KOLUMNA – Nestaju Riječani i Fiumani

13. svibnja 2024. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

RIJEKA – Od  3. travnja, sve bolničke i polikliničke usluge za liječenje žena i djece objedinjene su u novom kompleksu na Sušaku, a svi pacijenti koji trebaju ove usluge liječenja od sada se trebaju javljati u novi bolnički kompleks KBC-a Rijeka na Sušaku, gdje su objedinjeni svi bolnički sadržaji koji su bili smješteni na lokalitetu Kantrida te Klinici za ginekologiju i porodništvo na lokalitetu Rijeka.

 U glavnoj zgradi novog kompleksa na Sušaku, onoj bolničkoj, omogućeni su vrhunski uvjeti za pružanje sofisticiranih medicinskih usluga kao što je novoopremljeni hitni prijam za djecu i hitni prijem za žene, polikliničke ambulante, operacijske sale, rađaonice, jedinice intenzivnog liječenja, bolesničke sobe, sobe za babinjače, djecu i roditeljsku pratnju, predavaonice i prostor namijenjen odvijanju vrtićkog i školskog programa za djecu pacijente. Uz novu bolničku zgradu tu je i nova zgrada tzv. tehno-ekonomskog bloka u kojoj će biti smještene popratne, druge službe bez kojih bolnica ne bi mogla funkcionirati. Nešto što je Rijeci trebalo odavno!

ALI, jer uvijek ima ALI ! Neće biti više Riječana !

Pozivajući se na inicijativu kluba Sušačana da se ponovo vrati ime tom  dijelu sadašnje Rijeke zakljućujemo da će se na ovom području rađati Sušačani. Ideja povratka toponima Sušak, a možda čak i vraćanja statusa grada ne bi bilo  ništa lose iz povijesne perspektive jer Fiume (Rijeka) I Sušak  su postojali puno više godina nego ujedinjeni grad Rijeka.

                        Sustavno negiranje imena Rijeka, Fiume i Kvarner

Sve je počelo krajem II svjetskog rata kad se promjelo ime grada. Grad je jednom odlukom nestao sa svjetskih karata i svjetske povijesti. Postoje Mikena, Atena Rim ,London, Trst itd. Ali ne i Fiume. Moj grad nije ni na jednoj svjetskoj karti. Nestao !

Zadnji čavao u lijes utukli su Tuđman, HDZ i SDP. Njihova mržnja prema svemu fiumanskom i riječkom političkim odlukama simbolično je još jednom poslije Tita uništila identitet grada i okolice. Istina, gradu su ostavili bar ime ali to društvance mrzitelja Rijeke podijelilo je grad i nastale su razne općine tako svrstavajući grad na treće mjesto po veličini pa se vlast tako i odnosi prema nama.. Županija se nakon cca 2000 g. naziva Primorsko goranska, a ne Kvarnerska koja je egzistirala dva milenija. Mnogi tekstovi, knjige i karte govore o Liburnijskoj Rijeci .Svaka županija u svom  imenu ima ime većeg grad kojemu pripada osim naše,  da se ne bi slučajno zvala Riječka županija ili Kvarnerska. Mnogi stručni tekstovi govore o nepostojanju imena “Primorsko goranskog kraj” izmišljenog toponima u neke političke svrhe.  Autoput iz Zagreba prema Rijeci zove se  Goranka da se ne bi slučajno spomenuo grad prema kojem se ide..

Fiume Rijeka na Kvarneru nestaje kao u nekom znanstveno fantastičnom filmu.

Sa novom bolnicom nestaje Riječana. Rađati će se Sušačani.

Mi Riječani ostajemo ponosni građani grada na kvarneru! (ne grada na primorsko goranskom području). Sve su uzeli ali ne mogu nas poniziti.. Siamo trenta su tre gusci !

Sretno mali Sušačani !

(Fiatlux)