Krčka srednja škola – po treći put Škola ambasador Europskog parlamenta

1. veljače 2020. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

06-skola-ambasadorOTOK KRK – Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić24. siječnja 2020. godine, u okviru službene ceremonije, Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, donijela je obnovu statusa Škole ambasadora Europskog parlamenta, i to po trći put, uručivši, najprije, posebno priznanje mentorici Gordiji Marijan, a potom i mladim ambasadorima Europskog parlamenta.

Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza kao državljana Europske unije niti su vodilje ovog programa kojeg na sebi svojstven način provode u njega uključene srednje škole. Njegov je primarni zadatak podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, zajedno sa sviješću o zajedničkim europskim vrijednostima, ali i pravima koje imaju svi europski građani. Krčki srednjoškolci su tijekom višegodišnje provedbe programa Škola ambasador Europskog parlamenta, uz iznimno zalaganje profesorice Gordije Marijan, inače nositeljice naslova ambasadorice-seniorke Europskog parlamenta, a odnedavno i osobe kojoj je povjerena zadaća prenošenja njezinog bogatog iskustava na prosvjetare drugih hrvatskih škola, upoznali rad i način djelovanja Europske unije, a ponajviše Europskog parlamenta, posebnu pozornost posvećujući upravo odgovornostima zastupnika koji ga predstavljaju.

Naša najaktivnija eurozastupnica Ruža Tomašić ovom je prigodom ustvrdila kako o uspješnosti, odnosno razvoju i napretku svake zemlje uvijek i svugdje odlučuju ponajprije njezini stanovnici. Tako je i u nas, kazala je, pozvavši mlade otočane da ne budu malodušni te da se za promjenu svega onog što vide i osjećaju da ne valja, a čega po njezinim riječima i u nas i u cjelokupnoj europskoj obitelji nedvojbeno ima, bore i izbore sami, ali ovdje, kod kuće, u svojoj zemlji. Samo vi možete mijenjati društvo u kojem živite, a osjećam da to možete jer ste pametni, obrazovani, rječiti te nedvojbeno sposobni učiniti društvo u kojem živimo boljim i poštenijim, istaknula je Tomašić, pozvavši otočne srednjoškolce da te svoje adute hrabro iskoriste u srazu sa starijim političarima kojih se, naglasila je, nipošto ne smiju bojati. Baš suprotno, oni bi se trebali bojati vas, vašeg znanja i pozitivne energije koju morate usmjeriti prema pravim ciljevima, zaključila je.

Ravnateljicu Đurđicu Cvitkušić potom je pripala čas da podsjeti na sve odrađene aktivnosti i ostvarene uspjehe srednjoškolaca koji su doprinijeli dobivanju i obnovama statusa Škole ambasadora Europskog parlamenta, dok je profesorica Gordija Marijan priznala kako se, zajedno sa svojim kolegama, smatrata osobom čiji je cilj, u ovom kontekstu, učenicima otvori prozor u svijet.

Priznanja za sudjelovanje u projektu i aktivnostima Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj tako su, pored mentorice, dobili i sljedeći ambasadori juniori Europskog parlamenta: Dina Antić, Edi Zahija, Leonard Depope, Andrea Orlić, Marija Kirinčić, Klara Brzac, Dominik Kamenar, Dorotea Ivanković, Gabrijela Čuljat, Daniel Lleshdedaj, Elena Lukić, Martina Kosić, Lea Žic, Toni Šipuljak, Vedran Pintarić, Iris Magaš, Nina Bajčić, Iva Juranić, Ivana Milčetić, Ana Milčetić, Martina Morožin, Paulina Kirinčić, ali i prošlogodišnji maturanti Roberta Bajčić, Miriam Volarić, Dora Blažević, Nikica Stijepić, Luka Braut, Lucija Depikolzvane i Karla Žužić.