KRK – Dramski kolektiv Dječjeg vrtića Katarina Frankopan – Matičnog vrtića Krk postavio i izveo predstavu Plesna haljina žutog maslačka

3. svibnja 2023. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

KRK – Potaknuti proljećem koje uspavanu livadu budi iz zimskog sna, dramski kolektiv Dječjeg vrtića Katarina Frankopan – Matičnog vrtića Krk koji je okupio odgojitelje Blaženku Samblić, Melitu Morić, Luciju Kosić Palić, Marka Stojkovića, Jasminku Srakočić i Sanju Perić, izabrao je priču naše poznate dječje spisateljice Sunčane Škrinjarić te osmislio i krčkim mališanima, 26. travnja 2023. godine, donio dramski prikaz Plesne haljine žutog maslačka.

Upravo je proljeće idealno vrijeme za čitanje ove dirljive priče koja je u formi dramskog nastupa okupljenim vrtićarcima odškrinula vrata kreativnosti i mašte. Vođeni pomno odabranom glazbom, a koristeći se pripovijedanjem, pokretom (ili govorom tijela), mimikom i ostalim scenskim alatima, članovi dramskog kolektiva prenijeli su vrijednu poruku kojom je naglašena ne samo važnost njegovanja odnosa s prirodom, već i važnost prijateljstva, uz opasku kako druge nikako ne smijemo suditi samo na temelju njihova izgleda.

Za prilagodbu teksta i glazbe bila je zadužena odgojiteljica Melita Morić, dok su kostime i scenske kulise zajedničkim snagama izradili svi prethodno navedeni odgojitelji. Zapravo, kompletan dramski kolektiv pripomogao je svojim idejama te je upravo iz tog zajedništva, ali i kreativnih pobuda svakog od članova stvorena kazališna igra u kojoj je naglasak baš na tome. Predstavu je pratilo i prigodno uređenje vrtićkog interijera inspirirano duhom proljeća, u kojem je sudjelovao čitav vrtić, izrađujući različite dekorativne elemente poput cvijeća, zelenila i kukaca koji u proljeće preplavljuju prirodu, dok su ovog puta preplavili i čitav krčki vrtić. Uspješnost predstave iz pedagoške perspektive ogledala se u činjenici da su vrtićka i jaslička djeca kojima je bila ispunjena čitava aula predstavu odgledala i odslušala u jednome dahu.

Spomenimo i to kako je u predstavu uvela vrtićka skupina Mace, pozdravivši sve prisutne pjesmom o maslačku, dok se na kraju pjesmom o proljeću predstavila vrtićka skupina Cvjetići, s time da je ovo veselo, ali ipak i edukativno događanje završilo zajedničkim plesom, posve u skladu s fabulom popularne priče Plesna haljine žutog maslačka.

(kv)