načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić, načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović, načelnik Općine Punat Marinko Žic, načelnik Općine Vrbnik Dragan Zahija te aktualni predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka Marinko Pavlić, kao i svi njegovi prethodnici Željko Velnić, Ivan Jurešić i Josip Staničić.

Uz prigodne nastupe Antonelle Malis i Đanija Stipaničeva kojima je klavirsku podršku pružio Vladimir Babin, okupljenima se najprije obratio gradonačelnik Darijo Vasilić predstavivši najznačajnije trenutke iz života Grada Krka u posljednjih 25 godina, prepustivši potom govornicu načelniku Općine Dobrinj Nevenu Komadini koji je čestitku uputio u ime Koordinacije otočnih čelnika, nakon čega su uslijedile prigodne riječi krčkog biskupa mons. Ivice Petanjka, ali i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine. Moderiranje programa povjereno je voditelju Nenu Pavinčiću.

Već stoljećima Krčani slave 04. lipanj kao dan svog zaštitnika – sv. Kvirina, uvodi Vasilić, a od konstituiranja Grada Krka kao lokalne samouprave i kao Dan Grada. O sv. Kvirinu, inače ranokršćanskom svecu, danas imamo malo podataka; zna se da je živio u 3. stoljeću, da je umro 305. godine kao mučenik tijekom progona cara Dioklecijana. No Krčani su povezanost sa svojim zaštitnikom iskazivali kroz čitavu povijest, te mu u čast sagradili i crkvu koja danas predstavlja dragocjen primjerak romaničke sakralne arhitekture. Krk 25 – 25 godina od konstituiranja Grada Krka – iako je tek kratka dionica u stoljetnom kontinuitetu življenja našeg grada, predstavlja završetak jednog razdoblja u kojem možemo vrednovati učinjeno, ali i krenuti promišljati budućnost. U složenom rastu i razvoju grada kroz stoljeća, ističe Vasilić, građanstvo, prožimano humanističkim i slobodarskim idejama, gradilo je otvoren grad u kojem skladno i u suživotu živi i danas. Srećom, Krk nije proživio veće elementarne i ratne nedaće pa je još uvijek vidljivo slojevito stvaranje grada tijekom punih 2.000 godina, a što se reflektira u bogatstvu arhitekture i ostale baštine. Grad se, međutim, mijenja kao što se i svijet mijenja, a globalizacija je svjetska pojava koja utječe i na naš razvoj. Građani su nosioci prava i potreba što zahtijevaju da budu zadovoljene, a rađa se i pitanje uspostave što boljih urbanih funkcija. Mobilnost u prometu, oblikovanje mjesta susreta, škole, zdravlje, rekreacija, sport, zabava i kultura, ukratko potreba za društvenom komunikacijom. No unatoč tome što danas sve više dominira individualizam, grad i nadalje biva mjesto čovjeka kao društvenog bića, spremnik zajedničkih vrijednosti kolektivnog potencijala. Moramo shvatiti da svi mi danas graditeljskim zahvatima i društvenim aktivnostima stvaramo povijest i gradimo nove slojeve vrijednosti čime naša generacija ostavlja vidljive tragove na identitetu grada. Od graditeljskih zahvata u proteklih 25 godina, nastavlja Vasilić, bitno je izdvojiti izgradnju osnovne škole u naselju Vrh 1998., izgradnju osnovne škole u Krku 2005., izgradnju dječjeg vrtića i jaslica, također, u Krku 2009., te izgradnju osnovnoškolske sportske dvorane 2013. godine. Neki od tih projekata ušli su u sam vrh najboljih arhitektonskih ostvarenja na području društvene infrastrukture u Europi. Na području mjesnih odbora izgrađeni su društveni domovi u naseljima Brzac i Linardići, obnovljeni su i svi ostali domovi, izgrađen je lovački dom u naselju Kornić, a uređeno je i na desetke kilometara poljoprivrednih puteva koji su ujedno pješačke i biciklističke staze.

tz_otoka_krkaNo zasigurno najveća je investicija vodoopskrba zapadnog dijela Grada Krka – Šotoventa, Vrha i Lakmartina – jer voda do svakog domaćinstva donijela je novi razvojni iskorak tom području na kojem od 2012. godine nastaju novi poduzetnici i obrtnici, otvaraju se novi ugostiteljski objekti, a kategoriziraju se i vile s pet zvjezdica. Danas je pokrivenost vodoopskrbom u gradu Krku, ali i na čitavom otoku, 99,6%. Kada govorimo o vodi, dodaje Vasilić, ne možemo preskočiti rezultate Ponikvi, društva koje je u vlasništvu svih sedam otočnih jedinica lokalne samouprave. Krk je, tako, spojen na riječku vodu, izgrađena je nova crpna stanica Ponikve i veliki broj vodosprema, a u cijelosti je rekonstruirana i vodoopskrbna mreža. Zahvaljujući svim investicijama u vodoopskrbu postigli smo najmanje gubitke u sustavu od 18%, što predstavlja rezultat koji je bolji u odnosu na mnoge europske gradove. Kroz Ponikve eko otok Krk primjer smo dobre prakse za Hrvatsku s ekološkim sustavom gospodarenja otpadom i dosad postignutim rezultatima od 55% odvajanja, zahvaljujući selektiranju i sortiranju. Treći značajan projekt ogleda se u prikupljanju i pročišćavanju otpadnih voda otoka Krka kojim se dovršava odvodnja u svim otočnim priobalnim naseljima, i to s drugim stupnjem pročišćavanja. Visoko postavljeni standardi na javnim zelenim površinama, sedam Plavih zastava na krčkim plažama, nove dionice šetnica i biciklističkih staza te nova Luka Dunat, naglašava nadalje Vasilić, samo su neki od rezultata gradske tvrtke Vecla, koja se sve više dokazuje i na novim djelatnostima, kao i u vođenju zahtjevnijih projekata. Vecla i Turistička zajednica Grada Krka dali su najveći doprinos u dobivanju visokovrijednih priznanja, i to u Rovinju na Danima hrvatskog turizma, gdje je Krk, u zaista prestižnoj konkurenciji, osvojio Turistički cvijet kao najbolje jadransko turističko mjesto s više od 10.000 kreveta, ali i u Šibeniku gdje smo ovjenčani Plavim cvijetom sa zlatnim znakom za uređenost i opremljenost turističkih odredišta primorske Hrvatske u kategoriji mjesta od 3.000 do 10.000 stanovnika. Tijekom cijele godine kulturni programi odvijaju se u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, u što spadaju izložbeni programi u Galeriji Decumanus, brojne aktivnosti u sklopu međunarodnih kulturnih suradnji te koncertni i dramski sadržaji, s time da posebno treba izdvojiti organizaciju jednog od najstarijih hrvatskih festivala – Ljetnih priredbi Krk.

Krčki trubaduri

Krčki trubaduri

I gospodarstvo u gradu Krku, nastavlja Vasilić, također je jako dinamično, o čemu svjedoči činjenica kako je ovdje registrirano 276 poduzetnika i 423 obrtnika, što znači da je na svakih deset stanovnika jedna registrirana pravna osoba. Uz to, svakako, moramo vezati i prosječnu stopu nezaposlenosti koja u Gradu Krku iznosi 2,8%, i koja je kao takva jedna od najnižih u Hrvatskoj. Uz turizam koji svake godine donosi nove nagrade i nove rekorde Grad Krk uspješno podupire i poljoprivredne djelatnosti, prezentaciju i zaštitu autohtonih proizvoda iznimne kvalitete s europskim certifikatima poput Krčkog pršuta, Krčkog maslinovog ulja, Krčkog sira i šurlica. Među krčkim poduzetnicima jedna tvrtka zaslužuje posebnu pažnju, a riječ je o vodećoj građevinskoj tvrtki u Hrvatskoj, GP-u Krk, osnovanoj 1956. godine upravo u Krku gdje i nadalje ima sjedište, trenutno zapošljavajući 900 radnika. Ova lijepa razvojna priča ne bi imala smisla, kada je ne bi pratili popisi stanovništva, jer grad ipak čine ljudi, priznaje Vasilić, dodajući, kako moramo biti zadovoljni što neprestano rastemo, obzirom da je u 25 godina broj stanovnika od 4.997, porastao na 6.281, što znači za 1.284 stanovnika iliti 26%. Prema tome, raste i broj novorođene djece, a desetogodišnji prosjek veći je za 10%, pa tako u vrtiću i jaslicama trenutno imamo 260 mališana, a u osnovnoj školi 450 učenika. Ovom prilikom čestitam čitavom odgojno-obrazovnom sustavu na izvrsnim rezultatima koje postižu njihovi učenici i mentori, a na kraju, zaključuje Vasilić, moram zahvaliti svima na pomoći i podršci u realizaciji programa i projekata Grada Krka, jer ovo su rezultati s kojima se mogu identificirati svi naši građani, obzirom da zajedništvo koje na otoku Krku postoji tijekom svih tih 25 godina, neovisno o političkim bojama, Krk vuku naprijed, jer kada postoji uvažavanje i suživot uspjesi se jednostavno nižu sami od sebe.

Po završetku Sjednice, svim uzvanicima uručena je prigodna poklon vrećica s certificiranim krčkim suvenirima i monografijom Krk25 – 25 godina od konstituiranja grada Krka koja na jednom mjestu, uz bogatu fotografsku dokumentaciju, donosi presjek najznačajnijih gradskih projekata i programa koji su na različite načine obilježili promatrani 25-godišnji period.

krk maškareU nastavku, večernji dio proslave blagdana sv. Kvirina započeo je svečanom koncelebriranom svetom misom koju je u Krčkoj katedrali predvodio mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, nakon čega su uslijedili promenadni nastupi Kulturnog društva Kornić i Gradske glazbe Krk, kao svojevrsni uvod u koncertni program tijekom kojeg su se mnogobrojnoj publici okupljenoj na Krčkoj rivi predstavila Četiri tenora – Đani Stipaničev, Marko Pecotić, Marko Škugor i Vladimir Garić.