KOMENTAR – VRIJEME JE ZA ČISTKU NESPOSOBNIH IGRAČA RIJEKE, VRIJEME JE ZA POVRATAK RIJEKE NA MJESTO KOJE JOJ PRIPADA

16. rujna 2022. | Kategorija: Sport
rijeka trofej KOMENTAR – Iako na Rujevici vlada “silenzio stampa”, ipak se probijaju jasne naznake što slijedi.
Aktualna prva ekipa HNK Rijeke se pokazala i dokazala nesposobnom ozbiljno konkurirati ostalim klubovima u najvišem rangu hrvatskog nogometnog natjecanja. To je činjenica od koje više nitko ne može pobjeći.
Osim što je u klubu zavladao očaj zbog loših rezultata, nitko više ne može skriti činjenicu da je razlog takvog stanja što HNK Rijeka ima previše igrača koji nisu kvalitetom, sposobnošću i nogometnim znanjem dorasli dresu kojeg nose.
To vide svi: navijači, ljubitelji nogometa, komentatori, mediji, ostali klubovi, nakon svega dvije utakmice to jasno vidi i trener Serse ‘kozmički’ Cosmi.
Mi smo odlučili dodavati mu ‘kozmički’, jer to je ono što se od njega očekuje: van ljudski i van zemaljski trud da podigne ovaj posrnuli klub. A to neće biti nimalo lako!
Ono što nam se sviđa kod Cosmija je što jasno govori Miškoviću istinu: HNK Rijeka nema dobre igrače i treba se zahvaliti dijelu njih.
Nakon kratke pauze koja uskoro stiže, čini se da upravo to slijedi. Cosmi će reći Miškoviću: ovaj igrač treba otići, ovom dajmo još jednu šansu.
Ali problem je što to nije lak zadatak, jer stanje je toliko loše da bi Cosmi trebao potjerati najmanje 8 igrača (ako ne i više) koji su dosad bili među prvih 11. Ako to učini, to će uopće igrati?
Tu dolazimo do najvećeg problema i možda je vrijeme jasno uprti prstom: najveću grešku učinio je Mišković! Prodao je sve što se prodati moglo i ostao je škart s kojim se ne može postizati rezultat.
Mišković je zaradio prodajom igrača, ali je odveo klub u poniranje rezultatima što će se uskoro preslikati na financijsko poniranje. Jedno vuče drugo, pa je pitanje koliko se bjesomučna prodaja svega na kraju ispati.
Ne pravimo se pametni. Vlasnik kluba je Mišković i on može raditi s klubom što želi. Oko toga nema spora. Ali to ne znači da treba šutjeti na očito. HNK Rijeka je prevelika tradicija Rijeke da se baš tako poigravamo.
Nitko ne očekuje da HNK Rijeka bude 10 godina zaredom prvak Hrvatske, ali ne želimo ni da bude kanta za napucavanje i sprdačina od kluba. Osim toga ima još nekoliko stvari koje nekima od nas vise u zraku.
Kada je Rijeka zadnji put imala velikog igrača u prvih 11, a koji je Riječanin?
To pitanje otvara stotinu drugih: od ulaganja u pomladak, kvalitetu filtriranja igrača gdje nije najvažnije tko je tata nekog dječaka koji igra u juniorima (dragi moji, sve se zna, Rijeka je premali grad!), nego igra li taj dečko uistinu dobro, itd.
Rujevica je nova i moderna, Rijeka je zaslužila imati takvo što, ali neki od nas nisu zaboravili Kantridu i nije nam drago što se Kantrida svela na špekulaciju za hotelski resor. Ukoliko imamo lijepo uređenu Rujevicu to ne znači da smo zaboravili da nas je netko, očito, lagao s onim projekcijama stadiona na Kantridi.
Znamo da oko Kantride svoje prste ima i Grad Rijeka, a sve što je Grad dosad radio oko Kantride i HNK Rijeke je tragedija. Ali to nije ništa neobično. Od političara u Rijeci (svih opcija) ne očekujemo i ne želimo ništa, samo neka budu što dalje. Grad koji misli da je trulež Galeba najveći turistički porez Rijeke bolje da je što dalje, jer s takvim “sposobnim poslovnim genijalcima” bismo tek najebali do kraja.
Mišković se nekoliko puta pokazao vrlo pametnim u svojim odlukama i vjerujemo da će sada učiniti isto: dati odriješite ruke Cosmiju neka provede čistku. Čistka nesposobnih igrača je potrebna! Ali istovremeno treba dovesti nekoliko kvalitetnih igrača s kojima će Cosmi moći graditi igru, jer bez toga neće nas spasiti niti jedan trener na svijetu. Bez toga se vidimo sljedeće godine u nižem rangu natjecanja gdje ćemo se boriti za bod protiv nekakve Kustošije i Bijelog Brda.
A mi smo namjerno postavili fotografije HNK Rijeke koje nas trebaju prisjetiti da HNK Rijeka itekako može! Navijači su dandanas tu, a je li HNK Rijeka još uvijek tu?
Miškoviću, na potezu si.
(Ivan R.)