KOLUMNA: Ukrajina – Hrvatska 10:0

4. ožujka 2022. | Kategorija: Hrvatska

FiatLux-PhotoLucasKOLUMNA – Ostavili milijune i vratili se boriti za svoju zemlju. To su Ukrajinci sportaši! „Gdje su? Nisu valjda pobjegli“, pitala se ukrajinska javnost. Nisu pobjegli nego se vratili !

Brojka ukrajinskih vojnika varira od 250.000 do 350.000, a na posljednju crtu obrane svoje domovine stali su i – ukrajinski sportaši. Braća Kličko (Vladimir i Vitalij), boksački prvaci Vasilij Lomačenko i Oleksandr Usik, tenisač Serhij Stahovski, trener moldavskog Šerifa Jurij Vernidub… to su samo najpoznatiji bivši i sadašnji sportaši koji su odlučili staviti svoje milijune i karijere po strani, a sebe na raspolaganje rodnoj domovini. Vitalij Kličko gradonačelnik je Kijeva od 2014., a još početkom veljače, dok još ruska invazija na Ukrajinu nije službeno započela, zajedno s bratom Vladimirom, prijavio se u rezervni sastav ukrajinske vojske, rekavši da ga je ljubav prema svojoj zemlji natjerala da je brani. Vojska je otvorila mjesto za pričuvne vojnike, za sve koji se žele boriti, uzeti oružje i biti dio teritorijalne obrane. Puno je dobrovoljaca, među njima sam i ja, potpisao sam pristupnicu prošlog tjedna, ali nisam imao dokumente potrebne za to. Sada su poništili proceduru pa se svatko može pridružiti. Nemam vojno iskustvo, ali znam rukovati oružjem – rekao je 36-godišnji umirovljeni tenisač. Svi oni izjavljuju da če sve što zarade ići za vojsku.

Bio je na putu u Grčku kad je Rusija napala Ukrajinu, ali nije dvojio što napraviti. Nekako se vratio u rodnu Odesu, prvo je sletio u rumunjsku prijestolnicu Bukurešt, a onda je preko cijele zemlje morao do rodnog grada. Bio je to put do Ukrajine za dvostrukog olimpijskog pobjednika i višestrukog prvaka Vasilija Lomačenka, koji je znojne bandaže i rukavice, zamijenio pancirkom i automatskom puškom.

Bio sam odsutan zbog posla, ali sam se vratio. Sada sam kod kuće. Prijatelji, moramo se ujediniti u ovom teškom trenutku. Veoma sam emotivan zbog svoje države i svog naroda. Svi zajedno trebamo raditi na tome da okončamo ovaj rat – kazao je Usik na povratku u ratom pogođenu Ukrajinu.

Hrvatski sportaši i milijunaši ni trenutka nisu pomislili da se vrate i brane domovinu. Tu im je pomogla i politika koja ih je amnestirala od rata. Pravdalo se time da su oni već u „misiji za svoju domovinu“ i da svojim nastupima i prisutnošću pomažu svojoj zemlji. Sve je to poluistina. Domoljublje se iskazuje onako kako ga shvaćaju Ukrajinci jer misija je uzeti oružje i stati u borbu protiv neprijatelja. Svi oni izjavljuju da će sve što zarade ići za vojsku. Nemamo podatke da su naši sportaši milijunaši donirali svoju zaradu domovini. Vrlo zanimljiv način razmišljanja kad se usporede dva naroda.

Zbog stanja u hrvatskom društvu nije uputno spominjati imena hrvatskih sportaša milijunaša od Amerike, Europe, Azije sa računima u Monacu jer se riskira sudska tužba. Eto takvo je stanje kod nas.

I dok su naši sportaši igrali ljudi su ginuli. Minkenska bojna!

Osobno tvrdim da je ovu utakmicu dobila Ukrajina sa rezultatom 10:0 protiv Hrvatske.

Fiatlux