KRK – Nagrađeno troje perspektivnih sportaša

9. prosinca 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

krk sportašiKRK – Iznimni uspjesi troje mladih krčkih sportaša – Lare Nenadić, Nike Depikolozvanea i Mattea Mrakovčića Wernotha – bili su i više nego dobrim razlogom da im na njima čestitaju voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Marinka Margan i gradonačelnik Darijo Vasilić, i to tijekom druženja, 08. prosinca 2017. godine, priređenog u njegovom uredu.

Naime, Lara Nenadić iz Bajčića, kao članica Veslačkog kluba Glagoljaš iz Omišlja, na Hrvatskom veslačkom prvenstvu za juniorke i juniore te kadetkinje i kadete, sredinom godine održanom na zagrebačkom Jarunu, nakon izvrsno odrađenih prekvalifikacija, u samcu za kadetkinje, osvojila je titulu državne prvakinje. Temeljem tog, ali i ostalih ovogodišnjih rezultata Hrvatski olimpijski odbor dodijelio joj je Rješenje kategoriziravši je u VI. kategoriju Darovitih sportaša Hrvatske, čime je sukladno nedavno donesenoj Odluci o nagrađivanju sportaša s područja Grada Krka (o kojoj će više riječi biti u nastavku) zaslužila jednokratnu novčanu nagradu u iznosu od 3.000,00 kn.

Niko Depikolozvane iz Krka i Matteo Mrakovčić Wernoth iz Kornića, kao članovi Karate kluba Krk Croatia, na Prvenstvu Hrvatske za mlađe uzraste, u prvoj polovici godine, održanom u Ivankovu nedaleko Vinkovaca, u zaista jakoj konkureciji, također su polučili izvrsne rezultate. I dok je Niko u kategoriji mlađih učenika do 34 kg priskrbio zlato, njegovom klupskom kolegi Matteu, u kategoriji učenika do 30 kg, pripala je bronca. Ti su rezultati zaslužili jednokratnu novčanu nagradu vrijednu 1.000,00 kn za osvojeno prvo, odnosno nagradu u iznosu od 500,00 kn za osvojeno treće mjesto.

Troje perspektivnih krčkih sportaša na ovo je druženje pristiglo u pratnji trenera i roditelja, što se pokazalo idealnim za krataku, ali sadržajnu raspravu o veslačkom i karate sportu, tijekom koje su se okupljeni dotakli tema poput zahtjevnosti priprema vezanih uz državna i međunarodna natjecanja, ali i lijepoj budućnosti otočnog sporta, koja je, uz osjetni entuzijazam i ovako dobre rezultate, i više nego izgledna.

sportIako danas nisu nazočili prijemu, u ovom kontekstu moraju se spomenuti još dvojica krčkih karatista, i to Luka Rafaj koji je na Prvenstvu Hrvatske za mlađe uzraste, u kategoriji mlađih učenika do 38 kg osbojio srebrno odličje, te Lovro Živković, koji je na istome natjecanju, u kategoriji učenika iznad 46 kg osvojio broncu. Oni će svoje novčane nagrade u iznosu od 700,00 kn (za srebro), odnosno 500,00 kn (za broncu) primiti sljedeći tjedan.

Okupljanja krčkih sportaša koji su u tijekom godine ostvarili značajne rezultate trebala bi postati tradicijom i odvijati se krajem svake godine, s time da je uporište za njihovo nagrađivanje pronađeno u prethodno spomenutoj Odluci, kojom se uređuje visina, uvjeti, način i postupak dodjele godišnje nagrade za postignute rezultate u pojedinačnim ili ekipnim kategorijama na svjetskim, europskim ili državnim natjecanjima, odnosno visina i dodjela nagrada sportašima koji su temeljem rješenja Hrvatskog olimpijskog odbora ostvarili kategorizaciju. Visina novčane nagrade za plasman na Olimpijskim igrama ili svjetskom prvenstvu tako iznosi 5.000,00 kn za osvojeno prvo, 4.000,00 kn za osvojeno drugo i 3.000,00 kn za osvojeno treće mjesto, dok za plasman na europskom prvenstvu ona iznosi 3.000,00 kn za zasluženo prvo, 2.000,00 kn za zasluženo drugo i 1.000,00 kn za zasluženo treće mjesto, s time da se za plasman na državnom prvenstvu dodjeljuje 1.000,00 kn za osvojeno prvo, 700,00 kn za osvojeno drugo i 500,00 kn za osvojeno treće mjesto. Temeljem kategorizacije Hrvatskog olimpijskog odbora, nagradu vrijednu 7.000,00 kn primat će Vrhunski sportaši (I., II. i III. kategorije), dok je 5.000,00 kn namijenjeno Vrsnim sportašima (IV. kategorije), a 3.000,00 kn Darovitim sportašima (V. i VI. kategorije).