KOMENTAR – Lürssen kupuje Rijeku?

23. svibnja 2022. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Podsjetimo, u prostoru terminala u riječkoj luci otvoreni su novouređeni prostori u kojima su se smjestile tvrtke iz Lürssen grupe za razvoj i izvrsnost u maritimnoj industriji.

RIJEKA – Lürssen kupuje Rijeku? Mnogi imaju sve češće taj dojam. Nakon što je ovaj njemački bogataš pokupovao pola hotela i vila u Opatiji okrenuo je pogled na Rijeku. Rijeka nema vile i hotele, ali ima luku.

Podsjetimo, nedavno se održalo otvorenje novog ureda na Kvarneru, kako su poručili iz Lürssen grupe: “dodatno će unaprijediti njihovo svjetski poznato poslovanje s luksuznim mega jahtama. Ured u Rijeci služit će kao centar za dizajn jahti te razvoj, istraživanje, inovacije i investicije u maritimnoj industriji, a u njemu marljivo radi više od 90 kvalificiranih stručnjaka iz Hrvatske.”

Hrvatske tvrtke iz grupacije Lürssen pružaju podršku brodogradilištima grupacije u Njemačkoj u zadovoljenju kontinuirane potrebe projektiranja mega jahti, od konceptualne dokumentacije do detaljnijeg dizajna za proizvodnju. Tim Lürssen Hrvatska uglavnom čine inženjeri brodogradnje, kao i inženjeri strojarstva i elektrotehnike.

Hrvatski stručnjaci u Rijeci igrat će značajnu ulogu u izgradnji novih plovila budućnosti, a prioritetna područja rada su im pametna i zelena brodogradnja putem digitalne transformacije, razvoj jedinstvene, bespilotne i autonomne platforme, korištenja vodika i sintetskog goriva kao pogona te razvoj tehnologija kao što su transformacija otpada u energiju i sterilizacija opasnog otpada.

Otvorenju novouređenih poslovnih prostora prisustvovali su među ostalima i izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, suvlasnik Lürssen grupe Peter Lürssen, riječki gradonačelnik Marko Filipović i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

„U Rijeci smo pronašli vrsne stručnjake, a nadam se da će naš tim s vremenom još rasti. Imamo izvrsnu suradnju i sa Sveučilište i s Gradom Rijeka i u Rijeci vidimo izvrstan potencijal za našu djelatnosti i raduje me što sam danas ovdje“, rekao je Peter Lürssen.

Uzvanike je pozdravila i izvršna direktorica Lürssen Design Centra Kvarner Teuta Duletić istaknuvši kako je otvorenje ovih ureda velika stvar za Rijeku i za Kvarner. „Naši ljudi imaju priliku raditi ovdje, ne trebaju ići u inozemstvo da bi bili dio velikog internacionalnog tima, jer zaista naš hrvatski tim integralni je dio njemačkih timova od samog početka i smatramo da je to velika stvar“, rekla je Duletić.

Uslijedila je uobičajena lokalna politička svita – koja nema nikakve zasluge, već su se eto našli na toj funkciji u to vrijeme -. pa su tako svi oni redom hvalili otvaranje ureda Lürssen u Rijeci. O tome ne treba puno ni govoriti, jer sve su to uobičajene fraze koje su ovog puta izgovarali gradonačelnik Rijeke i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. „Sretni smo što Rijeka zahvaljujući ulaganjima grupacije Lürssen postaje centar izvrsnosti u maritimnoj industriji za cijelu Europu”, navodila je.

Ali ono što ti isti zaboravljaju da je Rijeka davno to i bila, puno prije Lürssena. Kako i zašto Rijeka to više nije – više nije ni važno. Ali dočekivanje Lürssena kao spasitelja najviše govori o nama samima.

“Grupacija se u svom poslovanju ističe inovativnošću, povezivanjem tradicionalnog shvaćanja poslovanja s novim tehnologijama, ulaganjem u ljudske potencijale, ali i otvaranjem novih radnih mjesta za hrvatske stručnjake što mi iz Vlade Republike Hrvatske posebno pozdravljamo“, navodila je ministrica. Možda je to i dobro…

 

Ono što se također možda malo zna: Lürssen grupa prisutna je u Hrvatskoj od 2020. godine, dok u Njemačkoj djeluje više od 140 godina. Tvrtka je specijalizirana za dizajn i proizvodnju jahti, brodova i plovila obalne straže te pruža opsežne usluge nakon prodaje, uključujući  popravke, održavanje i globalne logističke usluge.

Kupuje se ovime Rijeka? Možda. Je li to loše? Nismo sigurni.

(kv)