KRK – Uvod u izložbenu sezonu Galerije Decumanus: Muzej hrvatskog vatrogastva gostuje izložbom Što ostaje kad intervencija završi?

30. siječnja 2021. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Centar za kulturu Grada Krka svoju izložbenu sezonu, kao što je to i inače običaj, započinje muzejskim postavom, tj. gostovanjem Muzeja hrvatskog vatrogastva, i to izložbom Što ostaje kad intervencija završi?. Ovaj izložbeni projekt, koji se u Galeriji Decumanus može razgledati od 29. siječnja do 11. veljače 2021. godine, svakim radnim danom između 10.00 i 13. sati, priređuje se u povodu poznate nacionalne inicijative Noć muzeja.

Vatrogastvo inače povezujemo s gašenjem požara, crvenim vatrogasnim vozilima, visokim ljestvama te iznimnoj hrabrost pri spašavanju ljudi i imovine. Tek nakon što se iscrpe ovi pojmovi, vatrogastvo povezujemo i s opasnošću. Građani tako o opasnostima vatrogasnog posla najčešće saznaju kroz medije – s video zapisa ili iz novinskih natpisa o stradavanju vatrogasaca. No, o koliko opasnom zanimanju se zaista radi možda najbolje svjedoči sve ono što ostaje kad intervencija završi.

S obzirom na sve rečeno, Muzeja hrvatskog vatrogastva iz Zagreba pripremio je izložbu, koja se u dva naredna tjedna može razgledati u gradu Krku, a čija se primarna zadaća ogleda u educiranju javnosti o opasnosti vatrogasnog posla kroz izloženu opremu oštećenu ili uništenu u požarima, ili tijekom neke druge vrste intervencije, kao i podizanju svijesti o humanosti vatrogasnog poziva. Za potrebe izložbe prikupljeni su predmeti i priče iz gotovo svih krajeva Hrvatske, ali i oni iz različitih vremenskih razdoblja. Rastopljena kaciga iz Zagreba i vatrogasna svjetiljka iz Splita tako svjedoče o opasnostima kojima se izlažu vatrogasci koji gase požare u građevinama. Izgorena pumpa iz Makarske podsjeća na pogibeljne situacije kojima su vatrogasci izloženi tijekom požara na otvorenim prostorima. Interventno odijelo progoreno rastopljenim aluminijem govori o hrabrosti vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje, prilikom gašenja opasnog požara na jahti. U nešto starija povijesna razdoblja uvodi priča o spašavanju bugarskog broda u Rijeci te spomen na tešku požarnu sezonu iz 1985. godine. Na kraju ostaju imena vatrogasaca stradalih na intervencijama i pri drugim vatrogasnim zadacima koji su nesebično dali svoje živote spašavajući druge. Ova je izložba, stoga, posvećena upravo njima!

Prema tome, neka ovaj postav svim zaniteresiranim posjetiteljima pomogne da shvatite o kakvim se opasnostima naši vatrogasci svakodnevno izlažu i naučite kako, zajedničkim snagama, te opasnosti što više minimalizirati. Izložbu čini 16 informativnih panoa, tri vatrogasne odore, tri uništene plinske boce, desetak kaciga, kao i desetak sitnih predmeta.

Osim u (prethodno navedeno) redovno radno vrijeme Galerije Decumanus, izložba Što ostaje kada intervencija završi?, uz nužno pridržavanje svih aktualnih epidemioloških mjera, može se razgledati i uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.