KRK – Upoznajte najskrivenije jadranske vizure

3. srpnja 2019. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

KRK – Ako se ovih dana prošećete Krčkom rivom, može vas zateći pomalo neočekivan prizor – izložba fotografija velikog formata na kojima je majstorski zabilježen život hrvatskog dijela Mediterana, i to iz jedne specifične perspektive, otkrivajući pritom najskrivenije jadranske vizure.

Naravno, radi se o atraktivnoj putujućoj izložbi na otvorenom, naziva Neusporedivo plavo – Sjeverni Jadran, za koju možemo kazati da predstavlja nastavak uspješne suradnje riječke Udruge Livingstone i tvrtke Astoria, a koja će tijekom ljetnih mjeseci, pored Krka, posjetiti još devet hrvatskih destinacija (Rovinj, Pulu, Mali Lošinj, Bašku, Njivice, Malinsku, Punat, Bakar i Rijeku) gdje će seriju fotografija razgledati više od milijun ljudi.

Sam postav, kao dio inicijative poznate pod nazivom Prijatelji mora, već jubilarnu, desetu godinu za redom krasi samo središte grada, a svi zaljubljenici u fotografiju i (pod)morske motive imaju ga prilike razgledati između 28. lipnja i 12. srpnja. Cilj ove izložbe koja na jednom mjestu okuplja 56 fotografskih zapisa jest hrvatskoj i svjetskoj javnosti skrenuti pozornost na značajnu ulogu fotografije u medijskoj kulturi, ali i na društvenu odgovornost te važnost promicanja ekologije i očuvanja ljepote Jadranskog mora.

Nakon trilogije s temama podmorja, površine mora i mediteranskih eseja, povijesne trilogije, Plavog sata, Igara i prošlogodišnje serije crno-bijelih zapisa Kao nekada, desetim izložbenim ciklusom predstavljena je atraktivna podvodna fotografija dvoje međunarodno priznatih podvodnih fotografa – Marina Brsca i Danijela Frke. Naime, hrvatski dio Jadrana jedno je od rijetkih još uvijek, barem djelomično, očuvanih morskih područja. Međutim mnogi turisti nemaju gotovo nikakvu predodžbu o tome kakve nam sve ljepote ono skriva, od prekrasnih pejzaža i plavih vizura, preko šarenih ribljih i koraljnih vrsta, pa sve do uzbudljivog svijeta povijesnih priča i razglednica, o čemu zorno svjedoče sve izložene fotografije. Ovogodišnje radove, kao i dosad, selektirao je stručni tim festivala Rovinj-Photodays, a organizacijsku potporu krčkoj izložbi iznova je pružila Turistička zajednica Grada Krka.