KRK – Izložba na otvorenom Prijatelji mora

31. svibnja 2021. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Ako se ovih dana prošećete Krčkom rivom, može vas zateći pomalo neočekivan prizor – izložba fotografija velikog formata na kojima je majstorski zabilježen život hrvatskog dijela Mediterana, i to iz jedne specifične perspektive, otkrivajući pritom kompozicije nastale igranjem morskim linijama i ostalim geometrijskim formama vezanim uz more i morske sadržaje.

Naravno, radi se o atraktivnoj putujućoj izložbi na otvorenom, naziva Geometrije, za koju možemo kazati da predstavlja nastavak uspješne suradnje riječke Udruge Livingstone i tvrtke Astoria, a koja će tijekom ljetnih mjeseci, pored grada Krka, posjetiti još četiri otočne destinacije, redom: Njivice (od 11. – 25. lipnja), Bašku (od 25. lipnja – 09. srpnja), Šilo (od 09. – 23. srpnja) i Malinsku (od 23. srpnja – 06. kolovoza).

Sam postav, kao dio inicijative poznate pod nazivom Prijatelji mora, već 11. godinu za redom krasi samo središte grada, a svi zaljubljenici u fotografiju i (pri)morske motive imaju ga prilike razgledati između 27. svibnja i 11. srpnja. Cilj ove izložbe koja na jednom mjestu okuplja 30 fotografskih zapisa jest hrvatskoj i svjetskoj javnosti skrenuti pozornost na značajnu ulogu fotografije u medijskoj kulturi, ali i na društvenu odgovornost te važnost promicanja ekologije i očuvanja ljepote Jadranskog mora.

Nakon trilogije s temama podmorja, površine mora i mediteranskih eseja, povijesne trilogije te serija: Plavi sat, Igre, Kao nekada i Neusporedivo plavo – Sjeverni Jadran, 11. izložbenim ciklusom predstavljeni su atraktivni fotografski zapisi što ih potpisuju Petar TrinajstićIvo PervanMario RomulićDražen StojčićRenco Kosinožić i Aleksandar Tomulić. Sve ovogodišnje radove, kao i dosad, selektirao je stručni tim festivala Rovinj-Photodays, a organizacijsku potporu krčkoj izložbi iznova je pružila Turistička zajednica Grada Krka.