KRK – Svoje prigodne rukotvorine članice Zajednice Talijana Krk prezentirale u Rijeci

5. veljače 2020. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Iako je božićno vrijeme već za nama, nije na odmet spomenuti jednu od tradicionalnih aktivnosti Zajednice Talijana Krk. Naime, u Palači Modello, sjedištu Zajednice Talijana Rijeka, sredinom prosinca prošle godine, otvorena je prigodna izložba Zajednice Talijana Krk – Magico Natale (iliti Čaroban Božić) – na kojoj su svoje zanimljive rukotvorine prezentirale članice dviju radionica okupljenih pod likovnom sekcijom Milo Seršić.

Tu su izložbu zajednički otvorili: Melita Sciucco, predsjednica Zajednice Talijana Rijeka, Slivana Pavačić, predsjednica Zajednice Talijana Krk i Marin Corva, predsjednik Izvršnog odbora Unije Talijana.

Na početku druženja Melita Sciucco srdačno se zahvalila velikom broju okupljenih poklonika likovnosti na njihovom dolasku, s time da povod okupljanju predstavljaju upravo kreacije nastale u okrilju Zajednice Talijana Krk. Po izloženim rukotvorinama očito je kako su članice ovog udruženja bile itekako aktivne, jer im je za rukom pošlo razveseliti prisutne zaista zavidnom količinom prigodnih radova, a koji savršeno nadopunjavaju božićno vrijeme, dodala je Sciucco, ističući na kraju zadovoljstvo zbog izvrsne suradnje Zajednice Talijana Rijeka ne samo s krčkim udruženjem već i s ostalim zajednicama na kvarnerskim otocima i diljem Istre, jer susreti naših članova ne pridonose samo međusobnoj razmjeni iskustava već su često i generator pravih prijateljstava.

Koncept izložbe detaljnije je predstavila Silvana Pavačić, kazavši najprije kako u ovoj posebnoj prigodi u sjedištu Zajednice Talijana Rijeka, i to u adventsko vrijeme, sa zadovoljstvom predstavljamo recentne radove naših članica nastale u keramici, tehnici filcane vune, ali i zanimljivoj tehnici découpagea. Zaista nam je čast, nastavlja Pavačić, što upravo ova izložba, simboličkog naziva Magico Natale, pored ostalih sadržaja, predstavlja prilog riječkom adventu, s obzirom na prisustvo uvriježene blagdanske ikonografije, a kojom su obuhvaćeni motivi poput jaslica, anđela, svetačkih likova, pa sve do tradicionalnih božićno-novogodišnjih simbola. Međutim, pažnju ponajviše treba usmjeriti na vrijedne članice likovne sekcije Milo Seršić koje s puno ljubavi i truda rade da bi postigle rezultate kakvima danas možete svjedočiti. Veliko hvala, ističe Pavačić, valja uputiti Blanki Petrić, kao voditeljici keramičke radionice te Božici Žic, kao voditeljici radionice découpagea i filcanja, a koje je iz godine u godinu polaznicama istih uspijevaju prenijeti ljubav prema tim zahtjevnim tehnikama. Kao predsjednica Zajednice Talijana Krk, zaključuje Pavačić, dajem obećanje kako ćemo i nadalje biti kreativne, tako da bismo se i ubuduće imali prilike susretati na nekoj od naših izložbi.