KRK – Predstavljanja suradnja krčke humanitarne druge i otočnih iseljenika

24. kolovoza 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

krcki most krkKRK – U Malenoj gradskoj vijećnici, 23. kolovoza 2017. godine, održana je press konferencija, koju su zajednički organizirali Humanitarna udruga Andrijana Gržetić te iseljenički klubovi iz New Yorka: Klub žena otoka Krka – New York i Dubasnica Social Club.
Glavna tema pressice bilo je predstavljanje sada već kontinuirane suradnje otočnih iseljenika i krčke humanitarne druge, čija je specifičnost da stipendira isključivo učenike – osnovnoškolce koji su ostali bez očeva, konkretnije one što ih odgaja samohrana majka udovica. Suradnja s iseljenim otočanima u New Yorku započela je pred osam godina, kada su Bosiljka Radman i Marina Vučenik iz Kluba žena otoka Krka – New York unutar svoje asocijacije pokrenule prikupljanje novčane pomoći, u čemu su im se kasnije pridružila i ostala iseljenička udruženja.
Aktivnosti svojih klubova s naglaskom na suradnju s krčkom udrugom tako su predstavile Bosiljka Radman iz Kluba žena otoka Krka – New York te Tonica Tehomilić i Linda Žgombić iz Dubasnica Social Cluba, dok su o razlozima osnivanja, devetogodišnjem radu, kao i ovogodišnjim akcijama kazivali predstavnici udruge Gordana i Nikola Gržetić te Tomislav Galović.
Angažiravši se kako bi pomogli potrebitim otočanima, iseljenici su prikupili i krčkim humanitarcima ovom prigodom uručili ukupno 900,00 $ i 200,00 kn, poduprijevši tom hvalevrijednom donacijom primarnu zadaću krčkog udruženja.
Udruga Andrijana Gržetić koja ove godine slavi deveti rođendan, uvodi Galović, osnovana je s ciljem humanitarnog djelovanja, i to pomaganja osnovnoškolcima koje odgaja samohrana majka udovica, što je bila dugogodišnja, ujedno i posljednja želja Andijane Gržetić (1908. – 2008.), idejne začetnice inicijative koju provodi udruženje. Osnovana kao jedina nacionalna humanitarna asocijacija koja stipendira isključivo učenike koji su ostali bez očeva, isprva je, sukladno odredbama Statuta i Zakona o pružanju humanitarne pomoći, bila odana pomaganju, a nakon što je osigurala uvijete, prvi natječaj za dodjelu stipendija raspisala je za školsku godinu 2010./11., nastavivši s njegovim provođenjem sve do danas. Dosad je, ističe Galović, raspisano osam natječaja, a visina jednokratnog novčanog prihoda kojim se pomaže onima koji apliciraju i dobiju školarinu iznosi 4.000,00 kn. Kako je ove godine, iz objektivnih, ali i praktičnih razloga, natječaj produljen do prvog dana rujna, tek ćemo nakon isteka tog roka, ali i onog za eventualne žalbe, znati koliko je molbi pristiglo, odnosno koliko ćemo ih uvažiti.

Krk

Krk

No, obzirom na raspoloživa sredstva nećemo moći dodijeliti više od tri školarine, što znači da će najviše troje osnovnoškolaca s područja otoka Krka na svoje račune primiti (jednokaratnu) godišnju potporu, s time da obvezu udruge predstavlja i činjenica da se na svaku realiziranu donaciju moraju podmiriti i nemala zakonom propisana novčana davanja. Otkako smo prije sedam godina krenuli s projektom stipendiranja, nastavlja Galović, dodijelili smo školarine u ukupnoj vrijednosti od 112.000,00 kn, što predstavlja iznos uplaćen izravno korisnicima, ne podrazumijevaći pritom obvezne poreze. Tom iznosu treba pribrojiti i 18.200,00 kn pomoći učenicima bez očeva ili obiteljima koje je snašla neimaština zbog bolesti, a koje su realizirane u prvoj i drugoj godini postojanja udruge, što znači da vrijednost ukupno dodijeljenih stipendija, zajedno s realiziranim pomoćima, ne računajući ovogodišnji natječaj, zasad iznosi nemalih 130.200,00 kn. Osim što je u tijeku natječaj za dodjelu stipendija udruga će u prosincu organizirati jubilarnu, desetu po redu prodajnu izložbu kolača Slatki otok, točnije humanitarnu akciju koja je s godinama prerasla u pravi blagdanski simbol čitavog otoka. Ne smijemo, na kraju, zaboraviti ni sredstva namijenjena udruzi ove godine izdvojena iz Proračuna Općine Dobrinj, ali i činjenicu da se svi prilozi zaprimljeni na žiro-računu namijenjuju isključivo našem primarnom projektu, jer materijalne i sve druge troškove što ih generira imanje udruge podmirujemo sami, zaključuje Galović.