KRK, SLATKI OTOK – prepoznatljiv blagdanski simbol čitavog otoka

12. prosinca 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

čokoladaOTOK KRK – I ove godine, uoči Božića Humanitarna udruga Andrijana Gržetić organizira jubilarnu, 10. po redu humanitarnu izložbu kolača Slatki otok. Krčka Vela placa iznova će mirisat po domaćim kolačima, 23. prosinca od 08.30 sati, a bude li kiše prodaja prelazi u obližnju Galeriju Decumanus.
Podsjećamo, riječ je o akciji koja se provodi pod motom: Odaberi što želiš, plati koliko možeš, pomogni ako hoćeš! To znači da izložene slastice nemaju cijenu već posjetitelji izložbe za odabrano u kutiju postavljenu na štandu ubace onoliko novca koliko žele ili mogu darovati. Bit će tu kao i dosad brojnih autohtonih slastica poput presnaca, kroštula, imbriagona, orehnjača, pogača i fritula, a sigurno i takozvani starinski kolač koji se tradicionalno peče na području Dobrinjštine, a za čiju je izradu i ukrašavanje potrebno nekoliko sati neprekidnog rada. Također, bitno je spomenuti da će svi izloženi kolači biti svježi, ispečeni dan, čak i noć uoči izložbe.

Sav prihod od ove jedinstvene akcije namijenjen je jedinom projektu Udruge, odnosno školovanju osnovnoškolaca bez očeva, tj. za školarine u školskoj godini 2018./19. Informacije radi, za tekuću školsku godinu dodijeljene su dvije školarine otočnim osnovcima koji su ostali bez očeva, i to svaka u jednokratnom iznosu od 4.000,00 kn.

Kolače će iznova donirati brojne otočanke i otočani, ali i udruge, društva i organizacije. Ako je još netko zainteresiran za doniranje kolača može se radi lakšeg provođenja akcije javiti organizatoru, i to mailom na agudrugainfo@gmail.com, odnosno telefonom na 091 48 49 240.