KRK – Za rekonstrukciju Društvenog doma Bajčići izglednih 2,7 milijuna kuna

3. rujna 2019. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
Darijo Vasilić sa suradnicima

Darijo Vasilić sa suradnicima

KRK – U uredu gradonačelnika, 02. rujna 2019. godine, održan je 96. sastanak Kolegija kojem su pored Darija Vasilića prisustvovali njegov zamjenik Čedomir Miler i Josip Brusić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka.

Na početku ovotjednog sastanka, tijekom rasprave o predmetima Odsjeka za društvene djelatnosti, a nastavno na praksu iz prethodnih godina, prihvaćeno je učešće u sufinanciranju dijela mjesečnih voznih karata za učenike srednjih škola, a koji nije pokriven Odlukom o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za 2019./2020. školsku godinu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Tijekom rasprave o predmetima Odsjeka za gospodarstvo, predstavljena je Odluka o rezultatu administrativne kontrole zahtjeva za potporu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kojom je projekt rekonstrukcije Društvenog doma Bajčići na natječaju vezanom u provedbu Podmjere 7.4. (Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu) – tip operacije 7.4.1., u sektoru lokalna infrastruktura, pozitivno ocijenjen.

Prema tome, ako Agencija bude raspolagala dostatnim sredstvima, s obzirom na 75 ostvarenih bodova i propisani intenzitet potpore od 80 posto ukupno prihvatljivih troškova, realizacija predmetne rekonstrukcije mogla bi biti pomognuta s čak 2.755.446,00 kn. (Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 3.574.859,99 kn, dok prihvatljivi troškovi nakon administrativne kontrole iznose 3.444.307,50 kn.) Župi sv. Kuzme i Damjana iz Bajčića u narednoj će se godini osigurati budžet od 100.000,00 kn za uređenje eksterijera župne crkve zajedno s prilazom prema mjesnom groblju. Ove im je godine bila dodijeljena jednakovrijedna potpora za uređenje crkvenog interijera, a ti su radovi (ukupno vrijedni 301.515,00 kn) krenuli početkom srpnja.

Na prijedlog Regionalne energetske agencije Kvarner, Grad Krk dao je podršku projektu eDOM (Energy efficient and more desirable home) kojem je zadaća na području Hrvatske osnovati središnje mjesto za pomoć i potporu vlasnicima obiteljskih kuća koji žele unaprijediti energetska svojstva svojih domova. Pored toga, odlučeno je kako će upravo Grad Krk, temeljem poziva Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, sudjelovati na ovogodišnjoj, 12. po redu Međunarodnoj konferenciji za kulturni turizam Europe koja će se u španjolskom gradu Granadi, između 24. i 26. listopada, odvijati na temu Kultura i nasljeđe za odgovorne, inovativne i održive kulturne akcije. To se događanje održava pod pokroviteljstvom Europske mreže kulturnog turizma (ECTN), a uz prezentacije gradova sudionika, dobiva se i prilika za učlanjenje u spomenutu asocijaciju što njezinim članovima otvara mogućnost apliciranja na natječaje različitih fondova u okviru programa kojima se financira kulturni turizam (Interreg, Horizon ili Erasmus). U Španjolskoj će se tako prezentacijom pod nazivom Valorizacija i predstavljanje kulturne baštine Grada Krka: Izrada turističkog brenda, predstaviti nekoliko projekata vezanih uz prezentaciju kulturne baštine.

(kv)