KOMENTAR – RIJEČKA GRADINA U MUTNIM VODAMA?

11. srpnja 2024. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

KOMENTAR – Riječku javnost već danima zabavlja i rastužuje situacija oko Gradine na Trsatu. Jedna od najatraktivnijih lokacija u Rijeci ostala je usred ljetne sezone bez zakupca. Nitko ne zna što se desilo, a u kuloarima “svi sve znaju”.

Krenimo redom.

(Ne)sposobna Turistička zajednica Grada Rijeke?

Prvo je pitanje zašto se za program na Gradini uopće traži zakupac? Turističke zajednice ili odgovarajuće gradske ustanove u ostalim mjestima obavljaju takve poslove.

Vjerojatno je odgovor na ovo pitanje (ne)sposobnost Turističke zajednice Grada Rijeke i odluka o najjednostavnijem načinu rješavanja stvari: predaj posao drugom.

Ukoliko je taj posao obavljen dobro – hajde, sve je oprošteno. Ali s Gradinom to nije tako.

Prosječan program

Vrijeme je otvoreno priznati: Gradina na Trsatu ima program koji je na “prolaznoj” razini. Apsolutno ništa spektakularnog. Manje kazališne predstave koje putuju po Hrvatskoj i moguće ih je pogledati na još 100 drugih lokacija u okruženju, među kojima u Omišlju, Čavlima, HNK-u na Sušaku… Koncerti amatera do prosječno rangiranih hrvatskih izvođača, čije koncerte osim u Gradini možete poslušati na nekoj jadranskoj rivi, gdje nastupaju u sklopu neke lokalne fešte. Razlika je utoliko što su na rivi sa slobodnim ulazom publike, a u Gradinu ulaz plaćate.

To nisu zamjerke. Ipak je Gradina ljepša od rive. Samo je glupo slušati Turističku zajednicu Grada Rijeke i Grad Rijeku koji godinama govore o “spektakularnom programu na Gradini”.

Možda je spektakularan u glavama onih koji ne vide dalje od vlastitog nosa, u kojoj po sportskim dvoranama nastupaju jedino narodnjaci. Ali ako usporedimo blizinu – onda vidimo jad i bijedu Rijeke.

U obližnjoj Opatiji već godinama nastupaju doista svjetske zvijezde kao Diana Krall, Norah Jones, Sabaton, Tom Jones, ove godine Morcheeba, The Cult… U Puli Duran Duran, Robbie Williams, Dua Lipa…  Nećemo dalje nabrajati.

Koja je razlika ovih mjesta od Rijeke? U organizatorima!

Jedni su razina lokalne zavrzlame. Drugi su pravi i ozbiljni organizatori. Sami prosudite gdje tu spada Rijeka.

Za potrebe ugostiteljstva htjeli intervencije u prostor Gradine?

Ove godine se već najavilo Ljeto na Gradini: uz Vedrana Babića i Matije Blaževića (tvrtka Rives), gradonačelnika Rijeke Marka Filipovia, direktora Turističke zajednice Petra Škarpe i Sabine Frlan  Vujović  – iznova “sve spektakularno”.

Onda je prvi koncert otkazan, pa i ostalo, i zatim TZ objavio:

– Turistička zajednica grada Rijeke obavještava sve zainteresirane osobe da je korisnik poslovnog prostora ugostiteljske namjene u sklopu Trsatskog kaštela, tvrtka Rives d.o.o., zbog nemogućnosti poštivanja propisanih rokova i ispunjavanja preuzetih obveza, otkazala ugovorni odnos. Naime, nakon gotovo dva mjeseca od potpisa ugovora, tvrtka Rives nije stavila u funkciju ugostiteljski objekt koji je preuzela temeljem natječaja te je ujedno odustala od provedbe programa Ljeta na Gradini.

U kuloarima se priča da je tvrtka Rives htjela intervencije u prostor Gradine kako bi ga prilagodila za svoje (ugostiteljske?) potrebe. Konzervatori su rekli NE – i ovi su odustali.

Ako je to istina, BRAVO za konzervatore, jer ako ćemo zbog privatnog interesa i kafića intervenirati u prostor (čitaj: devastirati tisućljetnu gradinu) – onda smo svi spremni za ludnicu.

Otišao Rives stigla Promocija

Tijekom javnog natječaja javila se još jedna firma Promocija, Zorana Bradaševića, koja je prisutna u brojnim riječkim manifestacijama.

Ona je bila jedna od tri ponuđača koji su se javili na natječaj TZ-a grada Rijeke za petogodišnje pružanje ugostiteljskih usluga na Gradini. Ponudili su najviše: 9.332 eura mjesečno + PDV.  Ali, u zadnji tren su odustali i TZ je odabrao firmu Rives, koja je ponudila 3.777 eura mjesečno + PDV-a.

Rives je ušao u prostor, onda je Rives ispao iz prostora. Sad se opet pojavila Promocija, koja je ovaj put – nekakvim izravnim dogovorom sa TZ-om? – ušla u Gradinu. Ali ne za ponuđenih 9.332 eura mjesečno + PDV, nego za 1.511,20 eura mjesečno + PDV. Sve to tzv. privremenim najmom.
“Tvrtka Promocija ponudila je mjesečni iznos od 1.511,20 eura uvećano za iznos PDV-a, odgovorili su nam iz TZ-a grada Rijeke, a naveli su i da su upit za privremeno pružanje ugostiteljske usluge bili odaslali i Tvornici kulture d.o.o., koja je također sudjelovala na natječaju”, navedeno je iz TZ-a za Novi list.

 

Veseli se Rijeko! A mi ćemo drage volje objaviti svoje viđenje stvari aktera ove priče. Također, poslali smo određena pitanja TZ-u i još nekim akterima kako bi mogli pojasniti ono što je možda javnosti nejasno ili mediji pogrešno interpretiraju.

(Z.M.)