KRK – Tradicijske barke zaplesale uz fantastične svjetlosne i pirotehničke efekte

17. kolovoza 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

krk jedra jedrilicaKRK – Iako središnje događanje ovogodišnjih Krčkih jedara – 21. po redu regata tradicijskih barki čiji sudionici svake godine na blagdan Velike Gospe, točno u podne, krenu s natjecanjem – zbog intenzivnog vjetra nije održano u uobičajenom formatu, ipak se jedrilo, no svaka od okupljenih posada na more je izlazila u trenutku kada je procijenila da joj to dopuštaju vremenske (ne)prilike, a potom jedrila onoliko koliko je htjela ili mogla.

No, uz samu regatu priređen je čitav niz tematskih sadržaja. Program je, tako, započeo već 13. kolovoza demonstracijom veslanja i poučnim jedrenjem na tradicijskim barama što se odvijalo u Krčkom akvatoriju, ali i radionicom mornarskih vještina priređenom u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka čije je vođenje povjereno brodomaketaru i kolekcionaru Željku Skomeršiću, dok je između 13. i 15. kolovoza, na rivi, bila postavljana mini-izložba fotografija lokalnih maritimnih motiva. Prvi dan Krčkih jedara svojim je koncertom zaključila poljička Klapa Kaštadi, predstavivši, pored ostalog, i pjesme s nedavno promoviranog drugog nosača zvuka Samo kantat.

Sljedećeg dana, 14. kolovoza, nakon uspješno provedene nove serije veslačkih demonstracija i poučnog jedrenja, namijenjene ponajviše najmlađima, te priređene izložbe krčkih tradicijskih plovila, u večernjim satima, podno zidina Frankopanskog kaštela, priređeno je četvrto izdanje atraktivnog noćnog jedrenja, i to u zaista jedinstvenoj atmosferi uz fantastične svjetlosne i pirotehničke efekte te glazbenu pratnju – uživo, za koju su se iznova pobrinuli miljenici krčke publike – Antun Stašić & Maestro Orchestra. Noćni ples barki vođen melodijama Mediterana i samo za ovu prigodu koncipiranim recitalom tako je još jednom demonstrirao svoju inovativnost s obzirom na to da je na rivu uspio privući zavidan broj posjetitelja – zaljubljenika u more i pomorsko nasljeđe. Njima, obzirom na zavidne dimenzije, sigurno nije promakla još jedna veličanstvena novoobnovljena tradicijska brodica, tj. bragoc imenom Paolina kojeg su Krčani ove godine nabavili i rekonstruirali u namjeri daljnjeg očuvanja i revitalizacije pomorske, brodograđevne i ribarske baštine, nakon što su prethodno uredili dva najtipičnija krčka i kvarnerska plovila – pasaru Bodulku (2011.) i guca Bodula (2012. godine).

Iako posade na okupljenim pasarama, gucevima, batanama, gajetama, leutima…, nakon demonstracijskog noćnog jedrenja, svoju krčku avanturu, 15. kolovoza, nisu nastavile u skladu s tradicijom, pokoje slikovito razapeto jedro pred konturama drevnog grada ipak je uspjelo pobuditi uspomenu na vremena kada je kroćenje vjetra bila izuzetna vještina, a pomorstvo temelj ekonomije. Jer opstanak na otoku bio je gotovo nezamisliv bez ribolova, bez prijevoza maslinovog ulja ili vina, bez pomorstva. No naš grad i danas živi svoju tradiciju u očuvanoj povijesnoj jezgri, a njegovom lukom i danas prolaze brodovi dovodeći brojne posjetitelje željne istinskog doživljaja povijesnog grada. Zato je doživljaj Krčkih jedara s rive, zidina ili pak Frankopanskog kaštela, uistinu poseban, kao što je poseban i Plav, najstariji jedriličarski klub na istočnojadranskoj obali, kojem je iznova pripala čast da, uz podršku Grada Krka, Turističke zajednice Grada Krka, povede organizaciju ove trodnevne revije tradicijskih brodica, što je zaključena muzičkom štorijom ansambla Intermezzo te izvrsno posjećenim zabavno-glazbenim programom u izvedbi grupa Abbazia i Trio Rio.

S obzirom na sve prethodno spomenuto, primarna zadaća ove svake godine sve sadržajnije i atraktivnije manifestacije biva promoviranje bogate pomorske i jedriličarske tradicije, kako grada, tako i otoka Krka, zajedno s vrednovanjem svega onog što pri baštinjenju tradicijskih plovila čine brojni entuzijasti koji na najbolji mogući način predstavljaju sve ono što je ovaj kraj nekad bio, i što u konačnici još uvijek jest!