KRK – Proslava Dana Grada u znaku 25. godišnjice konstituiranja

18. svibnja 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
Krk

Krk

KRK – Ovogodišnji program kojim se, između 18. svibnja i 07. lipnja, obilježava Dan Grada Krka, ujedno i blagdan sv. Kvirina, kao biskupijskog i gradskog patrona, pod geslom KRK25, imajući u fokusu 25. godišnjicu od njegovog konstituiranja, donosi bogatu paletu najrazličitijih sadržaja namijenjenih publici širokog spektra.

Slavlje tako započinje svojevrsnim pretprogramom, odnosno otvorenjem izložbe (uglavnom fotografskih) radova učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, pod nazivom Stopama Krčkih legendi, koja predstavlja završnicu istoimenog školskog projekta. Postav, u Galeriji Decumanus, čije se otvorenje očekuje 18. svibnja, ujedno je i uvod u proslavu Dana škole, koja se 07. lipnja, u srednjoškolskom kompleksu, nastavlja prigodnim programom tijekom kojeg će krčki srednjoškolci predstaviti sva svoja ovogodišnja postignuća.

Likovni sadržaji nastavljaju se predstavljanjem izložbe ekologijom inspiriranih fotografija pristiglih na natječaj TKD Ponikve eko otok Krk, s time da će se onim najkreativnijim autorima zaslužene nagrade i priznanja dodijeliti tijekom svečanosti što će se u Galeriji Decumanus odigrati 25. svibnja.

Predstavljanje knjige Naselja oko grada Krka – zapadni dio otoka, Vrh i Kornić (od najstarijih vremena do danas), čije retke potpisuje Anton Bozanić, na redu je 01. lipnja, i to u Velikoj gradskoj vijećnici. Autor, iz čijeg je pera nedavno proizašla i povijesna monografija Grad Krk – upravno, crkveno, kulturno i gospodarsko središte otoka Krka, kao i čitav niz sličnih izdanja o otočnim općinskim središtima, ovim je najnovijim rukopisom nastojao cjelovito obraditi krčko predgrađe te s novim spoznajama, na jedan suvremeni način, prikazati njegovu slojevitu i javnosti nedovoljno poznatu daljnju i bližu povijest, kao i stoljetnu povezanost s otočnim gradskim središtem, kulturne spomenike i umjetničke vrijednosti, civilno i crkveno djelovanje te zaslužne osobe koje su u krčkom okruženju ostavile duboke tragove.

Program se, istog dana, nastavlja otvorenjem izložbe Tišine, krčkog slikara Saše Lončarića, u čijim kontemplativnim slikarskim kreacijama – akvarelima i vinorelima (slikama nastalim vinom), prema riječima kustosice Brune Justinić, nailazimo na međuovisnost dvaju umjetničkih medija. Jer slikarski proces autor započinje fotografijom koju možemo smatrati ishodištem njegove slikarske akcije, ali postizanje hladne fotografske preciznosti nikako ne predstavlja njegov krajnji cilj. Naime, u akvarelnim i vinorelnim prikazima svakodnevnih krčkih scena u kojima dominiraju prepoznatljive starogradske konture i kompozicije s barkama, on ne dokumentira viđeno, već ovjekovječuje savršeno zamišljeni osobni trenutak mirnoće i spokoja koji se zapravo nikada nije ni dogodio.

Prelazak s likovnih na znanstvene sadržaje očituje se u predstavljanju publikacije Krčki biskup mons. Josip Srebrnić (1876. – 1966.): Zbornik radova sa znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem povodom 50. obljetnice smrti, predviđenom 02. lipnja u Krčkoj katedrali, točnije svetištu Srca Isusova. Zbornik kojeg u svojstvu urednika potpisuju Marko Medved i Franjo Velčić, u prvome dijelu donosi radove s međunarodnog znanstvenog skupa, održanog 2016., koji obrađuju razne etape života i rada krčkoga biskupa u međuraću, tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega, dok se u drugome nalaze prijepisi brojnih pisama iz Prezidijalnog arhiva Josipa Srebrnića, u kojima krčki biskup intervenira u korist uhićenih, prognanih i interniranih osoba tijekom Drugoga svjetskog rata.

Nadalje, 03. lipnja, u Katedralnoj riznici – crkvi sv. Kvirina, sve zaljubljenike u otočno likovno nasljeđe očekuje predstavljanje izložbe Paolo Veneziano, posvećene istaknutom predstavniku venecijanskog slikarstva na prijelazu iz prve u drugu polovicu 14. stoljeća, a istkane oko znamenitog Poliptiha sv. Lucije, kao jedne od najdragocjenijih otočnih umjetnina u čijem je središtu prikazana sveta Lucija, a sa svake strane po četiri prizora iz njezinog života i mučeništva, u donjem dijelu; dok su u gornjem dijelu pale naslikani Kristovo raspeće, Navještenje, sv. Kvirin, sv. Ivan Krstitelj, sv. Andrija apostol i sv. Gaudencije. Zbog povijesnih nedaća od 1944. godine pala se čuva u biskupskom dvoru u gradu Krku te se sada po prvi puta izlaže javnosti.

Krk

Krk

Istog dana na redu je Boćarski turnir Dan Grada Krka koji se tradicionalno odvija na boćalištu Sportsko-rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi, dok je večer rezervirana za predstavljanje novoobnovljenog tradicijskog broda – bragoca Paolina kojeg su u namjeri očuvanja i revitalizacije pomorske, brodograđevne i ribarske baštine, nakon što su prethodno uredili i izložili dva najtipičnija krčka i kvarnerska plovila – pasaru i guca, odlučili nabaviti te u cijelosti rekonstruirati Jedriličarski klub Plav i Grad Krk. Naime, članovi venecijanske Udruge Arzana Krčanima su poklonili starog bragoca izgrađenog u jednom od brodogradilišta Chioggie (pedesetih godina prošlog stoljeća), a unatoč njegovom lošem stanju, svojim je konturama i veličinom uspio zadiviti krčke zaljubljenike u maritimno nasljeđe, pa se krenulo u njegovu nimalo jednostavnu rekonstrukciju.

Nakon što se na Gradskoj rivi predstavi slikovita brodica Paolina, na Trgu krčkih glagoljaša sprema se veliki slavljenički koncert Klape Kaštadi s gostima kojim će se obilježiti 20. obljetnica djelovanja ovog poznatog otočnog klapskog kolektiva, ali i predstaviti novi nosač zvuka Samo kantat, koji otkriva suradnju krčkih glazbenika s priznatim i poznatim hrvatskim glazbenicima.

Sam blagdan sv. Kvirina, 04. lipanj, započet će zaista svečano – otvorenjem Interpretacijskog centra maritimne baštine otoka Krka koji će na suvremen i interaktivan način prikazivati i interpretirati dugu i bogatu otočnu pomorsku tradiciju. Krčki interpretacijski centar tako će sadržavati maketarnicu opremljenu radionicom te izložbeni prostor koji će okupljati izloške što ih je u svojoj galeriji i radionici Leut posjetiteljima grada Krka do sada predstavljao poznati i nagrađivani krčki brodomaketar i kolekcionar Željko Skomeršić. U izložbenom dijelu prostora nalazit će se interpretacijski panoi s povijesnim pregledom pomorskog razvitka otoka Krka, dok će se u središnjem dijelu nalaziti prikupljena građa i makete iz zbirke Željka Skomeršića. Uz to, prostor će biti oplemenjen i multimedijalnim sadržajima, i to didaktičkom aplikacijom sa simulacijom jedrenja te projekcijom fotografija ili videa regata tradicijskih plovila i susreta jedriličara. (Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Krka sufinanciran je sredstvima Primorsko-goranske županije, Grada Krka i Europske unije iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020., u sklopu provedbe projekta Mala barka 2 – Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana.)

krk maškareU nastavku dana, u Velikoj gradskoj vijećnici slijedi Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Krka, organizirana u povodu 25. godišnjice od konstituiranja Grada Krka, kao i 25. godišnjice gradonačelničkog mandata Darija Vasilića, dok večernji dio proslave započinje svečanom koncelebriranom svetom misom koju će u Krčkoj katedrali predvoditi mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, nakon čega na Veloj placi i Gradskoj rivi slijede nastupi Kulturnog društva Kornić i Gradske glazbe Krk, kao svojevrsni uvod u koncertni program tijekom kojeg će se Krčanima okupljenima na Gradskoj rivi predstaviti Četiri tenora – Đani Stipaničev, Marko Pecotić, Marko Škugor i Vladimir Garić – za koje uistinu možemo kazati da su prava senzacija na domaćoj glazbenoj sceni, što potvrđuju rasprodani koncerti na koje uglavnom hrli publika gladna kvalitetne glazbe i istinskog pjevačkog umijeća. Iako se na repertoaru ovih hvaljenih glazbenika najčešće nalaze poznate talijanske kancone, domaći i strani evergreeni te operne arije njihovi koncerti donose opuštenu (pravu ljetnu) atmosferu, obojenu su puno humora.

Organizacijski prilog ovogodišnjem programu proslave Dana Grada Krka dali su: Grad Krk, Centar za kulturu Grada Krka, Biskupija Krk, Jedriličarski klub Plav, Klapa Kaštadi, Primorsko-goranska županija, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, TKD Ponikve eko otok Krk, TKD Ponikve voda i Boćarski klub Krk.

KRK25 – program:

18. – 25. svibnja 2018., Galerija Decumanus

Stopama Krčkih legendi, izložba

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir Krk, godišnji projekt
18. svibnja, 11.00, otvorenje izložbe
Radno vrijeme galerije: svakim danom (osim nedjelje) 10 – 12 / 19 – 21

25. svibnja – 01. lipnja 2018., Galerija Decumanus

Izložba ekologijom inspiriranih fotografija

TKD Ponikve Eko otok Krk d.o.o. / Ponikve voda d.o.o.
25. svibnja, 19.00, podjela nagrada autorima najboljih fotografija
Radno vrijeme galerije: svakim danom (osim nedjelje) 10 – 12 / 19 – 21

01. lipnja 2018., Velika vijećnica Grada Krka, 12.00

Naselja oko grada Krka – zapadni dio otoka, Vrh i Kornić (od najstarijih vremena do danas), predstavljanje knjige

dr. sc. Anton Bozanić, autor

Predstavljači: Darijo Vasilić, dr. sc. Sanjin Braut, dr. sc. Slavko Zec, Ksenija Čulina i dr. sc. Anton Bozanić

01. – 21. lipnja 2018., Galerija Decumanus

Tišine, izložba vinorela i akvarela

Saša Lončarić, autor

01. lipnja, 21.00, otvorenje izložbe
Radno vrijeme galerije: svakim danom (osim nedjelje) 10 – 12 / 19 – 22

02. lipnja 2018., Krčka katedrala – svetište Srca Isusova, 19.00

Krčki biskup mons. Josip Srebrnić (1876. – 1966.): Zbornik radova sa znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem povodom 50. obljetnice smrti, predstavljanje zbornika

dr. sc. Marko Medved i dr. sc.Franjo Velčić, uredili
Biskupija Krk

03. lipnja 2018., Katedralna riznica – crkva sv. Kvirina, 11.00

Paolo Veneziano, predstavljanje izložbe

Biskupija Krk

03. lipnja 2018., Boćalište SRC Josip Uravić Pepi

Dan Grada Krka 2018., boćarski turnir

Boćarski klub Krk

03. lipnja 2018., Gradska riva, 19.00

Novoobnovljena tradicijska brodica – bragoc Paolina, predstavljanje

Gradska glazba Krk, nastup

03. lipnja 2018., Trg krčkih glagoljaša, 21.00

Samo kantat, slavljenički koncert Klape Kaštadi s gostima

Predstavljanje nosača zvuka Samo kantat
Proslava 20. obljetnice djelovanja Klape Kaštadi

04. lipnja 2018., Interpretacijski centar maritimne baštine otoka Krka (Pontes), 10.30

Interpretacijski centar maritimne baštine otoka Krka, svečano otvorenje

Projekt Mala barka 2 – projekt očuvanja pomorske baštine sjevernog Jadrana

04. lipnja 2018., Velika vijećnica Grada Krka, 12.00

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Krka

U povodu 25. godišnjice od konstituiranja Grada Krka i 25. godišnjice gradonačelničkog mandata Darija Vasilića

04. lipnja 2018., Krčka katedrala, 19.00

Svečana koncelebrirana sveta misa

Biskupija Krk
Misu predvodi mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup

04. lipnja 2018., Vela placa/Gradska riva, 20.15

Folklorno društvo Kornić, nastup

Gradska glazba Krk, nastup

04. lipnja 2018., Gradska riva, 21.00

Četiri tenora, koncert

Đani Stipaničev, Marko Pecotić, Marko Škugor, Vladimir Garić

07. lipnja 2018., Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, 11.00

Dan škole, prigodna proslava

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir
Dodjela priznanja učenicima i profesorima
Predstavljanje ovogodišnjih školskih projekata i postignuća

(kv)