KRK – Predstavljeni temperamentni tonovi autorske flamenco glazbe

19. srpnja 2020. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

KRK – Glazbeni program 64. Ljetnih priredbi, na Sceni Zidine, donio je zajednički koncert dvoje vrhunskih gitarista Davida Savčića i Tea Mandžuke, kojima se u izvedbi pridružio i udaraljkaš Nevio Brozić.

Ovaj uigrani riječki trio publici je predstavio seriju hvaljenih Savčićevih i Mandžukovih autorskih kompozicija koje predstavljaju jedinstvenu fuziju flamenca, jazza, romske, južnoameričke i klasične glazbe. Dodajmo tome kako je suradnja Savčića i Mandžuke zabilježena i na albumu Simply Spain koji je 2017. godine nominiran za diskografsku nagradu Porin u čak četiri kategorije (za najbolji instrumentalni album izvan klasične i jazz glazbe, za najbolju produkciju, za najbolju snimku i za najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe). Album donosi deset skladbi: La Imagen de Cadiz (Bulerias), Un Cancion del Sol (Rumba), Cordoba (Rondena), La Mañana (Alegrias), Niño (Rumba), Dos Amigos (Tangos), Caminar (Solea por Bulerias), La Niña Portuguesa (Rumba), Rio, Rio (Samba) i La Passion Escondida (Tarantas), među kojima su i one predstavljene krčkoj publici. A da Krčani znaju prepoznati izniman svirački i skladateljski talent svjedoče nam ovacije kojima su zadovoljni glazbenici, naposljetku, ispraćeni sa scene.

– David Savčić je flamenco gitarist rođen u Rijeci. Intenzivno je nastupao diljem bivše Jugoslavije, nakon čega se preselio u Veliku Britaniju i postao veteranom londonske glazbene scene na kojoj je djelovao punih 16 godina, a, pored ostalog, svirao je i na prestižnom Soho Jazz Festivalu. Također, bio je prateći gitarist poznatoj violinistici Vanessi Mae s kojom je nastupao zajedno s Berlinskim i Slovačkim simfonijskim orkestrom. Savčić je kasnije radio i kao studijski glazbenik snimivši nekoliko stotina pop skladbi, a tijekom tog perioda predavao je flamenco gitaru u Spanish Guitar Centru, koju je uz ostale polaznike pohađao i pjevač/gitarist Pink Floyda David Gilmour. Godine 1998. potpisao je ugovor s jednom od vodećih svjetskih glazbenih kompanija EMI Music Publishing, skladavši za njih glazbu za potrebe dokumentarnih filmova National Geographica, BBC-a ili The Travel Channela, kao i glazbu za filmove i reklame. Jedna od njegovih novijih uspješnica je i Fiesta Sevillana, inače korištena u filmu Iz Pariza s ljubavlju (2010.) s Johnom Travoltom u glavnoj ulozi. Godine 2006. vratio se u Rijeku gdje trenutno živi.

– Teo Mandžuka je gitarist rođen u Rijeci. Glazbom se počinje baviti u ranom djetinjstvu, a gitarom u osnovnoj školi koju je pohađao u Crikvenici. Od svoje 20. godine počinje se zanimati za flamenco gitaru te upoznaje Davida Savčića kojem postaje ne samo učenik već i suradnik. Nedugo zatim počinje skladati autorski materijal. Redovito bilježi koncertna gostovanja diljem Hrvatske.

– Nevio Brozić je glazbenik rođen u Rijeci gdje i živi. Svira udaraljke i bubnjeve, a glazbena karijera započela mu je 1978. sviranjem u bendu Anonymus te nastupima na Ri-rocku. Od 1982. godine glazbom se bavi profesionalno te po potrebi surađuje s mnogim riječkim glazbenicima i bendovima, i to poštujući različite glazbene žanrove.

U nastavku glazbenog dijela Ljetnih priredbi, u četvrtak, 23. srpnja, slijedi koncert mlade operne pjevačice Buge Marije Šimić u pratnji pijanistice Monike Zlatarek, a kojim će, u zasigurno preciznim izvedbama, dominirati djela poznatih hrvatskih skladatelja poput I. M. Ronjgova, D. Pejačević, I. pl. Zajca ili J. Gotovca.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture Republike HrvatskePrimorsko-goranska županijaGrad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.