KRK – Ansambl Minstrel oživio uzbudljivo vrijeme rimskih academia

11. kolovoza 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

krkKRK – Nakon Hrvatskog baroknog ansambla i predstavljanja glazbe s dvora Luja IVX., ovim koncertnim programom posvećenim rimskoj glazbenoj sceni s početka 17. stoljeća, ujedno i 6. epizodom: Glazbeni vrt u sutonu Svetog rimskog carstva, nastavljena je Glazbena priča Knezova Krčkih Frankopana, obzirom da se upravo glazbenim dijelom ovogodišnjeg festivala obilježava 900. obljetnica od prvog pisanog spomena Knezova Krčkih Frankopan na otoku Krku. Stoga, u namjeri da se ukaže na bogatstvo i različitost europske glazbene baštine od 12. do 17. stoljeća, sveukupnim programom obuhvaćena je serija od devet koncerata ozbiljne glazbe (proslov, sedam epizoda i epilog), uzimajući u obzir staru (srednjovjekovnu), ranu (renesansnu) i klasičnu (baroknu) glazbu te tako prateći vrijeme vladanja loze Frankopana, ali i nekolicinu konkretnih povijesnih trenutaka.

U zaista jedinstvenom ambijentu, raspoložena krčka publika imala je priliku upoznati dvojicu iznimnih ranobaroknih skladatelja, Giovannija Girolama Kapspergera i Salamonea Rossija, i tako se barem na trenutak (uz živahne ritmove, produhovljene melodije, intrigantne tekstove te osebujne gagliade, folie i ciaccone) vratiti u vrijeme rimskih academia kakve je Nobile Alemanno priređivao u vlastitom domu, a koje su bile poznate kao jedno od čuda rimskog javnog života. A da to putovanje bude što uvjerljivije i autentičnije svojom su se virtuoznom svirkom pobrinuli Elena Roce (sopran), Vesna Matana Matić (mezzosopran i blok flauta), Nenad Kosak (tenor i blok flauta), Goran Grčić (tenor), Lada Magdalenić Morpurgo (viella i rebek), Ante Beno (blok flaute, cornamuse, schaum, viola da gamba i umjetničko vodstvo), Sandra Munić (viola da gamba, blok flauta i čembalo), Lea Sušanj Lujo (bas viola da gamba), Darko Karajić (lutnja, teorba i barokna gitara), Pedro Abreu, (vihuela) i Kaja Farszky (udaraljke), što su ih Krčani, naposljetku, sa scene otpratili uz glasno aplaudiranje.

Ansambl za ranu glazbu Minstrel je vokalno-instrumentalni ansambl koji se bavi izvođenjem srednjevjekovne i renesansne glazbe te nastupa u renesansnim kostimima, a izvodi i renesansne plesove, često se pojavljujući na manifestacijama poput viteških turnira, srednjevjekovnih domjenaka i sajmova. U crkvama i koncertnim prostorima izvodi duhovne skladbe srednjeg vijeka, renesanse i ranog baroka. Djelujući već duži niz godina (od 1992.), ansambl je dosad ovjenčan brojnim dobrim kritikama, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Ime Minstrel (iliti svirač, pjevač i zabavljač na srednjovjekovnom engleskom dvoru), odabrao je u namjeri da se publici još više približe najljepše skladbe rane glazbe. Težnja ansambla je da uz vrhunske europske skladatelje (Dowland, Attaignant, Farmer, Susato ili Arbeau) slušateljstvu predstavi i rijetko izvođena glazbena dostignuća hrvatskih autora, ali i stranih skladatelja koji su djelovali na našoj obali (poput Vinka Komnena, Julija Skjavetića, Tomasa Cecchinija, Vinka Jelića, Ivana Lukačića ili Lamberta Courtoysa), približavajući tako publici djela naše rane glazbene baštine. Osim koncerata duhovne i svjetovne rane glazbe, ansambl priređuje i edukativne koncerte za djecu osnovnih i srednjih škola u kojima kroz govorne sekvence predstavlja priče o životu i radu ljudi u vrijeme srednjeg vijeka i renesanse. Minstrel je 2013. pokrenuo zagrebački Festival rane glazbe Crna kraljica, a od 2015. godine ima i svoj Ciklus rane glazbe u viteškoj dvorani Družbe Braća hrvatskoga zmaja, također u Zagrebu.