KOMENTAR – MOŽE COSMI SPASITI RIJEKU? NE BEZ NOVIH IGRAČA!

5. rujna 2022. | Kategorija: Sport
Serse Cosmi

Serse Cosmi

KOMENTAR – Nižu se reakcije nakon potvrde dolaska novog trenera Rijeke.

Talijanski sportski mediji su se raspisali o ovom transferu. Talijanski TuttoMercato navodi “To mu je prvo trenersko iskustvo izvan Italije. Sersi odlazi u Hrvatsku”; RompiPallone piše “Rijeka je bliska Italiji i Sersija će tamo dočekati dva talijanska igrača Gabriel Lunetta i Andres Solano”; OneFootball “Postignut dogovor, nakon pauze Sersi van Italije”.
Serse Cosmi (64) je iskusno ime talijanskog nogometa koji je tijekom svoje karijere postizao razne uspjeh. Arezzo je uveo u viši rang natjecanja, a s Perugiom (koja je igrala u Serie A) osvojio je Intertoto kup.
Serie A jedno je od najjačih nogometnih natjecanja na svijetu i svatko tko ima trenerskog iskustva u toj ligi je vrijedan respekta, a Cosmi je osim Peruge vodio Udinese (s kojim je tukao Sporting, u Ligi prvaka osvajao isti broj bodova kao Barcelona) i još cijeli niz klubova.
Imao je također nekoliko neslavnih pokušaja, nažalost sličnih Rijeci. Doveli su ga kako bi spasio klubove od ispadanja u niže razrede natjecanja što nije uspio, a sve je završavalo svađama. Naime, poznat je po svojem temperamentu (sličan onom Matjaža Keka: ne petljaj mu se u posao) što je nerijetko bio razlog njegovog odlaska.
Cosmi je neupitno sposoban preporoditi Rijeku, ali unaprijed se može zaključiti da bez slobodnih ruku i financijske injekcije prema novim igračima to će ići teško.
Cosmi je do potpisivanja s Rijekom bio u svojevrsnoj nemilosti među talijanskim klubovima i ovaj angažman je i njemu dobro došao stoga nije sporno da će se potruditi pokazati svoj trenerski talent – kojeg neupitno ima. Ali koliko je važan trener, još su važniji igrači, a dobrih igrača – izrecimo to glasno i jasno – Rijeka trenutno nema! Ova grupa od 11 nogometaša, koji sada trče po terenu u dresu Rijeke nisu dorasli ulozi koja im je dana.
Bilo je oko Rijeke posljednjih tjedana puno “priča iz kafića.” Čak je Jutarnji objavio teoriju o povratku Matjaža Keka, koji je navodno već prihvatio povratak u Rijeku, prethodno odbivši višemilijunsku ponudu Dinama, ali ga je u tome omela korona (ako je već korona kriva za sve što treba i ne treba biti, zašto joj ne pripisati i kadriranje trenera u Rijeci).
Bilo kako bilo jedno je sigurno. Rijeku bez novih i dobrih igrača neće spasiti niti jedan trener svijeta, a taj potez čelnici Rijeke još nisu potegli. Ne može se prodati sve vrijedne igrače i onda očekivati dobar rezultat.
(Ivan R.)